Συνέντευξη Χατζηδάκη στο Capital.gr για εκκρεμείς συντάξεις, αναδρομικά, υπερωρίες και ανεργία

Ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως το εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όλο τον ορίζοντα αλλά και το περιεχόμενο των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής στο εργασιακό, ασφαλιστικό και στα προγράμματα απασχόλησης παρουσιάζει, στη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά, με το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προτεραιότητα να κατατεθεί, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως αυτό, μεταξύ άλλων θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες και, συγκεκριμένα, "την άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών”, ενώ σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σημειώνει πως θα δοθεί η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά το κρίσιμο "μέτωπο” της μετά-κορονοϊού εποχής, ο Υπουργός Εργασίας, δηλώνει πως βρίσκεται σε επεξεργασία "ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της αγοράς εργασίας” και πως "σε σχέση με το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, θα στηριχθούμε σε πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης, στο βαθμό που αυτές επιτρέπονται από το ενωσιακό δίκαιο”. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό "θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για το αν σχεδιάζει αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσων θίγονται από την κορονο-κρίση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως "για όσο διάστημα χρειαστεί η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη στήριξη- προκειμένου να

ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία συνολικά”.

Ειδικά, σχετικά με την κατάρτιση, ο ίδιος επισήμανε πως προωθούνται προγράμματα, μέχρι το φθινόπωρο, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (επικουρικές συντάξεις, "δώρα”), ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες φυσικά”.

Αναφορικά, με το κρίσιμο ζήτημα, των εκκρεμών συντάξεων, ο ίδιος δήλωσε πως "στην πρώτη φάση σκοπός μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να βάλουμε σε μια σειρά το θέμα των συντάξεων” και "σε δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί το συνολικότερο σχέδιο ανασύνταξης του ΕΦΚΑ, ο οποίος πρέπει, σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί εκεί, να λειτουργήσει με ένα οργανωτικό μοντέλο σύγχρονο και ευρωπαϊκό”.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, ο Υπ. Εργασίας, τόνισε στο Capital.gr πως "πρόκειται συνεπώς όχι για μία πολιτική, αλλά για μια διαδικασία θεσμική και τεχνοκρατική” και "θα ληφθούν λοιπόν υπόψη τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, με την ύφεση, με το πώς πήγε η οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια συνολικά και βάσει αυτών να βγουν τα τελικά συμπεράσματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνέντευξη Χατζηδάκη

- Κε. Υπουργέ, κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο σας προαναγγέλθηκαν τρία νομοσχέδια για το εργασιακό, το επικουρικό και την κατάρτιση. Με βάση πιο χρονοδιάγραμμα θα ''τρέξουν'' αυτά τα νομοσχέδια;

Θα προηγηθεί το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο. Καθώς προχωρά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, θα προχωρήσουμε και εμείς στην παρουσίασή του, ώστε να ξεκινήσει και η σχετική διαβούλευση.

Στη συνέχεια και εντός του 1ου εξαμήνου του 2021, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την κατάρτιση το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία. Είναι τρεις από τις βασικές αιχμές του σχεδίου μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας!

- Ποια θα είναι τα βασικά σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου; Ιδιαίτερα, τι θα αλλάξει στο ''καθεστώς'' των υπερωριών, της διαιτησίας και του συνδικαλισμού;

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα προσαρμόσει την αγορά εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.

Περιλαμβάνει, ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες.

Επίσης, περιέχει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως η άδεια πατρότητας, την οποία δίνουμε για πρώτη φορά στους πατεράδες, μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ρυθμίσεις για την τηλεργασία η οποία τόσο έντονα έχει μπει στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κλπ.).

Για τον συνδικαλισμό, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στον τρόπο λήψεως των αποφάσεων, καθώς όλοι θυμόμαστε τους ξυλοδαρμούς στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο διευθέτησης ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες προσανατολιζόμαστε στην άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών στη βάση ρύθμισης που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τα όσα ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 20 Απρ 2021 | 10:47

Βαρουφάκης: Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Ανοησία και έγκλημα τα self test

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί φιάσκο τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 2.127.366 ΕΥΡΩ 19 Απρ 2021 | 13:43

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλεται την Τρίτη σε 4.226 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταβάλλεται αύριο, 20 Απριλίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

"ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ" 19 Απρ 2021 | 10:35

Γκίκας για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής: Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία

Τι είπε ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, τον συνωστισμό στις πλατείες και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας,

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ 18 Απρ 2021 | 13:14

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε υπερωρίες και απολύσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TRT ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 17 Απρ 2021 | 16:18

Γιάννα Αγγελοπούλου: Νέα ανατρεπτική εμφάνιση με παραδοσιακό γιλέκο και τζιν παντελόνι

Η κα Αγγελοπούλου ανέφερε πως στις 8 και 9 Μαΐου θα υπάρξει ταυτόχρονη προβολή σε κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης του 1821.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ 17 Απρ 2021 | 08:06

Νίκος Δένδιας: Ο μειλίχιος και ήπιος υπουργός Εξωτερικών που "τα είπε χύμα" στους Τούρκους

Οι συντονισμένες ενέργειες Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια προκάλεσαν έκπληξη και ικανοποίησαν το αίσθημα της κοινής γνώμης

ΤΕΧΝΗΤΟ OFFSIDE 16 Απρ 2021 | 14:35

Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα κάνει κριτική και μετά διαβάζει το νομοσχέδιο

Πώς σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο

«EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ 15 Απρ 2021 | 16:19

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Οι υπερωρίες θα "συνδεθούν" με το υπουργείο και θα ελέγχονται από το κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου θα είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο και δεν θα του κλέβει κανείς τις ώρες που δουλεύει.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 15 Απρ 2021 | 13:58

Υποχρεωτικά self test από Δευτέρα: Αυτές είναι οι "καμπάνες" για τους ανυπάκουους εργαζόμενους - Περικοπή μισθού στο Δημόσιο

Ποιες ποινές προβλέπονται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσους εργαζόμενους ενώ υποχρεούνται να κάνουν self test δεν προσκομίζουν τη δήλωση του αποτελέσματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 15 Απρ 2021 | 11:55

Γεννηματά στον Εθνικό Κήρυκα: Κανένας περιορισμός στην ψήφο των απόδημων - Ποιοι φοβούνται;

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και τάχθηκε κατά κάθε περιορισμού στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 09:45

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Πρωταθλήτρια στα fake news η αντιπολίτευση

"Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές", είπε ο κ. Χατζηδάκης.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Απρ 2021 | 09:07

Εκστρατεία ενημέρωσης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Κόντρα για το 8ωρο - Πότε θα ισχύει το τετραήμερο εργασίας

Εν μέσω πυρών οι ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας - Τι κερδίζει ο εργαζόμενος - Πώς συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.