Συμφωνούν για τα μέτρα, διαφωνούν για το χρέος

Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή το Euro Working Group. Διαφωνίες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέος, προς συμφωνία για τα προαπαιτούμενα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμφωνούν για τα μέτρα, διαφωνούν για το χρέος

Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, δηλαδή του οργάνου των τεχνοκρατών που προτετοιμάζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Στο μέτωπο της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, κ.α.) φαίνεται να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής και τις επόμενες ημέρες θα συνταχθεί το περίφημο staff level agreement από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ωστόσο μεγάλες παραμένουν οι διαφορές στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης που ξεκίνησε στις 19:00 και συνεχίστηκε υπό τη μορφή του καθιερωμένου δείπνου μετά τα μεσάνυχτα, παρουσιάστηκε μια νέα βελτιωμένη πρόταση από τον ESM που περιλαμβάνει επέκταση ωριμάνσεων και περιόδων λήξεων των ομολόγων, πάγωμα επιτοκίων και αντικατάσταση δανείων ΔΝΤ με άλλα φθηνότερα του ESM.

Πέρα από τις χώρες που διάκεινται φιλικά με μια ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, π.χ. Γαλλία, Κύπρος, οι χώρες του βορά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) εξέφρασαν επιφυλάξεις και διατύπωσαν ερωτήματα για το εάν και σε ποιό χρόνο χρειάζεται παρέμβαση.

Το ΔΝΤ φέρεται να επέμεινε στα στάση του, ενώ φάνηκε για άλλη μια φορά η μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Για το λόγο αυτό παραμένει άγνωστο εάν θα επιτευχθεί συμφωνία και για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα κάνει μια θετική δήλωση υπέρ μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του στο μέλλον και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Νωρίτερα χθες, πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν το απόγευμα της Πέμπτης πως με «σκληρή δουλειά», θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ευρωζώνης, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Ντάισελμπλουμ: Θέλω συμφωνία μέχρι τις 24 Μαϊου

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αναμένει ότι ως το Eurogroup στις 24 Μαίου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Τώρα ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τις περικοπές δαπανών και τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις ως τις 24 Μαίου.

«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα» ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ο ίδιος επισήμανε πως ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομιών θέλει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό.

O Oλλανδός υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για πάρει μπροστά η μηχανή, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια όταν λήξει το πακέτο βοήθειας σε δύο χρόνια. «Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα» σημείωσε.

«Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος. Ο Ολλανδός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με πηγές αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι επεκτάσεις τόσο των λήξεων όσο και της περιόδου χάριτος των δανείων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.

«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες ‘κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα ‘δεν προχωρά’ (no-gos). Το μόνο ‘όχι’ είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», δήλωσε. «Πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος. Είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής (trigger moment)». «Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα και να δώσω λίγη καθαρότητα από να πρέπει να έχω αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2021 | 12:45

Τσιόδρας: Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει - Εγω φοράω τη μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα

"Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ", είπε ο κ. Τσιόδρας.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 20 Ιαν 2021 | 09:58

Κραυγή αγωνίας από τους οδηγούς ταξί: Ζητούν αύξηση του ορίου επιβατών

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι οδηγοί ταξί ζητώντας από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 09:27

Γεωργιάδης για χιονοδρομικά: Πιθανό να εξεταστεί και το άνοιγμα των σαλέ

Τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικων κέντρων έχει το πρωί της Τετάρτης ο υπουργος Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 08:32

Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως 14 Φεβρουαρίου - Κλειστά σχολεία, υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς την εργασία.

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 21:24

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ορκίζεται τη Τετάρτη 46ος πρόεδρος - Το πρόγραμμα και τα δρακόντεια μέτρα [εικόνες]

Έτοιμα όλα στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία Μπάιντεν που γίνεται στη σκιά της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

"ΑΣΤΑΚΟΣ" Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 19 Ιαν 2021 | 16:05

ΗΠΑ: Η ορκωμοσία Μπάιντεν δεν θα μοιάζει με άλλη - Μοναδικές εικόνες από το "πεδίο λαβάρων" με τις 200.000 σημαίες

Υπάρχει μια σημαία για κάθε πολίτη των ΗΠΑ που δεν θα μπορεί να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν λόγω των μέτρων ασφαλείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ 19 Ιαν 2021 | 12:24

Εξαδάκτυλος: Στο τραπέζι το άνοιγμα χιονοδρομικών και πρακτορείων ΟΠΑΠ - Δεν τελείωσε ο κίνδυνος

"Μπορεί να υπάρξουν και στάσεις και βήματα όπισθεν" λέει για την άρση του lockdown ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΕΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΤΟ 0,8% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 19 Ιαν 2021 | 12:10

Γεραπετρίτης: Περιμένουμε 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ως τον Απρίλιο

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, προς το παρόν έχει εμβολιαστεί το 0.8% του πληθυσμού στη χώρα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

"ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ" 19 Ιαν 2021 | 11:14

Γεωργιάδης: Xρειάζονται προσεκτικά βήματα - Τι είπε για αγορά και χιονοδρομικά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 19 Ιαν 2021 | 08:49

Βασιλακόπουλος: Οι τρεις προϋποθέσεις για να μείνει ανοιχτή η αγορά

"Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα", είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΠΑΝΤΑ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 19 Ιαν 2021 | 08:31

Παγώνη: Την επόμενη βδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια & Λύκεια - Τι είπε για την εστίαση

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι δείκτες αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενοι και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2021 | 08:25

Βατόπουλος: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού - Ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος και πως δεν πρέπει να παίρνουμε θάρρος, παρά το μερικό άνοιγμα της οικονομίας.