Συμφωνία χωρίς πίστωση, σκληρά μέτρα τοις μετρητοίς

Δαπραγμάτευση θρίλερ με το κουαρτέτο με άγνωστο ορίζοντα. Σκληρά μέτρα αλλά χωρίς εικόνα για το πότε θα αντλήσει η Ελλάδα τα πολυπόθητα δανειακά κεφάλαια.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Συμφωνία χωρίς πίστωση, σκληρά μέτρα τοις μετρητοίς

Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εικόνα για το πότε η Ελλάδα θα αντλήσει τα πολυπόθητα δανειακά κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ενώ τα ταμεία του κράτους αδειάζουν, χωρίς να φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα η προοπτική συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα έχουν δοθεί απαντήσεις συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε την Τετάρτη για ελπίδες επίτευξης συμφωνίας –έστω και με το ΔΝΤ να διαχωρίζει τη θέση του συντάσσοντας το δικό του κείμενο- μέσα στο Σαββατοκύριακο, χθεσινοβραδινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου μιλάει για «ολοκλήρωση της επεξεργασίας του κειμένου των θεσμών μέχρι την Τρίτη» παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων. Μετά και τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, προκύπτουν, προς το παρόν, τα εξής:

1.Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο να φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των μέτρων και κρατάει τον πήχη στα 5,4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων θα υλοποιηθεί μέσα στο 2016 με το κυβερνητικό στρατόπεδο να μοιράζει ελπίδες ότι τα υπόλοιπα μέτρα μπορεί και να μην εφαρμοστούν αν η οικονομία πάει καλά.

2.Η συμφωνία δεν έχει κλείσει σε όλα τα επίπεδα κάτι που προκύπτει τόσο από δηλώσεις ξένων αξιωματούχων όσο και από τις παραδοχές της ελληνικής πλευράς. Στο ασφαλιστικό για παράδειγμα, η κυβέρνηση μιλάει για συμφωνία ως προς το ύψος της Εθνικής Σύνταξης (τα 384 ευρώ θα δίδονται με 20 χρόνια εργασίας και όχι με 15 όπως έλεγε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Δεν υπάρχει συμφωνία όμως ούτε ως προς το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης (είναι βασικότατο κομμάτι για τον υπολογισμό των καινούργιων συντάξεων) ούτε φυσικά για το πόσο θα περικοπούν οι σημερινές συντάξεις και κυρίως οι επικουρικές. (σ.σ μείωση κύριων συντάξεων δεν θα υπάρξει σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου).

3. Υποτίθεται ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα θα εισέπραττε περί τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι οι δύο υποδόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισρρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το αν θα εκταμιευτούν χρήματα, πόσα και πότε, παραμένει «θολό». Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έθεσε ως προϋπόθεση να συμφωνηθεί η ενεργός παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δηλαδή να συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα βάλει δικά του κεφάλαια ώστε να περιοριστεί ισόποσα η συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 84 δις. ευρώ.

4. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαχωρίζει τη θέση του κάτι που προκύπτει και από το χθεσινό κυβερνητικό nonpaper. (σ.σ το ΔΝΤ αναφέρεται στην ανακοίνωση τόσο για τις απαιτήσεις τους να υπάρξουν γενναίες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις όσο και για το γεγονός ότι αμφισβητεί το κατά πόσο τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 με αυτά τα μέτρα που προωθούνται.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Επί ελληνικού εδάφους οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ενδεχομένως μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο να συνταχθούν τα δύο κείμενα συμφωνίας. Την Πέμπτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο και εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα ένταξης και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καθοριστική θεωρείται η 22α Απριλίου ημέρα πραγματοποίησης του Eurogroup κατά τη συνεδρίαση του οποίου θα κριθεί το αν μπορεί να κλείσει συμφωνία ή όχι. Το ενδεχόμενο παράτασης της αγωνίας και μετά την 22α Απριλίου είναι ορατό με ξένους αξιωματούχους να μιλούν ήδη ανοικτά για τις πρώτες ημέρες του Μαίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2021 | 10:32

Τσακαλώτος υπέρ Κούλογλου: Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα - Εκφράζουμε άποψη ακόμα και αν δεν είναι αρεστή στην ηγεσία

"Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 17 Σεπ 2021 | 15:44

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.