Stratfor: Η Ελλάδα ζει το μαρτύριο του Σίσυφου

Μυθικές διαστάσεις λαμβάνουν τα προβλήματα της Ελλάδας σχολιάζει στην ανάλυσή του το Stratfor κάνοντας αναφορά στον μύθο του Σίσυφου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Stratfor: Η Ελλάδα ζει το μαρτύριο του Σίσυφου

«Οπως ακριβώς τον Ιανουάριο και στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο, το αβέβαιο αποτέλεσμα των νέων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη περίοδο πολιτικής αστάθειας» αναφέρει η ανάλυση του Stratfor. «Κάθε φορά που η Ελλάδα φαίνεται να φτάνει σε μια σχετική σταθερότητα, νέα γεγονότα απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, χαρακτηρίζoντας εκ πρώτης όψεως τις εκλογές «κακή ιδέα». «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα περίοδο αβεβαιότητας που να συνδέεται με εκλογές».

Οι πρόωρες εκλογές και η καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων πτυχών του προγράμματος που πιθανότατα θα προκληθούν εξαιτίας τους θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο σκεπτικισμό στους βουλευτές της Βόρειας Ευρώπης


Το Stratfor περιγράφει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. «Είχε βασικά δύο επιλογές: Τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό, πριν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας αρχίσουν να διαβρώνουν την δημοτικότητά του, ή να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι πιστωτές θα επανεξετάσουν το ελληνικό πρόγραμμα και ενδεχομένως να δώσουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους (βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τσίπρα). Ο πρωθυπουργός επέλεξε την πρώτη επιλογή. Ο κ. Τσίπρας πιθανώς βασίζεται στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι αδύναμη και διχασμένη και ότι οι αντάρτες εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το χρόνο να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό κόμμα ή και να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό εκλογικό πρόγραμμα». Το Stratfor χαρακτηρίσει την επιλογή Τσίπρα «ριψοκίνδυνη κίνηση», καθώς λειτουργεί σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. «Τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, προτείνοντας παράλληλα ένα χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα αναμένεται να καταλήξει σε ένα συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2015, καθώς και στο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016. Και αυτό παράλληλα με την άρση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες και την εισαγωγή υψηλότερων φόρων για τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα είναι απίθανο να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ενδεχομένως να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης».

Kατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο


«Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένο όσο ποτέ άλλοτε. Ο Τσίπρας παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα, οι περισσότερες ωστόσο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει αρκετές έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση που τάσσεται υπέρ του πακέτου διάσωσης θα δυσκολευτεί να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ και το κεντρώο Ποτάμι έδωσαν μαζί τον αγώνα για το «ναι» κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, θα έχουν ωστόσο δυσκολίες να φτιάξουν συμμαχία για τις εκλογές. Ο Τσίπρας είναι πιθανό να προσελκύσει κάποιους από τους αντιπάλους του - υποδαυλίζοντας εν μέρει τη διχόνοια μεταξύ τους, αλλά και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια πιθανή συμμαχία μετά τις εκλογές».


«Η απόφαση του Τσίπρα θα φέρει και πάλι τους πιστωτές της Ελλάδας σε δύσκολη θέση. Το ελληνικό πακέτο διάσωσης είναι αμφιλεγόμενο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Αυτές οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην υποστήριξη του νέου προγράμματος βοήθειας για την Αθήνα. Οι πρόωρες εκλογές και η καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων πτυχών του προγράμματος που πιθανότατα θα προκληθούν εξαιτίας τους θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο σκεπτικισμό στους βουλευτές της Βόρειας Ευρώπης. Και αυτό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, αφού κάθε εκταμίευση θα πρέπει να συνδέεται με την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Οι κυβερνήσεις εξαιτίας της εσωτερικής πίεσης θα μπορούσαν να αποφασίσουν να κρατήσουν σκληρή στάση για την Ελλάδα κατά την αξιολόγηση της κατάστασης του προγράμματος».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι οι νέες εκλογές θα του επιτρέψουν να μειώσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του, σχηματίζοντας μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με σαφή εκλογική εντολή. Κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί, αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με τις πρόωρες εκλογές είναι ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εισέλθει σε ένα νέο γύρο πολύπλοκων διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η ειρωνεία της κίνησης Τσίπρα είναι ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναγκαίες για την άρση του αδιεξόδου, οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14 Οκτ 2021 | 12:01

Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- Ποια είναι η σημασία του έργου

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.