
Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, δηλαδή του οργάνου των τεχνοκρατών που προτετοιμάζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Στο μέτωπο της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, κ.α.) φαίνεται να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής και τις επόμενες ημέρες θα συνταχθεί το περίφημο staff level agreement από τα τεχνικά κλιμάκια.
Ωστόσο μεγάλες παραμένουν οι διαφορές στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης που ξεκίνησε στις 19:00 και συνεχίστηκε υπό τη μορφή του καθιερωμένου δείπνου μετά τα μεσάνυχτα, παρουσιάστηκε μια νέα βελτιωμένη πρόταση από τον ESM που περιλαμβάνει επέκταση ωριμάνσεων και περιόδων λήξεων των ομολόγων, πάγωμα επιτοκίων και αντικατάσταση δανείων ΔΝΤ με άλλα φθηνότερα του ESM.
Πέρα από τις χώρες που διάκεινται φιλικά με μια ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, π.χ. Γαλλία, Κύπρος, οι χώρες του βορά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) εξέφρασαν επιφυλάξεις και διατύπωσαν ερωτήματα για το εάν και σε ποιό χρόνο χρειάζεται παρέμβαση.
Το ΔΝΤ φέρεται να επέμεινε στα στάση του, ενώ φάνηκε για άλλη μια φορά η μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Για το λόγο αυτό παραμένει άγνωστο εάν θα επιτευχθεί συμφωνία και για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα κάνει μια θετική δήλωση υπέρ μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του στο μέλλον και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Το χρονοδιάγραμμα
Νωρίτερα χθες, πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν το απόγευμα της Πέμπτης πως με «σκληρή δουλειά», θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ευρωζώνης, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.
Ντάισελμπλουμ: Θέλω συμφωνία μέχρι τις 24 Μαϊου
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αναμένει ότι ως το Eurogroup στις 24 Μαίου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.
Σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Τώρα ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τις περικοπές δαπανών και τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις ως τις 24 Μαίου.
«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα» ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ο ίδιος επισήμανε πως ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομιών θέλει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό.
O Oλλανδός υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για πάρει μπροστά η μηχανή, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια όταν λήξει το πακέτο βοήθειας σε δύο χρόνια. «Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα» σημείωσε.
«Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος. Ο Ολλανδός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με πηγές αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι επεκτάσεις τόσο των λήξεων όσο και της περιόδου χάριτος των δανείων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.
«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες ‘κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα ‘δεν προχωρά’ (no-gos). Το μόνο ‘όχι’ είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», δήλωσε. «Πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος. Είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής (trigger moment)». «Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα και να δώσω λίγη καθαρότητα από να πρέπει να έχω αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr