Σύνοδος Κορυφής: Ετσι θα μοιραστούν τα 750 δις ευρώ στις χώρες μέλη- Η ιστορική απόφαση

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
european council

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και ατελείωτα ξενύχτια, οι 27 έκαναν στην Σύνοδο Κορυφής το μεγάλο βήμα και αποφάσισαν αφ΄ ενός την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφ΄ετέρου την κατανομή ενός ποσού της τάξης των 390 ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων- και όχι δανείων...- κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά

Οι 27 ενέκριναν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 70 δις ευρώ θα έρθουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύνοδος Κορυφής: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη


Την σημασία των εκταμιεύσεων για την Ελλάδα επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

"Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: "Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες".

mitsotakis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύνοδος Κορυφής: Πώς θα γίνει η κατανομή των 750 δις.


Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας των 27, τα ποσά θα εκταμιευθούν ως εξής:

Recovery and Resilience Facility (RRF): Ο νέος μηχανισμός Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας όπως ονομάζεται θα προσφέρει 672.5 δισ ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια θα είναι 360 δισ ευρώ και οι επιχορηγήσεις 312,5 δισ. ευρώ. Ο νέος μηχανισμό θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση των οικονομικών της Ευρώπης, σύμφωνα φυσικά με τις προτεραιότητες της Ε.Ε.

ReactEU: Από το Ταμείο αυτό θα διατεθούν 47.5 δισ. ευρώ και θα στοχεύουν στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Θα είναι το βασικό εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και οι επιπτώσεις της ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Horizon Europe: 5 δισ ευρώ θα διατεθούν από αυτό το πρόγραμμα που ονομάζεται "Ορίζοντας Ευρώπη” για τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της Υγείας και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

InvestEU: Ενα πρόγραμμα επενδύσεων που θα διαδεχθεί το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και θα φθάσει τα 5,6 δισ. Ευρώ.

Rural Development: Το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσφέρει 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών και την πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία .

Just Transition Fund (JTF): Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα προσφέρει 10 δις ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

RescEU: Νέος μηχανισμός από τον οποίο θα διατεθούν 1,9 δις ευρώ για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρώπης. Θα δώσει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις που έχουν σχέση και με την κλιματική αλλαγή.

charles michel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύνοδος Κορυφής: Πόσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα


Το πόσο των 70 δισ. ευρω που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τους άλλους μηχανισμούς που δημιουργούνται δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακούς ορούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από τα 70 δισ. Ευρώ που "έχει λαμβάνειν" η Ελλάδα, τα 32 δισ. θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ( θα είναι επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης.


Ο κ. Σταϊκουρας έκανε λόγο για σημαντική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για τα επόμενα 6–7 χρόνια. Όπως είπε, τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6 έως 7 χρόνων. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η νέα χρηματοδότηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο, αλλά όπως είπε θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απαιτείται σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 12:47

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα

Η Αθήνα ζητά την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 11 Αυγ 2020 | 11:22

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς

ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 10 Αυγ 2020 | 19:01

Δέσμευση Μητσοτάκη από Εύβοια για ταχύτατες αποζημιώσεις - Πλήρης στήριξη στον Χαρδαλιά [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Όλα όσα είπε για αποζημιώσεις και το "112"

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 18:48

Μητσοτάκης σε NATO: Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα

Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 17:30

Tραγωδία Εύβοια: Live oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Περιφερειακό Μέγαρο Εύβοιας στην Χαλκίδα

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 15:11

Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές [Εικόνες]

Αυτοψία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 10 Αυγ 2020 | 11:38

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Στόλτενμπεργκ.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 09 Αυγ 2020 | 20:27
ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:21

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη: Στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικοίους των θυμάτων της κακοκαιρίας.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Εξετάζονται μέτρα "τύπου Πόρου" στη Βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς τη Δευτέρα