Follow us

Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές στα ακίνητα - Οι περιοχές "μήλον της έριδος" λόγω της νέας γραμμής Μετρό

Νέα αύξηση σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στο γ’ τρίμηνο του 2022, με πρωταθλήτρια την Αθήνα, όπου το ποσοστό αύξησης των τιμών έφτασε στο 13%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΚΙΝΗΤΑ

Νέα αύξηση σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στο γ’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με πρωταθλήτρια την Αθήνα, όπου το ποσοστό αύξησης των τιμών έφτασε στο 13%.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α’ και β’ τρίμηνο του 2022 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 διαμορφώθηκε στο 9,8% και 10,1%, ενώ για το 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6%.

Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια Προάστια, όπου οι τιμές κυμαίνονται στα 3.167 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και στα Βόρεια Προάστια, όπου η μέση τιμή κυμαίνεται στα 2.628 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς και στις Κυκλάδες (2.963 ευρώ/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, ανοδική τάση της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%), λόγω και της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, καθώς το κέντρο του αποκτά πρόσβαση στο ταχύτερο και ασφαλέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς, το Μετρό, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη Χαλκιδική (12%) και τις Σποράδες (11,5%), έπειτα από μια χρονιά με ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης

Δυναμική ανάπτυξη στα Νότια Προάστια

Υψηλά στη ζήτηση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών συνεχίζουν να βρίσκονται τα Νότια Προάστια.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Spitogatos, ακίνητα στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, όπως η Βάρκιζα ή η Βουλιαγμένη, συγκέντρωναν σχεδόν διαχρονικά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το 2022, και συγκεκριμένα κατά το γ’ τρίμηνο αυτής της χρονιάς, το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα πιο έντονα χάρη στην αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής για πώληση κατοικίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το 2022, παρατηρείται σταθερή άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα Νότια Προάστια τόσο σε σχέση με πέρσι για το αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Η ανάπτυξη των περιοχών στο πλαίσιο των έργων για την Αθηναϊκή Ριβιέρα φαίνεται ότι έχει "πυροδοτήσει" το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Νότια Προάστια της Αττικής.

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας στην υπόλοιπη Αττική, αξίζει να σημειωθεί πως, για ακόμα μία φορά, το κέντρο της Αθήνας τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρατηρείται ότι "ανεβαίνουν" και περιοχές στα προάστια του Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Μοσχάτο, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ. ανέρχεται στα 1.314 ευρώ και 2.386 ευρώ αντιστοίχως, γεγονός που πιθανότητα σχετίζεται με το ξεκίνημα λειτουργίας του σταθμού Μετρό στην περιοχή.

Υψηλό το ενδιαφέρον για το κέντρο

Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς του real estate, να τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα, με περιοχές όπως το Γουδή, το Μετς-Καλλιμάρμαρο και τα Ιλίσια να σημειώνουν μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το περασμένο έτος (27,6%, 26,4% και 22,1% αντίστοιχα). Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 δε, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στις προαναφερθείσες περιοχές ήταν 2.233 ευρώ/τ.μ., 3.288 ευρώ/τ.μ. και 2.714 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Πέρα από το γεγονός ότι οι αναφερθείσες περιοχές αποτελούν νευραλγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, είναι σημαντικό να ειπωθεί επιπρόσθετα ότι ανήκουν στην ευρύτερη λίστα των περιοχών οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν σύνδεση με τη νέα γραμμή του Μετρό.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate, η επίδραση που αναμένεται να έχει η κατασκευή της Γραμμής 4 στην αγορά ακινήτων θα είναι μεγάλη. Εκτιμάται ότι οι περιοχές που θα αποτελέσουν το "μήλον της Έριδος" κατά την έναρξη των εργασιών της νέας Γραμμής 4 του Μετρό θα είναι το Γαλάτσι, η περιοχή πλησίον του σταθμού "Ελικώνος", που βρίσκεται στον λόφο της Κυψέλης, καθώς και η περιοχή πλησίον των δικαστηρίων, όπου θα κατασκευαστεί η στάση του μετρό "Δικαστήρια".

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, στο Γαλάτσι και στον σταθμό "Ελικώνος" θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, διότι οι τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές όπου ήδη υπάρχουν στάσεις του μετρό είναι δελεαστικές και ταυτόχρονα είναι πλησίον του κέντρου των Αθηνών.

Αυξητική είναι, όμως, και η πορεία των μισθωμάτων που καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, παλαιότερα στις μισθώσεις η τιμή ήταν στα 6 με 7 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό αποτελεί παρελθόν, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 10 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο, με τάση να πηγαίνουν προς τα 9 με 11 ευρώ το τετραγωνικό.

Έτσι, σήμερα για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δεύτερου ή τρίτου ορόφου, το μίσθωμα στην Κυψέλη ανέρχεται στα 650 ευρώ, ενώ στα Πατήσια στα 600 ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι μισθώσεις για το παραπάνω ακίνητο σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 650 ευρώ και 700 ευρώ, αντίστοιχα.

Για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δευτέρου ή τρίτου ορόφου στο Μετς, το μηναίο μίσθωμα ανέρχεται στα 800 ευρώ, στο Κολωνάκι στα 1.000 με 1.100 ευρώ, στον Λυκαβηττό στα 950 με 1.000 ευρώ τον μήνα και στην Πλάκα στα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Στου Γκύζη το μίσθωμα για το παραπάνω ακίνητο ανέρχεται στα 600 ευρώ, στου Ζωγράφου στα 650 ευρώ και στην Καλλιθέα στα 650 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, στα Σεπόλια το ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται στα 550, ενώ στον Νέο Κόσμο στα 650 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 01 Φεβ 2023 | 08:33

Κηφισιά: Τα δύο κεντρικά ακίνητα "φιλέτα" που βγαίνουν στο σφυρί

Δύο ακίνητα τα οποία εντοπίζονται σε κεντρικά σημεία στην περιοχή της Κηφισιάς και μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν "φιλέτα", αναμένεται να εκποιηθούν ηλεκτρονικά.

ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024 31 Ιαν 2023 | 07:27

ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9 - Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 30 Ιαν 2023 | 11:39

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε σουβλάκι και πίτσα - Απογοήτευση στους καταναλωτές

Απλησίαστες οι τιμές στο αγαπημένο -γρήγορο- φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι. Αυξημένη κατά 1-1,5 ευρώ η τιμή της πίτσας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Ιαν 2023 | 09:36

Τι αλλάζει στα ακίνητα: Ταχύτερες μεταβιβάσεις, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Τι αλλάζει στα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2023 | 11:06

Ποιοι νομοί στην Ελλάδα είναι οι πρωταθλητές στα εισοδήματα - Τα χρήματα στους λογαριασμούς στις τράπεζες [πίνακες]

Ποιοι νομοί αύξησαν περισσότερο τις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία; Ποιοι νομοί είχαν τις καλύτερες επιδόσεις;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2023 | 08:01

Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα βγάλουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας 70.000 ιδιοκτήτες

Παρέχεται δυνατότητα να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε περίπου 70.000 ιδιοκτήτες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2023 | 15:51

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πέφτει η τιμή του κατά 33 % από αύριο - Πτώση λόγω χαμηλής ζήτησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη του φορτίου (70%) σε συνδυασμό με τη χαμηλή για την εποχή ζήτηση.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 17 Ιαν 2023 | 14:24

Έρχεται μεγάλη μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με προεκλογικό άρωμα - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Μείωση στα τελευταία τιμολόγια κατά 22% σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Ιαν 2023 | 10:41

Αντικειμενικές αξίες: Αντιστροφή μέτρηση για την ένταξη και των τελευταίων 2.500 περιοχών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.500 οικισμοί, αντιστοιχούν στο 20% περίπου του συνόλου των οικισμών της χώρας.

ΜΕΧΡΙ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 16 Ιαν 2023 | 08:21

Οι 10 δήμοι που ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

Οι δήμοι της χώρας έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Ιαν 2023 | 15:15

Συναγερμός για το ύψος των ενοικίων - Νέες αυξήσεις προ των πυλών

Μέχρι στιγμής, τα ενοίκια δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΥΕ 14 Ιαν 2023 | 08:44

Ακίνητα: Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν ραγδαία τα ενοίκια

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων και εν γένει του κόστους στέγασης αποτελεί "μείζον" θέμα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2023 05 Ιαν 2023 | 10:10

Πόσο κοστίζει πλέον να χτίσεις ένα σπίτι- Έως και 3.000 ευρώ η τιμή του τετραγωνικού μέτρου

Ολοένα και πιο σύνθετη υπόθεση γίνεται η κατασκευή νεόδμητου ακινήτου. Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα η τιμή του τετραγωνικού μέτρου.