X

Στουρνάρας για αυξήσεις μισθών: "Ναι, αλλά όσο το επιτρέπει η παραγωγικότητα - Ολα θέλουν ρέγουλα"

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις τράπεζες, στους μισθούς αλλά και στην οικονομία και το χρέος της χώρας

Γράφει: TheToc team

Στις φημολογίες περί ανανέωσης της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι είναι νωρίς να γίνεται μία τέτοια συζήτηση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στα "Παραπολιτικά" 90,1, αναφέρθηκε στις τράπεζες, στους μισθούς αλλά και στην οικονομία και το χρέος της χώρας. "Η εντολή που έχουμε από τη Γερμανία είναι να εξειδικεύουμε την οικονομική πολιτική. Είμαστε σε νέα εποχή", είπε αρχικά ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: "Στην πολιτική μπήκα στη διάρκεια της κρίσης. Συνεργάστηκα με τρία κόμματα. Δύσκολη εποχή, αλλά δεν πήγαμε άσχημα".

Σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία πως η κυβέρνηση θα του ανανεώσει τη θητεία, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: "Η θητεία μου λήγει τον Ιούλιο του 2026, οπότε είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο". Ερωτώμενος για τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια και τις καταθέσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι αυτό γίνεται γιατί η τράπεζα έχει κόστη και πρέπει να καλύπτει κόστη. Επιπλέον, οφείλεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις προβλέψεις να δίνουν νέα δάνεια. Δημιουργείται η ανάγκη για ένα περιθώριο, όπως είπε. Αν είναι μεγάλο ή μικρό, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ρευστότητα. Αυτό μπορεί να αλλάξει με έναν ισχυρότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα. Σχετικά με τις συγχωνεύσεις τραπεζών, τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι "θέλουμε περισσότερες τράπεζες, όχι λιγότερες. Προωθούμε την εξωστρέφεια του τραπεζικού συστήματος".

Διαβάστε Επίσης

"Αναπτυσσόμαστε με διπλάσιο ρυθμό"

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάπτυξη, μετά την κρίση, είπε ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα, κάνοντας λόγο για "success story". Η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, που έλαβε ποτέ χώρα στην ιστορία. "Αναπτυσσόμαστε με διπλάσιο ρυθμό. Στόχος είναι η ανάπτυξη να πηγαίνει προς τα κάτω", τόνισε, σχολιάζοντας και τις αυξήσεις στα εισοδήματα και τους μισθούς. Επιπροσθέτως, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει ανάπτυξη πάνω από 2% και εκτίμησε πως τόσο θα είναι τα επόμενα χρόνια.

"Χρειαζόμαστε πιο πολύ ανταγωνισμό στην Ελλάδα", είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σχετικά με την υπερφορολόγηση του πλούτου, είπε ότι αυτά για να λειτουργήσουν, πρέπει να υπάρχει μια διεθνής συμφωνία. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός. "Στην Ελλάδα έρχονται ξένες επενδύσεις, με διπλάσιο ρυθμό, απ' ό,τι στο παρελθόν", επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τη φράση της Λαγκάρντ για πτώση πληθωρισμού, αλλά όχι των τιμών, είπε ότι αυτό ισχύει. "Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός στο 80% προέρχεται από διεθνείς παράγοντες. Είμαστε ενσωματωμένοι στην παγκόσμια οικονομία. Αν είχαμε πιο πολύ ανταγωνισμό, θα είχαμε κέρδος στον πληθωρισμό. Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τις τιμές από τον πληθωρισμό". Υπάρχει περιθώριο των τιμών και από ενέργειες της Ευρώπης. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον αν υπάρχει ελπίδα για αρκετή μείωση των τιμών στα ράφια, είπε ότι "βεβαίως μπορούμε να δούμε".

"Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί αρκετά"

Όσον αφορά τους μισθούς, ανέφερε: "Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί αρκετά. Δεν σημαίνει όμως ότι αν ανέβει ο κατώτατος, θα ανέβει και ο μέσος μισθός. Αν, π.χ., ανέβει ο κατώτατος 10%, ο μέσος μισθός θα ανέβει 5%". Ο μέσος μισθός καλύπτει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι αναφέρεται στην εξαρτημένη εργασία.

Και συνέχισε λέγοντας: "Στην κρίση μπήκαμε για δημοσιονομικό λόγο και λόγω ανταγωνιστικότητας. Δόθηκαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρχει παραγωγικότητα. Άρα όλα θέλουν ρέγουλα. Οπότε, "ναι" στις αυξήσεις, αλλά όσο το επιτρέπει η παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς, κάτι το οποίο ήδη γίνεται, αλλά θέλουμε να γίνει περισσότερο. Τις αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να τους "σηκώνει" η οικονομία της χώρας, αλλιώς θα κλείσουν επιχειρήσεις".

Σημείωσε ότι πριν από την κρίση το εμπορικό ισοζύγιο είχε φτάσει σε μεγάλο νούμερο. Στην κρίση μηδενίστηκε. Κανένα από τα δύο δεν είναι σωστό. Πρέπει να υπάρχει μέτρο. "Παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών (π.χ. αυτοκίνητα) και απαιτητικών αγαθών είναι το "κλειδί". Προσωπικό έχουμε. Οι Έλληνες επιστήμονες είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Μας λείπει η επιχειρηματικότητα, που θα υλοποιήσει αυτές τις ιδέες", είπε ο κ.Στουρνάρας.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι στη χώρα "έχουν έρθει 21 δισ. από τα 36. Είμαστε έκτοι στη σειρά απορροφητικότητας. Δεν πρόκειται να χαθούν 3 δισ.", ενώ σε ερώτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο, είπε μεταξύ άλλων ότι "η κρίση έφερε τεράστιες αλλαγές. Οι τράπεζες υπέστησαν ζημιές".

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη διαφθορά, όπως και στην άνοδο που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην τιμή του χρυσού.