Στο τραπέζι και οι 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία και Εφορία

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια και θα τα θέσει υπόψη των δανειστών.

Στο τραπέζι και οι 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία και Εφορία

Έτοιμη να ρίξει στο δημόσιο διάλογο το χαρτί και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η κυβέρνηση. Την ημέρα συζήτησης της τροπολογίας για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις ρυθμίσεις:

«Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, όταν θα είναι έτοιμες και τεχνικά, θα ανακοινωθούν ως προς το περιεχόμενο και την ουσία τους από τη μεριά των αρμοδίων υπουργείων. Ωστόσο, ναι, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου και τέτοιου χαρακτήρα παρέμβαση για την ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος, ουσιαστικά υπονόησε ότι το θέμα των ρυθμίσεων δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει προχθές και από τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο ο οποίος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει τον Απρίλιο τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία είτε υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών είτε όχι. Αυτό βέβαια, αποτελεί ερμηνεία της ελληνικής πλευράς. Οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τον μνημονιακό νόμο του 2015 ο οποίος απαγορεύει ρητά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών γενικού χαρακτήρα.

Ανεξάρτητα από τις αποφασιστικές δηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αναζητήσει μια συναινετική λύση και στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση των συγκεκριμένων κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση. Έτσι:

1. Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, κούρεμα θα υπάρξει μόνο για τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2016 ενώ για τις οφειλές του 2017 και του 2018 το μόνο όφελος θα είναι η διαγραφή προσαυξήσεων και αυτή στη λήξη της ρύθμισης. Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο εμφανίζονται να έχουν κάνει συγκεκριμένες πληρωμές οφειλών μέσα στο 2019.

2. Για τις οφειλές στην εφορία, θα θεσπιστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα ορίζουν όχι μόνο το αν θα επέρχεται η ένταξη στη ρύθμιση ή όχι αλλά ακόμη και τον αριθμό των δόσεων.

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια και θα τα θέσει υπόψη των δανειστών. Ο στόχος είναι η συζήτηση να ξεκινήσει στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης η οποία σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών πριν καν πραγματοποιηθεί το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κινηθεί συναινετικά αλλά… γρήγορα καθώς ο στόχος είναι και οι δύο ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Μάιο. Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν και οι συνέπειες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στα δημόσια έσοδα.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Ιαν 2022 | 18:51

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος: Αλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις - Τι δικαιούται τελικά ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μπορεί να φτάσει και στα 600 ευρώ.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".