Follow us

Στο τραπέζι η παράταση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Κίνδυνος να παγώσουν οι μεταβιβάσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικές ταυτότητες στα κτήρια από 1η Ιουλίου υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος, αλλά ζητείται ήδη παράταση.

Με βάση το γράμμα του νόμου, από την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η λεγόμενη "ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου". Από την ίδια ημέρα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα πρέπει να στέλνουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους στην ΑΑΔΕ καθώς ενεργοποιείται το σύστημα My data.

H αγορά δηλώνει ανέτοιμη και για τις δύο μεταρρυθμίσεις και μέσα στην εβδομάδα θα φανεί αν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα δώσουν τις σχετικές παρατάσεις. Για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου ζητείται παράταση μέχρι και την 1/1/2022 προκειμένου να μην "παγώσουν" οι μεταβιβάσεις ακινήτων εν μέσω αυξημένης ζήτησης λόγω αντικειμενικών αξιών. Όσον αφορά στο My data, η παράταση που συζητείται θα είναι τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας.

Και οι δύο μεταρρυθμίσεις θεωρούνται τεράστιας σημασίας καθώς αποσκοπούν η μεν ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου στο να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένας πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο ώστε και ο υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει τι αποκτά, ενώ το My data θα επιδιωχθεί να αποτελέσει το ισχυρό εργαλείο στα χέρια της εφορίας -μαζί με την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών- για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται και με τις δύο μεταρρυθμίσεις τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η 1η Ιουλίου δεν είναι η κατάλληλη ημερομηνία για να ενεργοποιηθούν οι δύο μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε Επίσης

·Για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε πολλές περιοχές, οι αυξήσεις είναι μεγάλες και γι’ αυτό αποφασίστηκε οι νέες τιμές να ισχύσουν από την 1/1/2022 προκειμένου να υπάρχει χρόνος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων όσων θέλουν να προλάβουν τις επιβαρύνσεις. Αν η ηλεκτρονική ταυτότητα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου -κάτι που σημαίνει αύξηση του διοικητικού βάρους (και του οικονομικού) για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Αυτό το επιχείρημα επικαλείται και η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση που απέστειλε ήδη στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα:

"Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προ ημερών σημαντικές τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης των αστικών ακινήτων της χώρας, όπως και επεκτάσεις των ζωνών ισχύος του αντικειμενικού συστήματος. Παράλληλα ως χρόνος έναρξης ισχύος των νέων τιμών ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2022, ώστε να δοθεί στους πολίτες των οποίων αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης στις περιοχές που βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία τους, η δυνατότητα να προβούν σε αγορές ακινήτων ή οικογενειακές μεταβιβάσεις (γονικές παροχές κλπ), επωφελούμενοι από το μεταβατικό αυτό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η εξαιρετική κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών θα ματαιωθεί εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.7.2021, "ταυτότητας κτιρίου" για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο, μιας νέας και αδοκίμαστης διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων μεταξύ των οποίων και συνυποβολή μελέτης στατικής επάρκειας για την ταυτότητα ακόμη και μιας μικρής "αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας", κάτι που είναι δυνατό και έχει νόημα μόνον για ολόκληρα κτίρια.

Αν αυτό συναθροιστεί με τις δυσκολίες που δημιουργεί η μη επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για την με ευνοϊκούς όρους διόρθωση εμβαδών ακινήτων, η νέα διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης αλλά και η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, τότε οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι θα βρεθούν σε ανυπέρβλητες δυσχέρειες σύνταξης οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής δικαιοπραξίας, γεγονός που θα επιφέρει πλήρη αναστολή των συναλλαγών και καταστροφή της κτηματαγοράς, σε βάρος όχι μόνον των πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.

Επίσης θα πρέπει να επανεξετάσετε και να δεχθείτε και τη δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, τα οποία θα ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος, να μεταβληθούν σε εγκαταλελειμμένα αντικείμενα εκτός συναλλαγής, μέσω αποκλειστικά της υποβολής "ταυτότητας κτιρίου", εντός της προθεσμίας ισχύος του νόμου περί αυθαιρέτων, με τις προβλεπόμενες σταδιακές προσαυξήσεις του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

*Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

*Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας "Διηρημένης Ιδιοκτησίας", δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.

*Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

·Για το My data, οι λογιστές ανά την επικράτεια δηλώνουν απροετοίμαστοι καθώς σε όλη την περίοδο της πανδημίας, τα λογιστικά γραφεία ήταν αυτά που σήκωναν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων στήριξης. Και τώρα που πρέπει να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αποστολής των τιμολογίων στις φορολογικές αρχές, είναι η περίοδος υποβολής της πιο περιπετειώδους φορολογικής δήλωσης των τελευταίων ετών. Η διαδικασία των δηλώσεων έχει ήδη καθυστερήσει, η συζήτηση για το αν ο χρόνος μέχρι το τέλος Αυγούστου επαρκεί έχει επίσης φουντώσει και η ενεργοποίηση του My data υπό πίεση από τις αρχές του Ιουλίου, εκτιμάται από τους επαγγελματίες ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 07:51

Ερχεται το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω" - Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις

Επιδοτήσεις ως 10.000 ευρώ ή ως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, θα μπορούν να πάρουν 20.000 νέοι για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Νοε 2023 | 07:58

Οι 4 κατηγορίες που κινδυνεύουν με τσουχτερά φορο-πρόστιμα ως 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024

Με πρόστιμα που "καίνε" θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι παραβιάσουν τις νέες φορολογικές διατάξεις και ξεχάσουν να διαβιβάσουν τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ REAL ESTATE 29 Νοε 2023 | 15:21

Χατζηδάκης στο συνέδριο του Capital: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αγορά ακινήτων

"Η ελληνική αγορά των ακινήτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ 27 Νοε 2023 | 17:54

Τα ακίνητα γνωστών οικογενειών σε Γλυφάδα και Π. Ψυχικό που βγαίνουν στο "σφυρί"

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, διαμερίσματα σε Γλυφάδα και Παλαιό Ψυχικό, καθώς και βιομηχανικοί και επαγγελματικοί χώροι.

1.070.000 POS 27 Νοε 2023 | 10:38

ΑΑΔΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών

Συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης POS - ταμειακών μηχανών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ 26 Νοε 2023 | 10:13
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2023 | 11:22

Καλούνται για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα και πλούσια ζωή - Πώς τους βρήκε η εφορία

Οι 20.000 θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία. Καθώς είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 100.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ 24 Νοε 2023 | 10:30

Πειραγμένο λογισμικό διέγραφε πάνω από το... 60% του τζίρου σε εστιατόριο - Αποκαλύφθηκε μέσω του Appodixi της ΑΑΔΕ

Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση "πειραγμένου" και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 20 Νοε 2023 | 08:36

Γιατί είναι βαρύ το κόστος στέγασης στην Ελλάδα - Το 27% του πληθυσμού δαπανά το 40% του εισοδήματός του

Σημαντική αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 19 Νοε 2023 | 10:18

Τα επώνυμα "σφυριά" της εβδομάδας: Με MLS, ΕΛΦΙΚΟ και οικογένεια Βγενόπουλου οι πλειστηριασμοί

Για το σύνολο της εβδομάδας έχουν αναρτηθεί πάνω από 1.200 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων -μέχρι στιγμής- έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 380.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΦΟΡΙΑ 19 Νοε 2023 | 09:04

Τέλος το "κρυφτό" των φορολογούμενων: Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, θυρίδες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τους φορολογούμενους που κρύβουν εισοδήματα αναζητά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

18 Νοε 2023 | 10:09

Κόστος στέγασης: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης - Ραγδαία αύξηση των τιμών

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης.

ΓΝΩΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 18 Νοε 2023 | 10:02

Ερχονται τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" - Ποια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη εβδομάδα.