Στον "αέρα" η δημιουργία του ασφαλιστικού "Υπερταμείου"

«Στον αέρα» παραμένει το ασφαλιστικό Υπερταμείο στο οποίο θα συγχωνευτούν ΙΚΑ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ - Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στον "αέρα" η δημιουργία του ασφαλιστικού "Υπερταμείου"

Άλλη μια μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα. Έχουν απομείνει 75 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου και η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης –του Υπερταμείου υπό το οποίο θα συγχωνευτούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ- βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκδοθεί πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων καθώς πέρα από τις διοικητικές αλλαγές που προϋποθέτει η ενοποίηση όλων των ταμείων της χώρας σε ένα, θα χρειαστεί να αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, να μεταφερθούν σε έναν ενιαίο «κουμπαρά» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ταμείων αλλά και να συγκεντρωθούν τόσο οι υποχρεώσεις των ταμείων –κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι εκκρεμότητες από την καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3-4 χρόνια- όσο και οι απαιτήσεις τους που πηγάζουν κυρίως από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση

Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση λόγω των τεράστιων εκκρεμοτήτων. Το νέο ταμείο θα διαθέτει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ασφαλισμένους, προϋπολογισμό της τάξεως των 38 δισ. ευρώ, απλήρωτες συντάξεις της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, οφειλές άνω των τριών δισ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ, απαιτήσεις της τάξεως των 16,5 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το γνωστό ΚΕΑΟ το οποίο θα ενταχθεί και αυτό στον ενιαίο φορέα κρατώντας οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια μέχρι το τέλος του 2017) αλλά και τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ ο καθένας.

Εξαιρετικά πιεστικό για το υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τις εισπράξεις του καινούργιου ταμείου, είναι το να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι εισφορές με βάση τα προκαθορισμένα ποσά που ισχύουν σήμερα για ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, θα καταβληθούν για τελευταία φορά στις αρχές του 2017 ενώ μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα γίνει ο υπολογισμός των καινούργιων εισφορών. Από το υπουργείο Εργασίας υπάρχει μόνο φημολογία σύμφωνα με την οποία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015 κάτι που κρίνεται αναγκαστικό δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016 βάσει των οποίων θα πρέπει κανονικά να υπολογιστούν οι εισφορές. Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις εταιρείες καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί επί ποιου εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές για τους διαχειριστές των επιχειρήσεων, για τους μετόχους των ανωνύμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 3% που μετέχουν ταυτόχρονα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τους ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους κλπ.

Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο εκ νέου υπολογισμός όλων των υφιστάμενων συντάξεων βάσει του νέου συστήματος. Καταρχήν το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καν ξεκαθαρίσει πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Μπορεί ο νόμος να προβλέπει τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα επιδρά στη σύνταξη ο δείκτης μισθών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ποια θα είναι η βάση υπολογισμού για τις συντάξεις χηρείας, ποιος θα είναι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του συντάξιμου μισθού κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΟ (+) 673,4% 16 Ιουν 2021 | 13:52

ΥΠΑ: Σημάδια ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Μάιο

Άνοδο (+) 673,4% καταγράφουν τα στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον μήνα Μάιο του 2021.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 12:51

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Από 3,6% μέχρι 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 4,8%.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET 16 Ιουν 2021 | 12:42

Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 16 Ιουν 2021 | 12:04

Συνδικαλιστές της ΕΑΒ απειλούν "να μπλοκάρουν" τη γραμμή παραγωγής των F-16- Εχτισαν την είσοδο του εργοστασίου

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΕΑΒ μπλοκάρουν τη γραμμή παραγωγής των F-16 και υπονομεύουν τα συμβόλαια με την Lockheed Martin

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:32

Εργασιακό νομοσχέδιο: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για άδειες, ρεπό, υπερωρίες, 8ωρο και απεργίες

15 ερωτοαπαντήσεις για το τι προβλέπει νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 09:45

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Γιατί ένα ακίνητο που χτίστηκε το 1960, πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο του 1990

Πώς γίνεται ένα διαμέρισμα που έχει χτιστεί το 1960 να επιβαρύνεται ακριβώς με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ένα διαμέρισμα ίδιων χαρακτηριστικών που έχει χτιστεί το 1990, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 09:20

Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ - Διετής παράταση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος

Η συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos έχει κλείσει επί της αρχής και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες επίσημα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 15 Ιουν 2021 | 18:47

Έρχεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Δείτε μέχρι πότε

Παράταση αναμένεται να πάρει η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟ 15 Ιουν 2021 | 16:00

Πλήγμα για τον Τουρισμό- Δεν έρχονται οι Βρετανοί τουρίστες τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιουλίου

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μεταθέσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού για ένα μήνα ακόμα

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Ιουν 2021 | 14:51

Σκυλακάκης: Αύξηση φορολογικών εσόδων τον Μάιο παρά την πανδημία και προβλέψεις για ταχύτερη ανάκαμψη

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο Θ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι "...τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ".

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 13:57

ΟΤΟΕ: Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις τράπεζες την Τετάρτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη τετράωρης παντραπεζικής πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη.

ΕΤΟΙΜΟ ΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2022 15 Ιουν 2021 | 13:25

H Pfizer στη Θεσσαλονίκη: 4.000 βιογραφικά για τις πρώτες 100 θέσεις εργασίας

Το δεύτερο κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.