Σύνοδος κορυφής ΕΕ: "Πράσινο φως" σε τραπεζική ένωση και "μικρά Μνημόνια"

Οι ηγέτες των "28" χαιρέτισαν την ιστορική απόφαση του Ecofin για την τραπεζική ένωση - Τί αποφάσισαν για τη χρηματοδότηση των αδύναμων χωρών και την αμυντική συνεργασία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

“Πράσινο φως” στην τραπεζική ένωση, αλλά και στο νέο χρηματοδοτικό μοντέλο των “μικρών Μνημονίων” έδωσε η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών.

Οι ηγέτες των “28” ενέκριναν και χαιρέτισαν την απόφαση του Ecofin για τη δημιουργία του κοινού ταμείου διάσωσης και του μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών της ευρωζώνης – μια απόφαση “ιστορική” μεν, που όμως φέρει και πάλι έντονη της σφραγίδα της γερμανικής πυγμής και μένει να πάρει την έγκριση ενός – τουλάχιστον – επιφυλλακτικού Ευρωκοινοβουλίου.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αποφάσεων, αρμόδιου να κρίνει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.

Θα είναι ο δεύτερος πόλος της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος έχει ως στόχο να θωρακίσει τα δημόσια οικονομικά τρων κρατών της ευρωζώνης από ενδεχόμενες, μελλοντικε΄ς οικονομικές κρίσεις. Ο πρώτος πόλος, η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει ολονύκτιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα στις 130 συστημικές και πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και στις διασυνοριακές τράπεζες.

Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.Ένα ενιαίο ταμείο θα έρθει να συμπληρώσει το μηχανισμό και θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.

“Μικρά Μνημόνια” χρηματοδότησης

Η σύνοδος ενέκρινε, κατ' αρχήν, και το σχέδιο για τα λεγόμενα “μικρά Μνημόνια” - το νέο εργαλείο χρηματοδότησης των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο “αλληλεγγύης”, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε χώρες εντός και εκτός ευρώ ως κίνητρο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται στην ουσία για «μικρά Μνημόνια» και δανειακές συμβάσεις, με ιδιαίτερα όμως χαμηλά επιτόκια και σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους από εκείνους που καλούνται σήμερα να εκπληρώσουν οι χώρες που τελούν σε «πακέτα διάσωσης».Στόχος αυτών των συμβολαίων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δέσμευση των κρατών μελών στην εφαρμογή των ετήσιων συστάσεων της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών τέθηκε το βασικό πλαίσιο για το νέο σχέδιο, η τελική διαμόρφωση του οποίου όμως παραπέμπεται στους επόμενους μήνες.

Αμυντική συνεργασία και ελληνική προεδρία

Οι ηγέτες των “28” έκαναν και τα πρώτα – διστακτικά – βήματα για την πολυσυζητημένη αμυντική συνεργασία λέγοντας κατ'΄αρχήν “ναι” στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η διαδικασία ωστόσο προβλέπεται σταδιακή και μακρά λόγω των έντονων επιφυλάξεων της Βρετανίας – επιφυλάξεων που καταγράφηκαν και στην σύνοδο.

Στη σύνοδο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ ενθαρρυντική – και σημαντική ιδιαιτέρως για τα ΕΑΣ – ήταν η γενική κατεύθυνση που έδωσαν οι ηγέτες των “28” για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

ΕΜΜΕΣΟΣ "ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ" ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑ 26 Φεβ 2020 | 19:54

Άνοιξε η πλατφόρμα για 24 - 48 δόσεις - Αναλυτικός οδηγός

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 ή 48 δόσεις

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 26 Φεβ 2020 | 19:52

Αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης ΙΧ - Τα "δώρα" για 72.000 συνταξιούχους με τα αναδρομικά

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο που αναλογεί στα αναδρομικά τους εισοδήματα έως τις 29  Μαίου και να αποφύγουν τις προσαυξήσεις δίνει σε 72.000 συνταξιούχους η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ 26 Φεβ 2020 | 19:38

ΕΦΚΑ: Από την Παρασκευή η e-πλατφόρμα για τις εισφορές μη μισθωτών

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Φεβ 2020 | 18:34

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα

Συγκριτικά με τις 31/12/2019, εγκρίθηκαν 240 επιδοτήσεις, ήτοι αύξηση κατά 382%

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 800 ΜΟΝΑΔΕΣ 26 Φεβ 2020 | 17:42

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο- Εκλεισε με απώλειες 2,69%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 811,34 μονάδες

ΜΙΚΡΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ 26 Φεβ 2020 | 16:37

Το Χρηματιστήριο προσπαθεί να μαζέψει τις ζημιές του κοροναϊού μετά τη βουτιά

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,89% στις 818,08 μονάδες

26 Φεβ 2020 | 14:26

Yπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα λόγω... κοροναϊού

Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει σημαντική άνοδο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 3,73% ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ 26 Φεβ 2020 | 11:19

Βουτιά στο Χρηματιστήριο: Μάχη για να κρατηθεί στις 800 μονάδες

Βυθίζεται προς τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,73%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 26 Φεβ 2020 | 07:49

Πώς θα… δανειστείτε 1000 ευρώ από την εφορία με κόστος 2 ευρώ τον μήνα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 ή 48 δόσεις. Πώς θα "δανειστούμε" από την εφορία "σπάζοντας" την οφειλή σε δόσεις και με κόστος μόλις 2 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 26 Φεβ 2020 | 07:05

Δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις

Ανοίγει από αύριο, Πέμπτη, η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά. Έως τα τέλη Μαρτίου η προθεσμία. Βήμα προς βήμα η διαδικασία υποβολής.

ΓΙΑ 1,44 ΕΚΑΤ. ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ 25 Φεβ 2020 | 21:34

Παράταση για την αποπληρωμή εισφορών Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου

Έως τις 20 Μαρτίου η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς