Στουρνάρας προς Τρόικα: Μην πιέζετε είμαστε...ισχνοί

Σήμα Στουρνάρα στους δανειστές λίγο πριν επιτρέψουν στην Αθήνα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι...εύθραυστη και γιαυτό θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους

stournaras-pros-troika-min-piezete-eimasteisxnoi
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ λεπτή. Ετσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί...Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times o  υπουργός οικονομικών λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα. Και προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις δεν περνάνε απο τη Βουλή όταν η ανεργία στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο 27%      

Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το διαπραγματευτικό στυλ της Τρόικας, κατηγορώντας τους διαπραγματευτές - από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - για υιοθέτηση «μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης», όταν η Αθήνα, που τρόμαξε τόσο τις χρηματοοικονομικές αγορές όσο και τις εγχώριες εταιρείες,  έθετε σε κίνδυνο την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν στην Ελλάδα, η αγορά ήταν πολύ αδύναμη», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε "Κάτι που φαινόταν ακόμα και στους τζίρους των καταστημάτων. Οι πολίτες φοβούνται, όταν η Τρόικα είναι εδώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει». 
Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη, αναγνώρισε ότι ο βαθμός συμμόρφωσης της Ελλάδας παραμένει χαμηλός, αλλά επέμεινε ότι πολλές από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέσω διοικητικών πράξεων και όχι μέσω νόμων. Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι της Τρόικας επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να αλλάξει τους νόμους και να επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας περικοπές θέσεων.

«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πελατειακές πολιτικές μέχρι σήμερα. Πολλά πράγματα  έχουν αλλάξει και πολλά ακόμη πρέπει να αλλάξουν», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «τώρα, αν συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα στο Κοινοβούλιο, όταν η ανεργία φθάνει σε νέα ρεκόρ άνω του 27%, τότε πολύ απλά δεν θα θα περάσει».

 Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα τους τελευταίους τέσσερις μήνες με τους διεθνείς δανειστές για το αν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις του πακέτου διάσωσης ύψους 172 δισ. δολαρίων, ενώ η Αθήνα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης είσπραξης των φόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook