Στουρνάρας: Γνώριζα για το «σχέδιο Νομισματοκοπείο»

Είχα προειδοποιήσει για τα capital controls, εγώ ποτέ δεν πίστεψα στο Grexit είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στουρνάρας: Γνώριζα για το «σχέδιο Νομισματοκοπείο»

O Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ποτέ «δεν πίστεψα στο Grexit», επισημαίνοντας ότι «το 2012 στρωθήκαμε στη δουλειά και ξεκίνησε μια ανοδική πορεία».

Για το δημοψήφισμα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls. Εξήγησε ότι η έκταση του ζητήματος δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».

Για το δημοψήφισμα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας.

Ερωτηθείς για το αν είχε πληροφόρηση για σχέδιο εισβολής στο νομισματοκοπείο, απάντησε: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Ερωτηθείς για το σχέδιο του κ. Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, το χαρακτήρισε λάθος.Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Σημείωσε ότι εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια», τότε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους.

Για το 2012 είπε ότι υπήρχαν συζητήσεις για Grexit, και πως η τότε κυβέρνηση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε μία συμφωνία που οδήγησε στη συνέχεια σε μία ανοδική πορεία.

Για τον ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ότι έπρεπε να επιβληθεί ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που δεν διέθετε τέτοιο φόρο. Σημείωσε ότι ενώ σχεδιάστηκε ένας φόρος ο οποίος θα έδινε περίπου 2,5 δισ., υπήρξαν πιέσεις να βρεθούν από αλλού τα 500 εκατ. που είχαν κατανεμηθεί σε πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές, καθώς «δεν ήταν δυνατόν, από ό,τι μου είπαν τότε οι ειδικοί των κομμάτων, να περάσει από τη Βουλή». Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για έναν φόρο που έσωσε τα έσοδα.


Σχετικά για τον συμβιβασμό με τη Siemens για περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι η ίδια η Βουλή προέβη στον συμβιβασμό, ενώ σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το «Forget it Yannis» ελέχθη πολλές φορές, όχι μόνο από το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και από άλλες χώρες.


Υπογράμμισε ότι ασκούσε πίεση το ΔΝΤ τότε και τώρα για κούρεμα, τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, χωρίς όμως το Ταμείο να θέλει να κάνει το ίδιο. «Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους, δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα μπροστά ως Ιφιγένεια για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και αντέδρασα τότε. Είπα “βρείτε τα μεταξύ σας και ελάτε να μας πείτε”. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση, σε ένα συμβιβασμό το Νοέμβριο του ’12 μου είπαν ότι πράγματι θα υπάρχει ελάφρυνση χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα όμως», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Μίλησε για λάθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερο λάθος των εταίρων το ότι ενώ η Αθήνα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υπαναχώρησαν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν προχωρήσει επαρκώς τα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό αρκετό καιρό πριν, ενώ χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές. «Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα. Υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χαρακτήρισε επιτυχή μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, καθώς όπως εξήγησε, η Ελλάδα κρίθηκε πολύ αυστηρά. «Σήμερα από τα 900 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, τα 100 περίπου είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία για μεταφορά κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε ξένα χέρια, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος σε εκείνους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους «γιατί πέρασε νομοθεσία η οποία βάζει σαφείς κανόνες τους οποίους θα σεβαστούν όλοι και οι τράπεζες και τα ξένα funds». «Άρα για τον ανήμπορο να πληρώσει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται και η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν αυτούς που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές», συμπλήρωσε. Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in.

Για το ασφαλιστικό, εκτίμησε ότι η εμπειρία δείχνει πως οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. «Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης σοβαρές, τονίζοντας ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνεται η κατάσταση και μειώνεται η δαπάνη από το ‘18 και μετά. «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018», διευκρίνισε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι «αν και υπάρχουν ορισμένοι αδιόρθωτοι», το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ εξήγησε ότι το καλό σενάριο είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 27 Ιουν 2020 | 12:28

Ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου η ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα - Δεύτερη θητεία στο τιμόνι της ΤτΕ

Ο κ. Στουρνάρας πρόσφατα ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης της ΕΚΤ, έπειτα από πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 11:00 26 Ιουν 2020 | 11:22

Ορκίζεται και πάλι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

Η ορκομωσία θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ 15 Ιουν 2020 | 14:09

Στουρνάρας: Σοβαρά αλλά επιλύσιμα τα προβλήματα στην οικονομία

"Τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρά αλλά επιλύσιμα" σημείωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 05 Ιουλ 2020 | 19:40

Alpha Bank: Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση - τι λέει για τα μαζικά sms

: Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση ή άλλης μορφής διακινδύνευση της ασφάλειας της ιστοσελίδας και των εφαρμογών ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζας

ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ 05 Ιουλ 2020 | 09:10

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά μέχρι και 11.000 ευρώ

Για 2,5 εκατ. συνταξιούχους το μέσο ποσό αναδρομικών είναι 1.400 ευρώ

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 13:15

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα γίνει η καταβολή του - Μέχρι πότε και πώς θα κάνετε τις αιτήσεις

Όλο το νέο χρονοδιάγραμμα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 04 Ιουλ 2020 | 12:22

Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων: Στο 80% για μισθωτούς, στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες

Η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% της κύριας συν αναδρομικά-Στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:46

Κοινωνικός Τουρισμός: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις - Αύξηση 104,9% σε σχέση με το 2019

Μεγάλη η ανταπόκριση εφέτος στα τρία προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:24

Ελληνικό: Τα έργα της πρώτης πενταετίας - Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις: Τι λένε τα διεθνή μέσα

Έργο διεθνών συμμαχιών - Θα συμβάλει κατά 2% στην αύξηση του ΑΕΠ -Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2022 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Aναταράξεις στην Air France: Θα καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας

Η Air France-KLM έλαβε την άνοιξη κρατική οικονομική στήριξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις

ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Alpha Bank: Η ανακοίνωση για τη μαζική αποστολή SMS σε πελάτες για συναλλαγές που δεν είχαν κάνει

Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές