Στο στόχαστρο οι συναλλαγές με «φορολογικούς παραδείσους»

Πρέσινγκ στις εταιρείες που έχουν παρτίδες με «εξωτικούς προορισμούς»- Δεν θα αναγνωρίζονται τα τιμολόγια ως δαπάνες- Πρόσθετος φόρος για όσους «μεταφέρουν» κέρδη σε «ύποπτες» χώρες

sto-stoxastro-oi-sunallages-me-forologikous-paradeisous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που θα θελήσουν να κάνουν συναλλαγή με «φορολογικό παράδεισο» θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές και ότι τα τιμολόγια δεν έχουν εκδοθεί με σκοπό τη «μεταφορά» κερδών ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροδιαφυγή ή τη φοροαποφυγή.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ

Η συγκεκριμένη διάταξη νόμου, που έχει ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2014, μπήκε σε εφαρμογή μόλις τώρα καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν είχε υπογράψει μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τη σχετική υπουργική απόφαση.

Η λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα»

Πλέον η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και κατονομάζονται οι «φορολογικοί παράδεισοι» που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα ή κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Ο κατάλογος –στον οποίο εμφανίζεται η ΠΓΔΜ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ, χώρες στις οποίες υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις και συμφέροντα- περιλαμβάνει:

 1. Ανδόρα
 2. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
 3. Μπαχάμες
 4. Μπαχρέιν
 5. Μπαρμπάντος
 6. Μπρουνέι
 7. Νήσοι Κουκ
 8. Ντομίνικα
 9. Γρενάδα
 10. Γουατεμάλα
 11. Τζέρσεϋ
 12. Λίβανος
 13. Λιβερία
 14. Λιχτενστάιν
 15. Μαλαισία
 16. Νήσοι Μάρσαλ Islands
 17. Μαυρίκιος
 18. Μονακό
 19. Ναούρου
 20. Ολλανδικές Αντίλλες
 21. ΠΓΔΜ
 22. Νιούε
 23. Παναμάς
 24. Φιλιππίνες
 25. Αγία Λουκία
 26. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
 27. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
 28. Σαμόα
 29. Σεϋχέλλες
 30. Σιγκαπούρη
 31. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
 32. Βανουάτου
 33. Ουρουγουάη
 34. Χόνγκ−Κόνγκ

Επίσης, ενεργοποιείται κι άλλη «ανενεργή» μέχρι σήμερα πρόβλεψη της φορολογικής νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροαποφυγής επιχειρήσεων μέσω της «μεταφοράς» των εσόδων σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Πρόκειται για διάταξη την οποία εφαρμόζουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η  Πορτογαλία, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία, και η Ιταλία. 

Ενεροποιείται η «ανενεργή» έως σήμερα πρόβλεψη για την πάταξη της φοροαποφυγής

Βάσει του νέου νόμου, στο φορολογητέο εισόδημα επιχειρήσεων θα περιλαμβάνεται και το μη διανεμηθέν εισόδημα νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 • ο φορολογούμενος, μόνος του ή από κοινού με τα συνδεδεμένα πρόσωπα, κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, μετοχές, μερίδια, δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο σε ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) ή δικαιούται να εισπράττει ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) των κερδών του εν λόγω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
 • το παραπάνω νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φορολογία σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ήτοι σε ειδικό καθεστώς που επιτρέπει ουσιωδώς χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας από ό,τι το γενικό καθεστώς,
 • άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) του καθαρού εισοδήματος προ φόρων που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
 1. τόκοι ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα παράγεται από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία,
 2. δικαιώματα ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα παράγεται από πνευματική ιδιοκτησία,
 3. μερίσματα και εισόδημα από τη μεταβίβαση μετοχών,
 4. εισόδημα από κινητά περιουσιακά στοιχεία,
 5. εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εκτός εάν το κράτος - μέλος του φορολογούμενου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν θα είχε δικαίωμα να φορολογήσει το εισόδημα βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με τρίτη χώρα,
 6. εισόδημα από ασφαλιστικές, τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (σ.σ οι παραπάνω κατηγορίες εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη εφόσον ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) της αντίστοιχης κατηγορίας εισοδήματος του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προέρχεται από συναλλαγές με τη φορολογούμενη εταιρεία ή τα συνδεδεμένα με αυτή πρόσωπα)
 7. δεν πρόκειται για εταιρεία, της οποίας η κύρια κατηγορία μετοχών αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά.

Και η Κύπρος

Προσοχή, διότι στον κατάλογο που ακολουθεί περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ο νόμος αναφέρει ότι «σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος κράτους μέλους της Ε.Ε. ή κάτοικος χώρας που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας για τον Ε.Ο.Χ. και υφίσταται συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, ανάλογης με την ανταλλαγή πληροφοριών, κατόπιν αιτήσεως που προβλέπεται στην οδηγία 2011/16/Ε.Ε., δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών εκτός εάν η εγκατάσταση ή η οικονομική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας πληροί τις προϋποθέσεις επίπλαστης κατάστασης ή σειράς επίπλαστων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με ουσιαστικό σκοπό την αποφυγή φορολογίας».

Υπάρχει κίνδυνος πρόσθετης φορολόγησης και για τις εταιρείες που συναλλάσονται με 33 χώρες

Κίνδυνος πρόσθετης φορολόγησης με τη διαδικασία που περιγράφηκε προηγουμένως, υπάρχει για τις εταιρείες που συναλλάσσονται με τις ακόλουθες χώρες:

 1. Αγιος Μαρίνος
 2. Αλβανία
 3. Ανδόρα
 4. Βανουάτου
 5. Βερμούδες
 6. Βοσνία − Ερζεγοβίνη
 7. Βουλγαρία
 8. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
 9. Γιβραλτάρ
 10. Γκέρνσεϋ
 11. Ιρλανδία
 12. Κατάρ
 13. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 14. Κύπρος
 15. Λίχτενσταϊν
 16. Μαυροβούνιο
 17. Μακάο
 18. Μονακό
 19. Μονσεράτ
 20. Μπαχάμες
 21. Μπαχρέϊν
 22. Μπελίζ
 23. Ναουρού
 24. Νήσοι Κέϋμαν
 25. Νήσοι Μάρσαλ
 26. Νήσος του Μάν
 27. Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος
 28. Ομάν
 29. Παραγουάη
 30. Σαουδική Αραβία
 31. Σεϋχέλλες
 32. Τζέρσεϋ
 33. ΠΓΔΜ


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook