Στουρνάρας: Aπαραίτητες oι μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί το ζητούν οι πιστωτές

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre παραχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στουρνάρας: Aπαραίτητες oι μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί το ζητούν οι πιστωτές

Oι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. O κ. Στουρνάρας καθησύχασε τους επενδυτές αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Έκρουσε ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το κόστος της προσφυγικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre ο Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «τo κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά». Την ίδια στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με κόστος της προσφυγικής κρίσης, εκτιμώντας ότι το κόστος για το προσφυγικό θα είναι πάνω από 600 εκ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

Ακόμη, αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να λάβουν τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα ώστε οι τράπεζες να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης τους.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας συνάντησαν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, στο περιθώριο των εργασιών της περιφερειακής συνόδου χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής του Boston Consulting Group. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, την οποία οργάνωσε η εν λόγω εταιρεία στρατηγικού σχεδιασμού, συμμετείχαν 200 ειδικοί του τραπεζικού τομέα και του τομέα της οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών και της βιομηχανίας, με σκοπό να συζητήσουν ζητήματα ανάπτυξης, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Στουρνάρα:

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το παρελθόν, έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και οι δείκτες CET1 και κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma) πλησιάζουν το 18,2 %, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Φινλανδία, όπου ανέρχεται στο 20%. Το τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και για την ανακεφαλαιοποίησή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι πόροι. Το Eurogroup ανέμενε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση θα χρησιμοποιούνταν 25 δισεκ. ευρώ δημοσίων πόρων, ενώ χρειάστηκαν τελικώς μόνον 5 δισεκ. και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές. Από το σύνολο των 14,4 δισεκ. ευρώ που απαιτήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μόνον τα 5 δισεκ. ευρώ προήλθαν από δημόσιους πόρους. Και οι υπόλοιποι όμως δείκτες βελτιώθηκαν, γιατί ο έλεγχος της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) βελτίωσε τις προβλέψεις που αυξήθηκαν κατά 9 δισεκ. ευρώ. Επίσης, ο δείκτης Texas ratio βελτιώθηκε σημαντικά. Όσο για τα NPL, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν τα σκληρά, αλλά απαραίτητα, μέτρα, ώστε οι τράπεζες να επιτύχουν τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των NPL που θα επιβάλει ο SSM μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μείωση των NPL είναι καθοριστική για την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της οικονομίας. Θα πρέπει να διοχετεύσουμε τις πιστώσεις σε βιώσιμους τομείς εξωστρεφείς, προκειμένου να ενισχύσουμε την ρευστότητα των υγιών επιχειρήσεων.

Σε τι ποσοστό ανέρχονται τα NPL;

Ανέρχονται σε ποσοστό χαμηλότερο του 40%, εάν όμως υπολογίσουμε και τους κινδύνους, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τότε το ποσοστό φθάνει το 43% του συνόλου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να κοστίσει στην Ελλάδα το 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσό ίσο με 600 εκατομμύρια ευρώ;

Αυτή η εκτίμηση βασιζόταν στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ήταν χώρα διέλευσης προσφύγων μόνον. Αν όμως τώρα φιλοξενήσουμε έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων;

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τονώσουμε την δυναμική της ανάπτυξης. Εξάλλου υπάρχει και η απελευθέρωση της αγοράς ορισμένων επαγγελμάτων που έχει ήδη αρχίσει και αποφέρει καρπούς. Παρά την κρίση, διαπιστώνουμε ήδη την ενίσχυση του τομέα εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και αυτός είναι καλός οιωνός, διότι καθιστά την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Θα ήθελα να υπάρχει και μια νέα προσέγγιση, πιο φιλελεύθερη, ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές μπορούν να έλθουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη.

Τον ερχόμενο Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 3,5 δισεκ. ευρώ. Υπάρχει κίνδυνος να μην το επιτύχει;

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ.

Είναι πιθανό να γίνει συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου;

Είναι πιθανό. Όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μια δέσμευση που έδωσε και μια δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή την δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 27 Ιουν 2020 | 12:28

Ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου η ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα - Δεύτερη θητεία στο τιμόνι της ΤτΕ

Ο κ. Στουρνάρας πρόσφατα ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης της ΕΚΤ, έπειτα από πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 22 Ιουν 2020 | 11:37

Η Moody's ζητά μεγαλύτερο "ξεφόρτωμα" κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

Ο οίκος αναφέρεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ/ΛΗΨΗ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 17 Ιουν 2020 | 12:35

Εξ αποστάσεως πλέον το άνοιγμα λογαριασμών στις τράπεζες - Πράσινο φως από την ΤτΕ

θα γίνει σύντομα πραγματικότητα από όλες τις τράπεζες.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΦΙΛΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ 16 Ιουλ 2020 | 17:00

Εκκληση Λαγκάρντ στους ευρωπαΐους ηγέτες- Βρείτε λύση επειγόντως για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά Ταμείο Ανάκαμψης τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 16 Ιουλ 2020 | 16:22

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Παράταση στις αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος

ΣΕ 76.508 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 16:21

Αύριο η νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 38.847.882 ευρώ.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 15:08

Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπει η ΤτΕ: Προτείνει τη δημιουργία bad bank

Απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 16 Ιουλ 2020 | 14:00

Έρχονται προσλήψεις στο Δημόσιο: Πάνω από 5.300 το 2021 - Ποιες θέσεις αφορούν

"Σήμερα για πρώτη φορά κάνουμε πράξη τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση", δήλωσαν Θεοδωρικάκος - Σταϊκούρας.

ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 16 Ιουλ 2020 | 13:35

ΣΕΒ: Διπλάσιος ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων από αυτών στο Εμπόριο

Μεγάλες διαφορές στις αμοιβές των μισθωτών ανα κλάδο σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ 16 Ιουλ 2020 | 12:40

"Διακοπές σε δόσεις" από την Τράπεζα Πειραιώς

Οργανώνουμε απροβλημάτιστα το budget μας πληρώνοντας σε 6 άτοκες δόσεις

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ 16 Ιουλ 2020 | 12:26

Βρετανία: Ο κορονοϊός μείωσε κατά 649.000 τις θέσεις εργασίας

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πλήρης αντίκτυπος στην απασχόληση δεν θα γίνει αισθητός πριν τον Οκτώβριο.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΤΕ 16 Ιουλ 2020 | 11:41

Τις θέσεις της για την "bad bank" παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος

Προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σχέδιο "Ηρακλής" της κυβέρνησης για την μείωση των κόκκινων δανείων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 16 Ιουλ 2020 | 11:37

Θεοχάρης: Οι δράσεις για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης του Τουρισμού

Παρουσίασε τους κύριους άξονες τους οποίους έχει θέσει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, σε σχέση με τη μετάβαση στη βιώσιμη προσέγγιση της οικονομίας.