Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM, έρχονται τα πρώτα 13 δισ.

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το δάνειο των 86 δισ. Στα 13 δισ. η πρώτη εκταμίευση. Ντάσελμπλουμ: "Θα παρακολουθούμε στενά".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM, έρχονται τα πρώτα 13 δισ.

Εγκρίθηκε το τρίτο ελληνικό μνημόνιο κατα την διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το Γ. Ντάισελμπλουμ να προειδοποιεί ότι θα υπάρχει στενή παρακολούθηση του προγράμματος.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με μήνυμα στο Twitter, αναφέροντας. «Η παροχή υποστήριξης για την σταθερότητα στην Ελλάδα εγκρίθηκε από την ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο μνημόνιο εκ μέρους της κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.» Το μήνυμα συνοδεύεται και από φωτογραφία με την υπογραφή του.

Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM, έρχονται τα πρώτα 13 δισ.

Σε δεύτερο μήνυμά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει: «Οι Ελληνικές αρχές έχουν μια ευκαιρία να αποκαταστήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που τελικά μετράει»

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του ESM, ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ όπως μαρτυρά και η φωτογραφία από το tweet του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού:

ESM: Αποκρατικοποιήσεις και ΔΝΤ θα καθορίσουν το τελικό ποσό

Σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ «θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Ο μηχανισμός προσθέτει ότι ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης είναι «η επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Υπ. Οικ.: Εκταμίευση 13 δισ. την Πέμπτη το πρωί

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών τονίζει ότι την Πέμπτη το πρωί θα γίνει εκταμίευση €13 δισ. «εκ των οποίων περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.»

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι το δάνειο θα έχει διάρκεια αποπληρωμής 32,5 ετών, και ότι σε αυτό περιλαμβάνονται τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν». Από αυτά τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, τα 10 δισ. θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ.

Συνολικά η πρώτη δόση συνιστά ένα ποσό 26 δισ. αλλά τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, έχει συμφωνηθεί να εκταμιευτούν το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα είναι εύκολο, θα παρακολουθούμε στενά

Στην προειδοποίηση ότι η Ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία προχώρησε ο Γ. Ντάσελμπλουμ, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση.

Αν και όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν προβλήματα και τα επόμενα έτη, ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ευρωζώνη θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της και ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

«Το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ ενέκρινε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ΕΜΣ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε, υπογραμμίζοντας πως το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο ΕΜΣ θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 15 Σεπ 2020 | 19:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι δύο άνδρες εξέτασαν τις αναπτυξιακές προοπτικές με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 08 Σεπ 2020 | 11:02

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ θα μετάσχει ο πρωθυπουργός - Συζήτηση με Βέμπερ και για την Τουρκία

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα έχει συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις με τον Manfred Weber.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 02 Σεπ 2020 | 12:06

Μητσοτάκης σε Τσιόδρα: "Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες" - Τι είπαν στην τηλεδιάσκεψη

Εγκώμια Μητσοτάκη σε Τσιόδρα για τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό - Τι ειπώθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Αυγ 2020 | 20:29

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Όλη η ατζέντα

Στα θέματα της συνεδρίασης ανήκουν ο Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας" και το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 27 Αυγ 2020 | 09:38

Επική τηλεδιάσκεψη δημοτικού συμβουλίου στην Καλαμάτα: Πρόεδρος κοινότητας την ...έπεσε για ύπνο [βίντεο]

Το θέαμα προκάλεσε γέλιο αλλά και την αντίδραση δημοτικού συμβούλου που παραπονέθηκε για το θέαμα του συναδέλφου να ...κοιμάται.

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 24 Αυγ 2020 | 11:15

Κορονοϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τους λοιμωξιολόγους: Στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα με μάσκες παντού

Στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αξιολογηθούν τα δεδομένα όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 21 Σεπ 2020 | 12:32

Ευρωζώνη: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι αποδόσεις των ομολόγων

Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2020 | 12:32

Αχτσιόγλου: Να αφήσει τη σπέκουλα η ΝΔ, 11,5 δισ. ευρώ κοστίζουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στην οποία αναφέρει ότι η ΝΔ έχει αφήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο έλεός τους.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ 2019 21 Σεπ 2020 | 11:57

ΤτΕ: Δραματική η μείωση εσόδων από τον τουρισμό - Αγγίζει το 86,3% το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Διψήφιες οι μειώσεις και εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών το ίδιο διάστημα.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ 21 Σεπ 2020 | 10:57

"Καμπάνες" ύψους 18.200 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης λόγω παρεμπορίου

Τα πρόστιμα που επέβαλε η γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ 21 Σεπ 2020 | 08:58

Σε αγώνα δρόμου ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τον "Ιανό"

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Καρδίτσα.