Follow us

Συναγερμός για το ύψος των ενοικίων - Νέες αυξήσεις προ των πυλών

Μέχρι στιγμής, τα ενοίκια δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

"Συναγερμός" για το ύψος των ενοικίων. Παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο για τα "ενοίκια φωτιά", τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν αποτύπωναν σημαντική άνοδο.

Άλλωστε η αγωνία για το ύψος των ενοικίων πήγαζε κυρίως από τα ζητούμενα ποσά των ιδιοκτητών και λιγότερο από τα ενοίκια που καταβάλλονται βάσει παλαιών μισθωτηρίων.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2022 και μετά, φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις αυξήσεις των ενοικίων αρχίζει να γενικεύεται. Απόδειξη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που από τον Αύγουστο και μετά καταγράφουν συνεχή αύξηση στον ρυθμό μεταβολής των ενοικίων.

Με την αλλαγή της χρονιάς αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης, καθώς σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο που θα λήγει ο ιδιοκτήτης θα επικαλείται τον πληθωρισμό ο οποίος έκλεισε το 2022 στο επίπεδο του 9,6%. Είναι πολύ πιθανό, αυτή η μεταβολή να αρχίσει να "περνάει" σταδιακά σε ολοένα και περισσότερα μισθωτήρια.

Tι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;

· Τον Δεκέμβριο του 2022, τα ενοίκια κατοικιών αυξάνονταν με ρυθμό 3,7%,

· Τον Νοέμβριο το ποσοστό ήταν 2,6%,

· Τον Οκτώβριο 1,6%,

· Τον Σεπτέμβριο 1,1% και

· Τον Αύγουστο 0,8%

Διαβάστε Επίσης

Φαίνεται λοιπόν ότι μέχρι στιγμής, τα ενοίκια δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Κάθε άλλο. Ακόμη και το υψηλότερο ποσοστό της περιόδου (το 3,7% του Δεκεμβρίου) είναι το μισό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού (7,2%) και το 1/3 σε σχέση με τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό). Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες δεν συζητούσαν καν αναπροσαρμογή του μισθίου βάσει του πληθωρισμού καθώς αυτός διαμορφωνόταν σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα. Το 2022 όμως ήταν ένα έτος "καμπή".

Ήδη έχει βγει το σχετικό δελτίο από την ΕΛΣΤΑΤ (ανακοίνωση αναπροσαρμογής μισθωμάτων) που αναφέρει τα εξής: "Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ όπως αυτή υπολογίζεται από την ΕΚΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο 2023 διαμορφώνεται σε 5,4% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος". Το 5,4% είναι μεγαλύτερο από τον ρυθμό με τον οποίο έτρεχαν τα ενοίκια τον Δεκέμβριο. Κάτι που σημαίνει ότι τα "δύσκολα" για τους ενοικιαστές (ειδικά αν λήγει το συμβόλαιό τους) είναι ακόμη μπροστά.

Διαβάστε Επίσης

Στην αγορά πάντως εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα τηρήσουν στάση… κατανόησης. Και αυτό διότι το μεγάλο ζητούμενο των τελευταίων ετών (με τα μνημόνια, την πανδημία κλπ) δεν είναι να υπογραφεί ένα μισθωτήριο με την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση αλλά να οριστεί ένα ενοίκιο το οποίο θα καταβάλλεται κανονικά και στην ώρα του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαρ 2023 | 07:55

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα

Διενεργήθηκαν χθες πλειστηριασμοί. Τα ακίνητα που... έμειναν στα αζήτητα.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 07 Μαρ 2023 | 10:59

Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Το ΤΑΠ, η e-μεταβίβαση και ο κίνδυνος για αναδρομικά δημοτικά τέλη δεκαετιών

Ηλεκτρονικά και μέσω συμβολαιογράφου η διαδικασία μεταβίβασης – Τροπολογία για την έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ - Σοκ από νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει αναζήτηση ΤΑΠ έως και 6 δεκαετίες πίσω.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 28 Φεβ 2023 | 11:08

Σε "καλάθι του νοικοκυριού" στρέφεται και η Γαλλία - Αυξήσεις "φωτιά" σε βασικά αγαθά

Η κυβέρνηση Μακρόν σκέφτεται διάφορες μεθόδους για να συγκρατήσει τις τιμές σε βασικά αγαθά, όπως το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού.

ΑΚΙΝΗΤΑ "ΦΙΛΕΤΑ" 27 Φεβ 2023 | 08:52

Η βίλα Μεταξά, το αγρόκτημα Κοντομηνά και όλα τα "επώνυμα" ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Μάρτιο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των πλειστηριασμών τον Μάρτιο καθώς μια σειρά από μεγάλα και "επώνυμα" ακίνητα είναι προγραμματισμένο να οδηγηθούν στον δρόμο της ηλεκτρονικής εκποίησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".