Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην πώληση του 30% των μετοχών του Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup αλλά και την άφιξη των θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θέλει να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών και σε αυτό το κομμάτι έχοντας ως στόχο να «ανταλλάξει» την αξιοπιστία και την προώθηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την έμμεση και άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά στην πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα τεθεί επίσημα το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ενώ κατά τη συζήτηση με τους θεσμούς θα τεθεί το θέμα της οριστικοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει μια περίοδο «καλών ειδήσεων» για την Ελλάδα: την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, την ανακοίνωση συμφωνίας με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης αλλά και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτυπωμένο αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης.

H επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δις. ευρώ το οποίο σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο υψηλότερο του 5,2%.

Για την καταβολή των τριών δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο. Έτσι, με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Από τη στιγμή που θα γίνει η κατάθεση του αιτήματος αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να γίνει η καταβολή του ποσού. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που παρακολουθούν από τεχνική σκοπιά το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δις. ευρώ ενώ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν αναμένεται να αλλάξει.

Δηλαδή, η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εκτός και αν τεθεί αργότερα θέμα πρόωρης πλήρους αποχώρησης της οφειλής προς το ΔΝΤ (σ.σ κάτι που έχει και πολιτικές πτυχές πέραν των οικονομικών καθώς σχετίζεται με το κατά πόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ έστω και με τον μειωμένο συμβουλευτικό ρόλο που έχει σήμερα).

Ο προϋπολογισμός

Τα στοιχεία του 8μηνου αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αποτυπώσουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός των στόχων παρά την θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% θα διευκολύνει την στρατηγική του οικονομικού επιτελείου ενόψει και των διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση του δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό του 2020 που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης,. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το πώς θα διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% αλλά και το ποιος θα είναι ο πήχης της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ» 18 Ιουν 2021 | 14:28

Περιοδεία Μητσοτάκη στα Γιάννενα: Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιουν 2021 | 12:53

Μητσοτάκης από το Εμβολιαστικό Κέντρο Ιωαννίνων: 7,2 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν

Από το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο ξεκίνησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 08:13

Περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα - Το πρόγραμμα

Στα Ιωάννινα περιοδεύει σήμερα Παρασκευή 18 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:42

Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος

Η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" 17 Ιουν 2021 | 18:25
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΩΝ 17 Ιουν 2021 | 16:56

Ο Ερντογάν θέλει "κόκκινο τηλέφωνο" Αθήνας - Άγκυρας: Τι είπε στον Μητσοτάκη

Απευθείας επικοινωνίας για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας θέλει ο Ερντογάν

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 11:54

Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για τα 31 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την Αρχαία Αγορά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την επίσημη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιουν 2021 | 20:41

Αδιόρθωτος ο Πολάκης: Μητσοτάκη, τελικά πρέπει να με βλέπεις στον ύπνο σου και να ξυπνάς ιδρωμένος

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ για όσα είπε στη Βουλή για τα εμβόλια με το γνωστό... απαράμιλλο στιλ που διαθέτει

ΦΟΝΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ 16 Ιουν 2021 | 15:07

Η απίστευτη κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και το πτυχίο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ 16 Ιουν 2021 | 14:05

Βουλή- Δευτερολογία Μητσοτάκη: Να αποκηρύξετε τις σαχλαμάρες Πολάκη κ.Τσίπρα- Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου...

Η δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο και η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Ιουν 2021 | 13:34

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Μητσοτάκης

Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου για να αναλάβετε τις ευθύνες σας φανερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 12:27

Βουλή- Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι κρύβει η κίνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο- Ξεκίνησε με ένα σχόλια για τη Φώφη Γεννηματά

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 16 Ιουν 2021 | 11:58

Βουλή: Live η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή