Στον "αέρα" η δημιουργία του ασφαλιστικού "Υπερταμείου"

«Στον αέρα» παραμένει το ασφαλιστικό Υπερταμείο στο οποίο θα συγχωνευτούν ΙΚΑ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ - Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στον "αέρα" η δημιουργία του ασφαλιστικού "Υπερταμείου"

Άλλη μια μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα. Έχουν απομείνει 75 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου και η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης –του Υπερταμείου υπό το οποίο θα συγχωνευτούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ- βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκδοθεί πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων καθώς πέρα από τις διοικητικές αλλαγές που προϋποθέτει η ενοποίηση όλων των ταμείων της χώρας σε ένα, θα χρειαστεί να αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, να μεταφερθούν σε έναν ενιαίο «κουμπαρά» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ταμείων αλλά και να συγκεντρωθούν τόσο οι υποχρεώσεις των ταμείων –κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι εκκρεμότητες από την καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3-4 χρόνια- όσο και οι απαιτήσεις τους που πηγάζουν κυρίως από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση

Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση λόγω των τεράστιων εκκρεμοτήτων. Το νέο ταμείο θα διαθέτει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ασφαλισμένους, προϋπολογισμό της τάξεως των 38 δισ. ευρώ, απλήρωτες συντάξεις της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, οφειλές άνω των τριών δισ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ, απαιτήσεις της τάξεως των 16,5 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το γνωστό ΚΕΑΟ το οποίο θα ενταχθεί και αυτό στον ενιαίο φορέα κρατώντας οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια μέχρι το τέλος του 2017) αλλά και τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ ο καθένας.

Εξαιρετικά πιεστικό για το υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τις εισπράξεις του καινούργιου ταμείου, είναι το να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι εισφορές με βάση τα προκαθορισμένα ποσά που ισχύουν σήμερα για ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, θα καταβληθούν για τελευταία φορά στις αρχές του 2017 ενώ μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα γίνει ο υπολογισμός των καινούργιων εισφορών. Από το υπουργείο Εργασίας υπάρχει μόνο φημολογία σύμφωνα με την οποία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015 κάτι που κρίνεται αναγκαστικό δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016 βάσει των οποίων θα πρέπει κανονικά να υπολογιστούν οι εισφορές. Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις εταιρείες καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί επί ποιου εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές για τους διαχειριστές των επιχειρήσεων, για τους μετόχους των ανωνύμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 3% που μετέχουν ταυτόχρονα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τους ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους κλπ.

Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο εκ νέου υπολογισμός όλων των υφιστάμενων συντάξεων βάσει του νέου συστήματος. Καταρχήν το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καν ξεκαθαρίσει πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Μπορεί ο νόμος να προβλέπει τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα επιδρά στη σύνταξη ο δείκτης μισθών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ποια θα είναι η βάση υπολογισμού για τις συντάξεις χηρείας, ποιος θα είναι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του συντάξιμου μισθού κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 04 Αυγ 2020 | 19:49

ΑΑΔΕ: Σε χρόνο ρεκόρ οι επιστροφές φόρου - Έχουν καταβληθεί 40% περισσότερες από πέρυσι

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός, με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 09:45

Τράπεζες: Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στα γκισέ λόγω κορονοϊού

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 03 Αυγ 2020 | 20:42

Επιτροπή Πισσαρίδη: Αυτό είναι το προσχέδιο με τις 14 δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όραμα και στόχοι για την Ελληνική Ανάπτυξη - Ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 20:02

ΟΑΕΔ: Oι οριστικοί πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 03 Αυγ 2020 | 19:15

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις: Πότε ξεκινάμε να πληρώνουμε

Δείτε πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη από τις έξι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ