Στο τραπέζι η παράταση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Κίνδυνος να παγώσουν οι μεταβιβάσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικές ταυτότητες στα κτήρια από 1η Ιουλίου υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος, αλλά ζητείται ήδη παράταση.

Με βάση το γράμμα του νόμου, από την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η λεγόμενη "ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου". Από την ίδια ημέρα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα πρέπει να στέλνουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους στην ΑΑΔΕ καθώς ενεργοποιείται το σύστημα My data.

H αγορά δηλώνει ανέτοιμη και για τις δύο μεταρρυθμίσεις και μέσα στην εβδομάδα θα φανεί αν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα δώσουν τις σχετικές παρατάσεις. Για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου ζητείται παράταση μέχρι και την 1/1/2022 προκειμένου να μην "παγώσουν" οι μεταβιβάσεις ακινήτων εν μέσω αυξημένης ζήτησης λόγω αντικειμενικών αξιών. Όσον αφορά στο My data, η παράταση που συζητείται θα είναι τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας.

Και οι δύο μεταρρυθμίσεις θεωρούνται τεράστιας σημασίας καθώς αποσκοπούν η μεν ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου στο να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένας πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο ώστε και ο υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει τι αποκτά, ενώ το My data θα επιδιωχθεί να αποτελέσει το ισχυρό εργαλείο στα χέρια της εφορίας -μαζί με την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών- για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται και με τις δύο μεταρρυθμίσεις τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η 1η Ιουλίου δεν είναι η κατάλληλη ημερομηνία για να ενεργοποιηθούν οι δύο μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε Επίσης

·Για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε πολλές περιοχές, οι αυξήσεις είναι μεγάλες και γι’ αυτό αποφασίστηκε οι νέες τιμές να ισχύσουν από την 1/1/2022 προκειμένου να υπάρχει χρόνος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων όσων θέλουν να προλάβουν τις επιβαρύνσεις. Αν η ηλεκτρονική ταυτότητα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου -κάτι που σημαίνει αύξηση του διοικητικού βάρους (και του οικονομικού) για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Αυτό το επιχείρημα επικαλείται και η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση που απέστειλε ήδη στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα:

"Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προ ημερών σημαντικές τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης των αστικών ακινήτων της χώρας, όπως και επεκτάσεις των ζωνών ισχύος του αντικειμενικού συστήματος. Παράλληλα ως χρόνος έναρξης ισχύος των νέων τιμών ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2022, ώστε να δοθεί στους πολίτες των οποίων αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης στις περιοχές που βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία τους, η δυνατότητα να προβούν σε αγορές ακινήτων ή οικογενειακές μεταβιβάσεις (γονικές παροχές κλπ), επωφελούμενοι από το μεταβατικό αυτό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η εξαιρετική κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών θα ματαιωθεί εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.7.2021, "ταυτότητας κτιρίου" για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο, μιας νέας και αδοκίμαστης διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων μεταξύ των οποίων και συνυποβολή μελέτης στατικής επάρκειας για την ταυτότητα ακόμη και μιας μικρής "αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας", κάτι που είναι δυνατό και έχει νόημα μόνον για ολόκληρα κτίρια.

Αν αυτό συναθροιστεί με τις δυσκολίες που δημιουργεί η μη επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για την με ευνοϊκούς όρους διόρθωση εμβαδών ακινήτων, η νέα διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης αλλά και η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, τότε οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι θα βρεθούν σε ανυπέρβλητες δυσχέρειες σύνταξης οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής δικαιοπραξίας, γεγονός που θα επιφέρει πλήρη αναστολή των συναλλαγών και καταστροφή της κτηματαγοράς, σε βάρος όχι μόνον των πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.

Επίσης θα πρέπει να επανεξετάσετε και να δεχθείτε και τη δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, τα οποία θα ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος, να μεταβληθούν σε εγκαταλελειμμένα αντικείμενα εκτός συναλλαγής, μέσω αποκλειστικά της υποβολής "ταυτότητας κτιρίου", εντός της προθεσμίας ισχύος του νόμου περί αυθαιρέτων, με τις προβλεπόμενες σταδιακές προσαυξήσεις του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

*Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

*Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας "Διηρημένης Ιδιοκτησίας", δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.

*Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

·Για το My data, οι λογιστές ανά την επικράτεια δηλώνουν απροετοίμαστοι καθώς σε όλη την περίοδο της πανδημίας, τα λογιστικά γραφεία ήταν αυτά που σήκωναν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων στήριξης. Και τώρα που πρέπει να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αποστολής των τιμολογίων στις φορολογικές αρχές, είναι η περίοδος υποβολής της πιο περιπετειώδους φορολογικής δήλωσης των τελευταίων ετών. Η διαδικασία των δηλώσεων έχει ήδη καθυστερήσει, η συζήτηση για το αν ο χρόνος μέχρι το τέλος Αυγούστου επαρκεί έχει επίσης φουντώσει και η ενεργοποίηση του My data υπό πίεση από τις αρχές του Ιουλίου, εκτιμάται από τους επαγγελματίες ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 24 Ιουλ 2021 | 21:07

"Ντου" της ΑΑΔΕ στη Μύκονο: Τεράστια φοροδιαφυγή με "μαύρα" από βίλες πολυτελείας - Πως δρούσαν οι "μεσίτες"

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ στη Μύκονο - Κατασχέθηκαν λίστες πελατών και ιδιοκτητών

ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 23 Ιουλ 2021 | 18:17

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα έκδοσης εικονικών στοιχείων για είσπραξη επιδοτήσεων - Πώς λειτουργούσε η απάτη

Πρόκειται για υπόθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-Χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 08:19

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων σε υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία και γραφεία τελετών

Πρόστιμα από την ΑΑΔΕ σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες, σε περίπτωση που εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις.

ΤΗΣ ΑΑΔΕ 16 Ιουλ 2021 | 21:37

Συντριπτικό χτύπημα σε δίκτυο λαθρεμπόρων με χημικούς διαλύτες

Χτύπημα σε δίκτυο λαθρεμπόρων με χημικούς διαλύτες από την ΑΑΔΕ

ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ 14 Ιουλ 2021 | 21:14

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση για τους δικαιούχους όλων των κύκλων

Παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους δικαιούχους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΟΘΕΙΑΣ 04 Ιουλ 2021 | 13:46

Επιχείρηση Καθαρά Ποτά: Κατασχέθηκαν 54 τόνοι "μπόμπες" μέσα σε 48 ώρες

Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία, είτε είναι νοθευμένα και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, είτε διακινούνται λαθραία, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

1.000 ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟΣ 30 Ιουν 2021 | 14:57

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας Μαΐου: Δείτε εδώ αν είστε στους 1000 τυχερούς που κερδίζουν από χίλια ευρώ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ τα αποτελέσματα της 53ης φορολοταρίας.

ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 30 Ιουν 2021 | 13:55

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ και ποιοι θα απαλλαγούν τελείως [παραδείγματα]

Πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως και 50%, ενώ αρκετοί θα απαλλαγούν τελείως

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 29 Ιουν 2021 | 12:16

Πότε καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία

Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία, ανακοίνωσαν ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ 29 Ιουν 2021 | 10:11

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα - Βήμα προς βήμα η διαδικασία [παραδείγματα]

Νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων. Πώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η μεταβίβαση. Παραδείγματα και οδηγίες.

ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 28 Ιουν 2021 | 21:40

Υποχρεωτική από Σεπτέμβριο η διαβίβαση παραστατικών στο myDATA και η διασύνδεση ταμειακών με ΑΑΔΕ

Νέο χρονοδιάγραμμα για ηλεκτρονικά τιμολόγια και ταμειακές μηχανές

ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ 28 Ιουν 2021 | 17:50

Αντικειμενικές αξίες: Δείτε με ένα κλικ την αξία του ακινήτου σας στην εφαρμογή valuemaps.gov.gr

Για πρώτη φορά όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.