Στουρνάρας: Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα μέχρι το 2100

Ως το 2100 το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ θα φθάσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας μέχρι το 2100, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, στην Ακαδημία Αθηνών, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, παρουσία του επικεφαλής της σχετικής έκθεσης της ΤτΕ και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη.

Όπως εξήγησε, αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν "βλέπουν" τόσο μπροστά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται να αποτελέσει, σε περίπτωση μη δράσης, τη "μητέρα όλων των αποτυχιών της αγοράς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για το πρασίνισμα της οικονομίας", σημείωσε και τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων και αντικινήτρων για ώθηση σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθάρρυνση δραστηριοτήτων και μορφών ενέργειας που προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

Ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι "οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τις τιμές και οι συναρτήσεις αντίδρασής μας, πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την κλιματική αλλαγή".

Όπως είπε, πλέον, αγοράζουμε στοιχεία ενεργητικού με προϋποθέσεις ταξονομίας, με βάση την πράσινη ανάπτυξη ενώ με την εποπτεία των τραπεζών μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη μάχη έχουν τον πρώτο λόγο και καλούνται να κινηθούν με χρήση φόρων, επιδοτήσεων και κυρίως επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως το μέγιστο ποσό των 750 δισ. του NextGenerationEU πρόκειται να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

O κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα στοιχεία ενεργητικού του κόσμου ανήκουν στις λεγόμενες "καφέ" εταιρείες και τόνισε την ανάγκη μίας περιόδου προσαρμογής και παροχής κινήτρων για την αποφυγή της πτώχευσης των εν λόγω εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος, εκτίμησε ότι σύντομα η χώρα μας θα αποκτήσει τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απολύτως επαρκές, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Επίσης, επικαλέστηκε τις συνταγματικές προβλέψεις σε σχέση με τις ευθύνες του κράτους και των πολιτών, τόσο για το φυσικό όσο και για το πολιτιστικό περιβάλλον και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθουπουργού για τη μείωση των ρύπων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την απολιγνιτοποίηση, τη διείσδυση των ΑΠΕ, και την εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

"Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα αλλά και επικίνδυνη εποχή, όπου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποψύχονται παλαιωμένοι ιοί και ενδεχομένως κάποιες από τις πανδημίες να συνδέονται και με αυτό", σημείωσε ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στη Σιβηρία παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που έφθασαν τους 38ο C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Ζερεφός επικεντρώθηκε στην έλλειψη παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας, εκτίμησε ότι στα προσεχή ενεργειακά "Εμιράτα" του πλανήτη θα έχει εξέχουσα θέση η Ελλάδα, εξαιτίας του δυναμικού της σε ΑΠΕ, ωστόσο τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, αλλά και την προστασία του φυσικού πλούτου.

"Μπαίνουμε σε έναν καινούριο αιώνα με λιγότερες εκπομπές του άνθρακα. Αν συνεχίσουμε έτσι ο πλανήτης θα ασφυκτιά. Είναι πλέον έντονα ορατές οι μεταβολές. Η ίδια η φύση θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε δράση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης καθηγητής.

"Προετοιμάζουμε τις εθνικές θέσεις για τον ελληνικό κλιματικό νόμο, καθώς η κλιματική αλλαγή πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα", τόνισε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι στην Ελλάδα μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε και να έχουμε έναν από τους καλύτερους κλιματικούς νόμους στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην ΕΕ όσον αφορά τις κλιματικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ως κυρίαρχο πρόβλημα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στις παραλίες μας, όπως εκτίμησε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε πως πρέπει να εμπλουτίσουμε τις παραλίες, να αρχίσουμε να τις φαρδαίνουμε, να έχουμε έναν μεγαλύτερο προφυλακτήρα, έτσι ώστε με τους ακραίους κυματισμούς που έρχονται με την κλιματική αλλαγή να προστατεύσουμε τις κατοικημένες περιοχές στην ξηρά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Ιουν 2021 | 16:16

Το AQUA Carpatica στηρίζει το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμβάλλοντας στη λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης

Στα πλαίσια του σεβασμού του περιβάλλοντος και της προστασίας της άγριας πανίδας, το AQUA Carpatica επιλέγει να στηρίξει το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

ΔΙΟΡΙΑ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 24 Ιουν 2021 | 09:37

Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν ένα εκατ. μέχρι σήμερα - Οι 5 τρόποι για να πληρωθεί ο φόρος ως το 2023

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,049 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων 177.515 πιστωτικές, 598.232 μηδενικές και μόλις 273.997 χρεωστικές.

ΔΥΟ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΑ SMARTWATCH 23 Ιουν 2021 | 18:38

HUAWEI Watch 3 Series: Oι πρωταθλητές των Smartwatch έφτασαν!

Δώρο με κάθε προπαραγγελία τα απίθανα noise-cancelling ακουστικά FreeBuds 4i και FreeBuds Pro!

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Ιουν 2021 | 18:38

Lamda Development: Ανάρπαστες οι κατοικίες στο Ελληνικό - Θα ξεπεράσουν τις 1.400

Η Lamda είχε ανακοινώσει για την πρώτη πενταετία τη δημιουργία 400 κατοικιών στο Ελληνικό, σύμφωνα όμως με τις ενδείξεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.400.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 23 Ιουν 2021 | 15:15

Περισσότεροι από 9.000 Βρετανοί τουρίστες στη χώρα μας μέσα σε μία εβδομάδα

Μαζικά έρχονται οι Βρετανοί στην Ελλάδα. Μεγάλη στήριξη και ο εσωτερικός τουρισμός.

ΓΙΑ ΟΣΟ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 23 Ιουν 2021 | 12:49

Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικές δομές - Τροπολογία στη Βουλή

Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται χωρίς χρονικό περιορισμό η μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α., κατά 30%, για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

BE THERE NOW! 23 Ιουν 2021 | 11:39

Νέο πληροφοριακό σύστημα στο αεροδρόμιο Σητείας - Αναβάθμιση σε Χανιά και Ηράκλειο

Τα εν λόγω πληροφοριακά συστήματα λειτουργούν στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Κρήτης και από φέτος τοποθετούνται και στο αεροδρόμιο Σητείας.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 23 Ιουν 2021 | 10:54

Με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο η MYTILINEOS δημιουργεί αξία για το μέλλον

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της MYTILINEOS εστιάζουν στην εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους ανθρώπους της.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΡΑΧ 23 Ιουν 2021 | 10:34

Είναι φούσκα τα ακίνητα στην Ελλάδα; - Το Bloomberg αναλύει και προειδοποιεί για κλίμα... 2008

Το Bloomberg απαντά στο αν η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα φούσκα ακινήτων αντίστοιχη με αυτήν που καταγράφηκε πριν την οικονομική κρίση.

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΩΝ ΑΞΙΑΣ 2,4 ΔΙΣΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ 23 Ιουν 2021 | 10:02

Συμφωνία Αργεντινής με τους δανειστές από τη Λέσχη του Παρισιού για να γλιτώσει τη στάση πληρωμών

Συνήφθη συμφωνία της Κυβέρνησης της Αργεντινης με τη Λέσχη του Παρισιού που αποτρέπει την κήρυξη στάσης πληρωμών την 31η Ιουλίου

ΗΜΕΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 20ΕΤΙΑΣ 23 Ιουν 2021 | 09:31

Τεχνολογικό hub δημιουργεί στην Ελλάδα η εταιρεία πιστοποίησης PeopleCert

Μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έκανε ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια, αυτή της Axelos Limited.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ 23 Ιουν 2021 | 08:42

Ερχονται οι νέες επικουρικές συντάξεις: Ο τρόπος υπολογισμού με σύστημα... αποταμίευσης και παρακολούθησης online

Στο υπουργικό συμβούλιο, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης τη στιγμή που η αντιπολίτευση ήδη αρχίζει να κάνει λόγο για "εκχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ιδιώτες".

22 Ιουν 2021 | 14:40

Στα everest η προσπάθεια να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα είναι διαρκής

Το 2019 τα everest ήταν η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα η οποία κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι