Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην πώληση του 30% των μετοχών του Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup αλλά και την άφιξη των θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θέλει να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών και σε αυτό το κομμάτι έχοντας ως στόχο να «ανταλλάξει» την αξιοπιστία και την προώθηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την έμμεση και άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά στην πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα τεθεί επίσημα το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ενώ κατά τη συζήτηση με τους θεσμούς θα τεθεί το θέμα της οριστικοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει μια περίοδο «καλών ειδήσεων» για την Ελλάδα: την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, την ανακοίνωση συμφωνίας με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης αλλά και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτυπωμένο αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης.

H επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δις. ευρώ το οποίο σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο υψηλότερο του 5,2%.

Για την καταβολή των τριών δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο. Έτσι, με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Από τη στιγμή που θα γίνει η κατάθεση του αιτήματος αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να γίνει η καταβολή του ποσού. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που παρακολουθούν από τεχνική σκοπιά το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δις. ευρώ ενώ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν αναμένεται να αλλάξει.

Δηλαδή, η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εκτός και αν τεθεί αργότερα θέμα πρόωρης πλήρους αποχώρησης της οφειλής προς το ΔΝΤ (σ.σ κάτι που έχει και πολιτικές πτυχές πέραν των οικονομικών καθώς σχετίζεται με το κατά πόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ έστω και με τον μειωμένο συμβουλευτικό ρόλο που έχει σήμερα).

Ο προϋπολογισμός

Τα στοιχεία του 8μηνου αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αποτυπώσουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός των στόχων παρά την θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% θα διευκολύνει την στρατηγική του οικονομικού επιτελείου ενόψει και των διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση του δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό του 2020 που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης,. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το πώς θα διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% αλλά και το ποιος θα είναι ο πήχης της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ 29 Μαϊ 2020 | 16:31
ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 09:02

Ερευνητικό κέντρο από τη Microsoft στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ", ανέφερε.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 07:59

"Μπαζούκας" 61 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία: Πώς και πότε θα "πέσουν" στην αγορά

Η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα συνολικό πακέτο 61,5 δις. ευρώ το οποίο θα μπορεί να εκταμιευτεί από αρχές Ιουλίου και μέχρι το 2027.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:31

Παγιώνεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Πέφτει σε δημοτικότητα ο Τσίπρας

Προβληματισμός στην Κουμουνδουρου από την δημοσκοπικη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ 27 Μαϊ 2020 | 16:50
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 7 ΧΩΡΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 13:03

Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα αεροδρόμια 15 Ιουνίου για τους τουρίστες- Από χώρες με λίγα κρούσματα κορονοϊού

Οι πρώτοι τουρίστες θα έρθουν από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 22:21

Απάντηση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο: Έωλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

"Τα σχόλια του με το γνωστό οξφορδιανό και ασύμβατο με εμάς ύφος του, δεν προσθέτουν τίποτα επί της ουσίας"

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Τσακαλώτος: Ο Σταϊκούρας άθελά του παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμόσιμο

Ο τέως υπουργός Οικονομικών σχολιάζει πως από την ανακοίνωση του υπουργείου προκύπτει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 11 δισ. από το "μαξιλάρι" ρευστότητας