Στο τραπέζι επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Μετά και την παράταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε ακόμη μεγαλύτερο.

Θα υπάρξει και… τρίτο δισεκατομμύριο για τα χαμηλότοκα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής; Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο όπως φάνηκε από μια χθεσινή αποστροφή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο οικονομικό επιτελείο μελετούν το κατά πόσο είναι εφικτό να "αναδιατάξουν" τους προϋπολογισμούς των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και να εξοικονομήσουν πόρους που πιθανώς θα μείνουν αδιάθετοι. Ήδη, η περιορισμένη ανταπόκριση που παρατηρείται στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" -πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει χρήση μόλις από 3000 εργοδότες- κρατούν σε εγρήγορση την κυβέρνηση και σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις: θα δοθούν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες για να αποφευχθεί πιθανό κύμα απολύσεων ή θα διοχετευτούν πιθανοί αδιάθετοι πόροι σε άλλες κατευθύνσεις όπως για παράδειγμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά και την παράταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Οι αιτήσεις, έχουν φτάσει στις 118.257 μέχρι και τις 04:00 σήμερα τα ξημερώματα ενώ αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "τα έσοδά μου" έχουν γίνει από 133.970 επιχειρήσεις κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται ακόμη περισσότεροι "διεκδικητές" των 1,4 δις. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε χθες ανοικτή πρόσκληση από το βήμα της Βουλής για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα επισημαίνοντας ότι αν και δικαιούνται να υπαχθούν στη διαδικασία, δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα να μην καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις. Ως τέτοια παραδείγματα, ανέφερε τα εξής:

λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα "κενά" από αυτά που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των υπόλοιπων προγραμμάτων χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ εγκρίθηκαν μόλις οι 10.159 αιτήσεις από τις συνολικά 98.622 που υποβλήθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η "σκέψη" για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού: προκειμένου να καλυφθούν ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες αν και έλαβαν την έγκριση για δανειοδότηση μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τελικώς δεν είδαν τα δάνεια να εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια υπολογισμού των δανείων αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει λάβει και το πράσινο φως για τη δανειοδότηση των προβληματικών επιχειρήσεων. Επίσης, παρά την 4ήμερη παράταση, στόχος είναι να γίνουν οι εκταμιεύσεις μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οι βασικοί άξονες της υπουργικής απόφασης θα στηρίζονται στα εξής:

1. Τον υπολογισμό του ύψους του δανείου ως συνάρτηση της μείωσης των εσόδων κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαίου σε συνδυασμό με το αν έχει γίνει χρήση ή όχι του δικαιώματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

2. Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που ενδεχομένως έχει καταβληθεί στον δικαιούχο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρείται από το τελικό ποσό της δανειοδότησης. Και αυτό διότι τα στοιχεία του Μαρτίου που χρησιμοποιήθηκαν για να βγει ο πρώτος γύρος δανειοδότησης, θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου για το τελικό ποσό του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Δεν αναμένεται αλλαγή στο χρονικό διάστημα για το οποίο θα δεσμευτεί η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε επαγγελματίας για να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Δηλαδή, η δέσμευση θα ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου καθώς κρίθηκε ότι αυτή η δέσμευση συνιστά ισχυρό αντικίνητρο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

4. Είναι πιθανό να έχουμε επανάληψη του μέτρου της ελάχιστης δανειοδότησης όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο.

5. Θα ισχύσει και για τη δεύτερη φάση το "κούρεμα" της οφειλής που θα δημιουργηθεί λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ποσοστό 30-40% για τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε θα έχουν μεγάλη μείωση εσόδων και με τη συμπλήρωση ενός 12μήνου από σήμερα, είτε θα διατηρήσουν αμείωτο τον αριθμό των εργαζομένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 01 Ιουν 2021 | 21:06

Γέφυρα 2: Υπέβαλαν αίτηση 41.437 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

Στις 41.437 ανήλθαν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2

ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 01 Ιουν 2021 | 14:18

Κομισιόν: "Πράσινο φως" στο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού- Εως και 400 χιλιάδες ευρώ ανα επιχείρηση

Το πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ της Ελλάδας θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαϊ 2021 | 21:20

"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται πλέο και για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.3.2021.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 31 Μαϊ 2021 | 11:50

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 5% το 2022

Aνάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,8% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Μαϊ 2021 | 10:01

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το ενοίκιο Μαΐου - Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Καθορίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, οι επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο και τον μήνα Μάιο.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 25 Μαϊ 2021 | 12:09

Σαφάρι 50.000 ελέγχων της εφορίας για έκδοση αποδείξεων στις τουριστικές περιοχές

Περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι θα διενεργηθούν φέτος την τουριστική περίοδο, η οποία έχει ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χρονιές και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ 23 Μαϊ 2021 | 11:40

Επίθεση στις επιχειρήσεις της συζύγου Χαρδαλιά: "Θρασύδειλα ανθρωπάρια πιστεύουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν"

Στόχος αγνώστων έγιναν επιχειρήσεις που ανήκουν στη σύζυγο του υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ 21 Μαϊ 2021 | 09:06

Οι τρεις κινήσεις για να πάρετε "φορο-κουπόνια" - Πώς θα τα εξαργυρώσετε

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για το "πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών" . Χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν "φορο-κουπόνια"

ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΟΣΑ 19 Μαϊ 2021 | 08:16

Ζεστό χρήμα από 1.000 έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες: Οι αιτήσεις & οι προθεσμίες - Ολόκληρη η απόφαση

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συγκεκριμένους ΚΑΔ οι οποίοι έμειναν κλειστοί τον Απρίλιο με κρατική εντολή, μπορούν να λάβουν αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη επιστρεπτέα κρατική ενίσχυση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Μαϊ 2021 | 21:33

Μέτρα για τουρισμό: Αναστολή συμβάσεων εργασίας και ένταξη στο Συν-εργασία

Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό από το Υπουργείο Εργασίας

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 18 Μαϊ 2021 | 12:05

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορονο-χρέη της πανδημίας ύψους 7 δισ. ευρώ: Το σχέδιο "όλα σε ένα"

Με το τέλος της πανδημίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής τόσο του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ 17 Μαϊ 2021 | 22:39

"Ανάσα" για τις μικρές επιχειρήσεις: Ενισχύονται με 520 εκατ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Τα 520 εκατ. που προορίζονται για τις επιχειρήσεις θα καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ 17 Μαϊ 2021 | 19:46

"ΓΕΦΥΡΑ 2": Για πρώτη φορά "κούρεμα" επιχειρηματικών δανείων - Μέτρα ανακούφισης μικρομεσαίων

"Κούρεμα" επιχειρηματικών δανείων που εντάσσονται στο "ΓΕΦΥΡΑ 2" ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας