Sueddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα θα ματώσει για να δώσουν χρήμα οι δανειστές

Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Sueddeutsche Zeitung.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Sueddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα θα ματώσει για να δώσουν χρήμα οι δανειστές

«Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει, ώσπου οι πιστωτές ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους, το καλοκαίρι» και σημειώνει ότι «χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου».

Το ελληνικό δράμα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς έξι χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν οδήγησαν σε αλλαγές προς το καλύτερο. «Σε έξι χρόνια η κρίση δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, έχει θεσμοθετηθεί - με δραματικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χωρίς συμφωνία των πιστωτών η πολιτική στην Αθήνα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. «Τόσο ετεροπροσδιορισμένη όσο σήμερα δεν υπήρξε η χώρα ποτέ» αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους της, το νωρίτερο το 2018.

«Οι υπουργοί Οικονομικών επαινούν την Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας - και παραμένουν σκληροί. Όλα αυτά οδηγούν σε μια παράδοξη κατάσταση. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επενδύσει τόσα χρήματα η ΕΕ - και τόσο λίγη εμπιστοσύνη (...) Και χωρίς εμπιστοσύνη στη χώρα ακόμη και οι σκληρότερες και καλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι μάταιες» καταλήγει ο αρθρογράφος της SZ.

«Η αμφίσημη συμφωνία-τούρμπο με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», η οποία κάνει λόγο για «αιφνιδιαστικά γρήγορη» συμφωνία με την Αθήνα για νέα μέτρα λιτότητας. «Γι΄ αυτό υπόσχονται συζητήσεις για ελαφρύνσεις χρέους. Σίγουρα όχι σε ικανοποίηση του Σόιμπλε» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Επειδή όλοι το ξέρουν και κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η Ελλάδα ως τώρα μόνο σπανίως έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για αυτό τα λεγόμενα "μέτρα έκτακτης ανάγκης", τα οποία προβλέπουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει αυτομάτως μεταρρυθμίσεις, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν επιτευχθεί». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, αλλά το καινούριο είναι ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, συμφώνησαν τελικά να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλά από αυτά που μέχρι τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρούσε σωστά» τονίζει ο συντάκτης και αναφέρει ότι το Βερολίνο ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος - αν θα άνοιγε καν. Από την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, προκύπτει ότι πραγματική παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους με τη μορφή κουρέματος δεν θα υπάρξει, ενώ οι διατυπώσεις, εκτιμάται, είναι αόριστες και επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. Από την πλευρά της Γερμανίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ικανοποιημένη, καθώς, όπως λένε, όλα αποφασίζονται από κοινού, ενώ η διαδικασία έχει ανοιχτό αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις χρέους δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το Βερολίνο, καθώς το θέμα του χρέους είναι για τη χώρα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. «Είναι αυτός λόγος για να πανηγυρίζουν οι Έλληνες; Μπορεί το ΔΝΤ να είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη; Πιθανόν τίποτα από τα δύο (...) Μόνο τη νέα θέση για τις ελαφρύνσεις χρέους θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πουλήσει ως πρόοδο» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ευχάριστο μήνυμα για την Αθήνα» είναι ο τίτλος της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι η Ευρωζώνη θέλει για μία ακόμη φορά να κάνει παραχωρήσεις για την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Αθήνα θα πληρώσει τα δάνεια εν μέρει αργότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί και με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

13 Ιαν 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Πρώτη πάλι η Αττική με 271 νέα κρούσματα - Οι 14 περιφέρειες με διψήφιο αριθμό λοιμώξεων

Στην Αττική καταγράφηκαν συνολικά 271 κρούσματα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με μόλις 69 νέες μολύνσεις.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΕΘΑ 13 Ιαν 2021 | 11:11

Τριμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ στη Σούδα

Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ ξεκίνησε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ 13 Ιαν 2021 | 07:32

Ελληνοτουρκικά: Δυναμιτίζουν τον διάλογο οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Ένα είναι το θέμα συζήτησης, απαντά η Αθήνα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 12 Ιαν 2021 | 19:46

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζει τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας "για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης"

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ» 12 Ιαν 2021 | 15:38

Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την παράνομη δράση της στα νησιά

"Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας - Προάγγελος μιας νέας εποχής οι διερευνητικές συνομιλίες", λέει ο Ερντογάν.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ» 12 Ιαν 2021 | 15:16

Τσαβούσογλου: Απειλητική η γλώσσα της Συνόδου Κορυφής - Αν ξανασυμβεί θα αντιδράσουμε

Με δύο διαφορετικά πρόσωπα εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2021 | 14:32

Κορονοϊός - Εμβολιασμoί: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Με αρκετούς αργούς ρυθμούς μέχρι ώρας προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών κατά του κορονοϊού, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" 12 Ιαν 2021 | 14:01

Εκπρόσωπος Κομισιόν για διερευνητικές με την Αγκυρα: Δεδομένη η αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 07:37

Διερευνητικές με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου: Οι δύο διαπραγματευτές και τα πρώτα αγκάθια

Η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, η οικονομική κρίση και η αμφισβήτηση του Ερντογάν οδήγησαν την Τουρκία σε αναδίπλωση.

ΑΡΧΙΖΕΙ Ο 61ΟΣ ΓΥΡΟΣ 11 Ιαν 2021 | 20:23
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Ιαν 2021 | 18:44

Κορονοϊός: Άρχισε η αποστολή SMS για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών - Η διαδικασία

Οι αιτούντες για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έλαβαν ήδη τα πρώτα SMS από το 5ψήφιο 13034.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 11 Ιαν 2021 | 13:32

Προσκλητήριο Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές χωρίς προϋποθέσεις μέσα στον Ιανουάριο

Η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές μέσα στον Ιανουάριο.