Follow us

Sunlight: Επενδύσεις 105 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου

H συνολική επένδυση της Sunlight ανέρχεται σε 105,26 εκατ. ευρώ - Το ερευνητικό έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
sunlight

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινοποίησης, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ερευνητικού έργου της Sunlight για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης ανακοίνωσαν σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Sunlight.

Η διαδικασία κοινοποίησης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε 105,26 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Sunlight

H συνολική επένδυση της Sunlight ανέρχεται σε 105,26 εκατ. ευρώ, με το ποσό της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 49,9 εκατ. ευρώ να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ερευνητικό έργο της Sunlight αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, εστιάζοντας σε νέες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο "φιλικής ενέργειας". Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού έργου προβλέπεται η πρόσληψη υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, η δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ερευνητών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και οι συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

Με το συγκεκριμένο έργο ενισχύεται η προώθηση των ευρωπαϊκών συνεργασιών και αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος μίας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή "αλυσίδα αξίας" των μπαταριών. Η μετάβαση της βιομηχανίας προς την "καθαρή" και κυκλική οικονομία αποτελεί, άλλωστε, μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), στο κείμενο της οποίας αναγνωρίζεται ότι "η Επιτροπή θα συνεχίσει να υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο δράσης και να στηρίζει την ευρωπαϊκή συμμαχία για τις μπαταρίες, με πρωτοβουλίες που οδηγούν σε μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση πόρων υπό τη μορφή σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος". Επιπρόσθετα, το έργο συμβαδίζει με τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που προβλέπει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη και την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, καθώς και την εφαρμογή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Αναφορικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του έργου, με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης, η Sunlight συνεργάστηκε στενά με την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για περισσότερους από 10 μήνες προκειμένου να κατατεθεί σήμερα ένας πλήρης και ολοκληρωμένος φάκελος. Η κοινοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Επιτροπής (2014/C 188/02), που καθορίζει τους όρους εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά για "Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος" ("Important Projects of Common European Interest", IPCEIs). Το έργο της Sunlight μαζί με τα ερευνητικά έργα άλλων 45 εταιρειών από 12 κράτη-μέλη διαμορφώθηκαν σε μία κοινή πρόταση με τον τίτλο "European Battery Innovation" (EuBatIn), που συνιστά "Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος" (IPCEI). Σημειώνεται ότι η Sunlight είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται σε πρόταση στο πλαίσιο των IPCEIs, το οποίο αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ε.Ε. για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των μπαταριών.

Sunlight

Τσακίρης: Στόχος η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: "Η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της Sunlight από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό "οικοσύστημα" μπαταριών. Η συγχρηματοδότηση της εταιρείας από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Μπίσαλας (CEO της Sunlight): Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της Sunlight, δήλωσε: "Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Οι τομείς όπου η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles - AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ.".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 03 Οκτ 2022 | 18:53

Προειδοποιεί ο Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης", παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 03 Οκτ 2022 | 18:15

Τρεις βασικές κινήσεις για επιτυχημένο Digital Marketing

Χρειάζεσθε 3 βασικές κινήσεις για να μπορέσετε σήμερα να εκμεταλλευθείτε τις δυνατότητες που σας δίνει το digital marketing.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 03 Οκτ 2022 | 17:51

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο: Σε ποιους θα κοπεί πρώτα και σε ποιους τελευταία σε περίπτωση κρίσης

Τρία επίπεδα συναγερμού προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ 03 Οκτ 2022 | 16:48

ΔΕΗ: Νέα ρύθμιση για όσους έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς - "Κούρεμα" χρέους και 6 δόσεις

Έως τις 10 Νοεμβρίου η ένταξη στο νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ - Όλες οι προϋποθέσεις.

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ 03 Οκτ 2022 | 13:47

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, ενώ σε Κατασκευές και Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώνονται.

ΣΤΟ 5,3% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2022 03 Οκτ 2022 | 13:14

Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ

Το πρωτογενές έλλειμμα είναι χαμηλότερο των αρχικών προβλέψεων και διαμορφώνεται στο 1,7% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 2%, ενώ η ανάπτυξη θα είναι στο 5,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 03 Οκτ 2022 | 09:50

Τηλεφωνήματα απατεώνων για Power Pass και Fuel Pass - Από δήθεν λογιστές και εφοριακούς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περιστατικά όπου δικαιούχοι επιδομάτων Power Pass ή Fuel Pass δέχονται mail, sms ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις από "δήθεν" λογιστές, εφοριακούς ή υπαλλήλους διαφόρων οργανισμών.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 03 Οκτ 2022 | 08:25

Τι αλλάζει στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Πώς θα πάρουν αυξημένο επίδομα 1,3 εκατ. νοικοκυριά

Οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ, ενώ φέτος αν βάλει πετρέλαιο, θα λάβει 421,4 ευρώ.

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 03 Οκτ 2022 | 08:03

Από σήμερα οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς της αγροδιατροφής του νέου αναπτυξιακού νόμου

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Οκτ 2022 | 07:28

Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Τι προβλέπει

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών θα είναι να σταλεί ένα μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας προς πάσα κατεύθυνση.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 03 Οκτ 2022 | 07:22

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι κερδίζουν έως 90 ευρώ τον μήνα - Πίνακας με παραδείγματα

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πρώτη στην λίστα των μέτρων στήριξης που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Οκτ 2022 | 16:40

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου - Καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας, μητρότητας

Συνολικά 75,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 128.500 περίπου δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

02 Οκτ 2022 | 13:21

Τα 15 νέα μέτρα στήριξης για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - Πόσο αυξάνονται, τι αλλάζει

Μέτρα στήριξης συνολικού κόστους 3,5 δις. ευρώ θα ενσωματώσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση.