Follow us

Η δημοσιονομική «τρύπα» πάει την έκτακτη εισφορά στο 10%

Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τις πληροφορίες περί σχεδίου αύξησης της έκτακτης εισφοράς στο 10%. Τι προβλέπει η πρόταση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η δημοσιονομική «τρύπα» πάει την έκτακτη εισφορά στο 10%

Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τις πληροφορίες περί σχεδίου αύξησης της έκτακτης εισφοράς στο 10%. Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αύξηση της έκτακτης εισφοράς και αναδρομικές επιβαρύνσεις ο κ. Σταθάκης διέψευσε μόνο τον αναδρομικό χαρακτήρα τονίζοντας ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αλλά δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδρομική έκτακτη εισφορά, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογων αποφάσεων.

«Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Τώρα έχουμε μηδέν πλεόνασμα, 0,5 είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καλούμαστε να το κάνουμε 3,5% το 2018. Για το 2018, ούτε για το 2016, ούτε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Αθήνας-δανειστών προτάσεις σοκ, για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς αναζητά τρόπους για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια».

Η πρόταση για αύξηση της έκτακτης εισφοράς

H πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές προβλέπει αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% σήμερα σε 10% με καθιέρωση οριακών συντελεστών οι οποίοι θα επιβάλλονται σε κλιμάκια ανάλογα (ίσως όχι ίδια αλλά σχετικά κοντά) με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν και στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.

Για παράδειγμα σήμερα, ο ανώτατος συντελεστής 8% επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Με τη νέα πρόταση, σύμφωνα με Τα Νέα, η εισφορά θα επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, χωρίς επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Με δεδομένο όμως ότι μόνη της αυτή η πρόταση δεν φτάνει, στο τραπέζι πέφτει εκ νέου και η αναδρομική φορολόγηση του 2015, παρά την κατηγορηματική άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στόχος είναι να προκύψουν έσοδα όχι μόνο 290 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αλλά το ποσό να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές πάντως, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Αυτό που προτείνουν είναι η δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Ωστόσο, έτσι, το αφορολόγητο, εάν δεν καταργηθεί εντελώς (κάτι που αποτελεί και κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης), θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα.

Οι νέες αλλαγές έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων, σε σχέση με το 2014, για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε η έκπτωση 30% στους συντελεστές της εισφοράς και παράλληλα επιβλήθηκε ανώτατος συντελεστής 8% (από 2,8%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πρόσθετα έσοδα 63 εκατ. ευρώ το 2015 και 377 εκατ. ευρώ για το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Οι ανακατατάξεις σε κλιμάκια και συντελεστές είναι άγνωστο ποιους θα επιβαρύνουν, με αρμόδιες πηγές να υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν προκύπτουν πρόσθετα έσοδα, αλλά αντίθετα οριακή μείωση εσόδων κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Οι κλίμακες

Η τελευταία κυβερνητική πρόταση, αναφέρουν πληροφορίες φέρνει πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ. Προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια κλίμακα για τους μισθωτούς-συνταξιούχους με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, μια ίδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά χωρίς έκπτωση φόρου και μια τρίτη κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Στην ισχύουσα σήμερα κλίμακα των μισθωτών, οι πρώτοι δύο συντελεστές παραμένουν ως έχουν: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% όχι όμως για τα επόμενα 17.000 ευρώ αλλά έως τα 30.000-35.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος εισοδήματος -αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές- αρχίζουν οι επιβαρύνσεις καθώς επιβάλλεται ο συντελεστής 42% από πιο χαμηλά.

Οι επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια διευρύνονται καταλυτικά καθώς καθιερώνονται –πάντα σύμφωνα με την πρόταση η οποία δεν έχει κλειδώσει- συντελεστές 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και 55% ή 60% για άνω των 100.000 ευρώ.

Στα εισοδήματα από ενοίκια, ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), ο συντελεστής 33% σε 35% και καθιερώνεται νέος συντελεστής 40%-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΔΩΣΕΤΕ 01 Μαϊ 2022 | 11:59

ΕΝΦΙΑ - Θέμα ωρών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών: Μειωμένος έως 40% για 5 εκατ. ιδιοκτήτες, έως 10 οι δόσεις

Tα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022 είναι θέμα ωρών να αναρτηθούν στο Taxisnet. Θα καταβληθεί σε 10 δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ 25 Απρ 2022 | 11:50

Νέος ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσε για τις 30 Απριλίου - Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Το αργότερο στις 30 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές και αναλυτικά παραδείγματα.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Μαϊ 2022 | 12:20

Ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή

Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Προστασία του Καταναλωτή.

ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 11:45

Ελληνικές επιχειρήσεις και startups μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ως 50% της επένδυσης

Δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, νομικής μορφής και έτους ίδρυσης, να χρηματοδοτηθούν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ 18 Μαϊ 2022 | 11:39

Νέα Διεθνής Διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Το Ούζο Πλωμαρίου μετέφερε άρωμα Ελλάδας στην Ιταλία και εντυπωσίασε τους κριτές.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:38

Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: Τι αλλάζει για οχήματα, κτίρια, καυστήρες - Τέλος ο λιγνίτης από το 2028

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, που περιλαμβάνει μέτρα για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

"ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" 18 Μαϊ 2022 | 10:45

Βρετανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 1982 ο πληθωρισμός - Σκαρφάλωσε στο 9% τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Βρετανία, ο πληθωρισμός έφτασε το 9% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό του από το 1982.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 09:14

Σκρέκας: Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης [βίντεο]

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από 1η Ιουλίου.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 08:11

H έκθεση της Κομισιόν για την τελική έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία - Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν

Ίσως και εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα σημάνει την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 08:02

"Φωτιά" οι τιμές σε σουβλάκι, καλαμάκι και γύρο: Πόσο έχουν αυξηθεί από πέρυσι - Παραδείγματα σε νησιά

Είδος... πολυτελείας φαίνεται πως έχουν γίνει τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων, και αυτά δεν είναι άλλα από το κλασικό σουβλάκι και τον γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

ΤΟ ISLA BROWN CORINTHIA 17 Μαϊ 2022 | 17:29

Αυτό είναι το εντυπωσιακό πεντάστερο resort της Brown Hotels που ανοίγει τον Ιούνιο στους Αγίους Θεοδώρους

Το Isla Brown Corinthia, διαθέτει 166 δωμάτια, πισίνες, εστιατόρια και σπα - Ο επισκέπτης μπορεί να το επισκεφτεί σε μόλις 40΄από την Αθήνα