Συμφωνία για μόνιμο «κόφτη δαπανών», γρίφος για το χρέος

Κοντά σε συμφωνία για τα μέτρα και τον προληπτικό μηχανισμό διόρθωσης βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Γρίφος παραμένει το χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμφωνία για μόνιμο «κόφτη δαπανών», γρίφος για το χρέος

Κοντά σε συμφωνία για τα μέτρα των 5,6 δισ. αλλά και τον προληπτικό μηχανισμό διόρθωσης βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με νέο ορόσημο πλέον την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαϊου.

«Το Eurogroup καλωσορίζει το πακέτο μέτρων. To staff level agreement θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου μηχανισμού. Τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν. Το EuroWorkingGroup θα ενημερώσει το Eurogroup στις 24 Μαϊου», ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, δίνοντας το κλίμα της συνεδρίασης.

Συμφωνία για μόνιμο «κόφτη δαπανών», γρίφος για το χρέος
Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Εκ προοιμίου η νομοθέτηση του μηχανισμού

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήθηκαν τρία θέματα που αφορούν το ελληνικό ζήτημα. Το πρώτο ήταν οι μεταρρυθμίσεις, το δεύτερο ο προληπτικός μηχανισμός και το τρίτο το θέμα του χρέους όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση.

Αναφορικά με το πρώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα NPLs, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες από την ελληνική Βουλή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης

Αναφερόμενος στο δεύτερο ζήτημα, τον προληπτικό μηχανισμό, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως αυτός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε δε πως αυτός θα αφορά σε μέτρα που σχετίζονται τόσο με μέτρα από την πλευρά των εσόδων όσο και με μέτρα από την πλευρά των δαπανών. Το εφεδρικό πακέτο θα πρέπει να είναι «στιβαρό» και να περιλαμβάνει μέτρα «για τις δαπάνες σε όλους τους τομείς» αλλά και μέτρα στο σκέλος των εσόδων προκειμένου να είναι ισορροπημένο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι δεν επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα αλλά ο μηχανισμός. Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή μέτρων «διακριτικής ευχέρειας» και μέτρων από την πλευρά των εσόδων, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

H «πονηρή» παράγραφος του ανακοινωθέντος για τα προληπτικά μέτρα

«H γλώσσα του Eurogroup για τα έκτακτα μέτρα του Eurogroup είναι ίσως η πιο βασανισμένη παράγραφος στην ιστορία της κρίσης». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ την παράγραφο που αφορά τον έκτακτο μηχανισμό στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά το πέρας του Eurogroup.

Και ίσως όχι άδικα, αφού οι προβλέψεις της συγκεκριμένης παραγράφου μοιάζουν σαν «κερκόπορτα» για μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα μέχρι να επανέλθει ο προϋπολογισμός, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση «έναν επιπλέον προληπτικό μηχανισμό, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς».

Ο Πόουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο Πόουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Μοσκοβισί: Είναι χρήσιμος ο προληπτικός μηχανισμός

Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για συγκεκριμένα βήματα που κάνει η Αθήνα.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη», ενώ αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων».

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις» για τον προληπτικό μηχανισμό. «Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

Ερωτηματικό το χρέος...

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει το θέμα του χρέους, με τον Κλάους Ρένγκλινγκ να ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά πως δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος και τον επικεφαλής του Eurogroup να τονίζει ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση. Κάθε μέτρο θα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα. Μιλήσαμε επί της αρχής: γιατί το κάνουμε και για την προσπάθεια να εξασφαλίσει η χώρα εκ νέου πρόσβαση στις αγορές», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως η στρατηγική που επελέγη περιλαμβάνει τρία στάδια:

Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους, όπως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα. Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ότι αφορά το βραχυπρόθεσμο κομμάτι της ρύθμισης ο Κλ. Ρέγκλινκ σημείωσε ότι υπάρχει χώρος για κάποιους ελιγμούς σε ότι αφορά τα επιτόκια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Ενδεικτικές πάντως του περίπλοκου χαρακτήρα των εξεταζόμενων ζητημάτων που αφορούν το χρέος είναι οι διευκρινήσεις που έδωσε για τα τρία αυτά στάδια ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όπως σημείωσε, αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω. Για το μεσοπρόθεσμο κομμάτι, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2018, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τέλος, για το μακροπρόθεσμο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, να δούμε ρεαλιστικά τι πρωτογενές πλεόνασμα απαιτείται να έχει η χώρα, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Γρίφος η στάση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς πάντως εάν η συγκεκριμένη προσέγγιση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμη. Το Ταμείο πιστεύει ότι η προσέγγιση με τα τρία στάδια είναι καλή, το αν θα είναι αρκετά δεν υπάρχει ακόμα ετυμηγορία από κανέναν, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Ιαν 2021 | 17:00

Σύμπραξη Public marketplace με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Εξάμηνη δωρεάν συνδρομή για τους εμπόρους της Αθήνας στο Public.gr

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

21 Ιαν 2021 | 15:25

Το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Ανοίγει τον δρόμο στην ηλεκτροκίνηση

H εταιρεία στήριξε ως χορηγός και συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 20 Ιανουαρίου από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

ΛΟΓΩ LOCKDOWN ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στα δημόσια έσοδα - Ανήλθαν σε 21,283 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο έναντι 24,027 δισ. το 2019

Τα αποτελέσματα της πανδημίας γίνονται ορατά στους δείκτες δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 11:31

Απίθανοι Πρυτάνεις: Λένε όχι στην βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ γιατί…θα μειωθεί η επιδότηση

Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ προκαλούν οργή

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2021 | 11:03

PwC: 5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 - Επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του 2021 ή αρχές 2022

Σύμφωνα με την μελέτη της PwC, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δεδομένη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ 21 Ιαν 2021 | 09:48

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για τους δικαιούχους - Πότε καταβάλλεται

Φέτος, για πρώτη φορά, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης.

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 08:53

Citi: Η Ελλάδα, το απόλυτο story ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022

Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2020 όσο και το 2021 προχωρά η αμερικάνικη τράπεζα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ 21 Ιαν 2021 | 08:36

WalI Street: Ιστορικά υψηλά σε βασικούς δείκτες στον απόηχο της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, καταγράφοντας κέρδη.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 Ιαν 2021 | 08:07

Εγκώμια από τη γερμανική Welt: Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον - Αισιόδοξες οι προοπτικές

"H Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη" αναφέρει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός στη Die Welt.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.