Σύνοδος Κορυφής: Πώς, πότε και από πού θα πάρουμε τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Πότε θα δούμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι τεχνοκράτες σε Ελλάδα και Βρυξέλλες έχουν πολύ δουλειά να κάνουν για να εξειδικεύσουν και να υλοποιήσουν την χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ωστόσο τα βασικά έχουν ήδη ξεκαθαρίσει.

Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να… πατήσει γκάζι και η ελληνική δημόσια διοίκηση να δείξει το καλύτερο της πρόσωπο προκειμένου να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που αξίζει …72 δις. ευρώ.

Δεύτερον, χρονικά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχουμε "δεσμεύσει" (δηλαδή να έχουμε φτιάξει προγράμματα τα οποία θα πάρουν την έγκριση της Κομισιόν) για να απορροφήσουμε πάνω από 20 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένο αυτό το πακέτο, δεν μας επιτρέπει να "μοιράσουμε" χρήμα: και για το τελευταίο ευρώ θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, χρονικά ορόσημα και στόχοι που θα επιτυγχάνονται προκειμένου να εκταμιεύονται τα χρήματα. Στην ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα να χαθούν, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες απαντά: "ασφαλώς και υπάρχει". Κάτι που σημαίνει ότι το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο: η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα και να μην την αφήσει να φύγει ανεκμετάλλευτη.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα κληθεί να "τρέξει" δύο επενδυτικά πακέτα ταυτόχρονα: το κομμάτι που της αναλογεί από το ταμείο ανάκαμψης –δηλαδή τα 32 δις. ευρώ από τα συνολικά 750 δις. ευρώ- και τα 40 δις. ευρώ από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Έτσι, προκύπτει και το σύνολο των 72 δις. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών. Πώς όμως (και πότε) θα φτάσουν αυτά τα χρήματα στη χώρα;

Synodos_Koryfis_Mitsotakis_Merkel_22082020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στο 2020, δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση. Οι πρώτοι πόροι θα έρθουν προς τα μέσα του 2021 αλλά αν έχει γίνει σωστή προετοιμασία, τα χρήματα θα πέφτουν με καταιγιστικό ρυθμό.

Το πρώτο χρονικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι τα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δις. ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης εκ των οποίων τα 19,5 δις. ευρώ θα είναι οικονομικές ενισχύσεις (δηλαδή πόροι που δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν) και τα 12,5 δις. ευρώ δάνεια. Η κυβέρνηση ήδη υποσχέθηκε ότι πριν την κατάθεση του σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχει προηγηθεί διάλογος και με την αντιπολίτευση αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, από… σήμερα κιόλας, στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πατήσουν γκάζι προκειμένου να συνταχθεί ουσιαστικά ένα πολυετές πλάνο (σ.σ θα αφορά στην περίοδο 2021-2023) το οποίο θα προβλέπει με ποιο τρόπο θα αξιοποείται και το τελευταίο ευρώ από τα 32 δις. ευρώ.

Από τη στιγμή που θα ετοιμαστεί το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για να το εγκρίνει. Πρακτικά μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ το κοινοβούλιο θα ψηφίζει έναν από τους πιο "φιλόδοξους" προϋπολογισμούς των τελευταίων 10ετιών, η Κομισιόν θα πρέπει να ανάβει το πράσινο φως επί του ελληνικού σχεδίου ώστε να περάσουμε σε φάση υλοποίησης.

Synodos_Koryfis_Merkel_Makron_22082020

Το πρόγραμμα των 32 δις. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές καθώς ο στόχος είναι μέσα σε αυτή τη διετία ουσιαστικά να έχει ανακτηθεί όλο το χαμένο έδαφος στην οικονομία από τον κορωνοϊό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από τα 19,5 δις. ευρώ των επιδοτήσεων, μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχουμε "δεσμεύσει" (δηλαδή να έχουμε βρει με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε) τα 13,6 δις. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,9 δις. ευρώ θα πρέπει να "δεσμευτούν" μέσα στο 2023. Αν γίνει εμπρόθεσμα η δέσμευση, τότε το πραγματικό "χρήμα" μπορεί να πέσει στην αγορά έως το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πρέπει να "τρέχει" και το ΕΣΠΑ και την νέα ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) η οποία προβλέπει πόρους συνολικού ύψους 70 δις. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Αυτό λοιπόν σημαίνει διπλάσιο όγκο δουλειάς για την ελληνική δημόσια διοίκηση η οποία αν δεν "βγει" κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα. Είναι πολύ πιθανό το "στοίχημα" των 72 δις. ευρώ να υποχρεώσει την κυβέρνηση να θεσπίσει διαδικασίες fask track που δεν έχουν θεσπιστεί επί δεκαετίες μόνο και μόνο για να μην μείνουν πόροι αναξιοποίητοι.

Το τι θα κάνουμε τα λεφτά, είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Η κυβέρνηση έχει στόχους: να μειώσει τις επιβαρύνσεις των μισθωτών, να θεσπίσει κίνητρα συγχωνεύσεων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και να δώσει ισχυρά κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυτοί οι στόχοι όμως, δεν μπορούν να "χρηματοδοτηθούν" απευθείας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εκταμιεύσεις πόρων για τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Έτσι, θα πρέπει να βρεθούν οι έξυπνες λύσεις που θα εξυπηρετούν τους στόχους και ταυτόχρονα θα τηρούν το γράμμα του κανονισμού του ταμείου στήριξης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 14:32

Στουρνάρας σε Bloοmberg: Επιπλέον ανάπτυξη κατά 2% ετησίως τα επόμενα 6 χρόνια χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γιάννης Στουρνάτας τονίζει στο Bloomberg ότι ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αυξάνεται κατά 2% την περίοδο 2021-2026 λόγω των πόρων του ταμείου ανάκαμψης

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 29 Ιουλ 2020 | 10:40

Βοήθεια για χιλιάδες γονείς: 13.869 θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε 13.869 θέσεις σε ιδιωτικούς Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Ποιοι ωφελούνται.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ 27 Ιουλ 2020 | 10:53

Έρχονται οι "Νταντάδες της γειτονιάς" - Επιδοτούμενο πρόγραμμα για φύλαξη παιδιών έως 12 ετών

Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 12:52

Παγιώνεται το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Στο ίδιο κλίμα με τα ελληνικά και τα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ 22 Ιουλ 2020 | 11:43

Κορονοϊός - ΔΝΤ: Η πανδημία κινδυνεύει να μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πανδημία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν σημειώσει οι γυναίκες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 21 Ιουλ 2020 | 17:28

Σύνοδος Κορυφής: Αυτοί ήταν οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Η ομάδα του πρωθυπουργού που δούλεψε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για να επιτευχθεί η συμφωνία

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 21 Ιουλ 2020 | 15:51

Κυβερνητικές πηγές: Εθνική επιτυχία η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 15:01

Τσίπρας για Σύνοδο Κορυφής: Το ποσό συνοδεύεται από περικοπές και "μνημονιακές μεταρρυθμίσεις"

Μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για επιχορηγήσεις που δεν αρκούν για ανάπτυξη και υψηλό δανεισμό που οδηγεί σε νέα κρίση χρέους, "βλέπει" ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΕ ΠΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ 21 Ιουλ 2020 | 12:30

Σύνοδος κορυφής: Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία των 27

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 1,085%.

21 Ιουλ 2020 | 12:19

Ποιος τελικά επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής;

Εθνική επιτυχία ή αιματηρός συμβιβασμός; Τι άλλαξε μετά την υπογραφή;

ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 12:16

Σύνοδος Κορυφής: Ετσι θα μοιραστούν τα 750 δις ευρώ στις χώρες μέλη- Η ιστορική απόφαση

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Ιουλ 2020 | 12:09

Γεννηματά για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά, παρά τα παζάρια όσων επιμένουν στη λιτότητα

"Επιτέλους, η Ευρώπη, παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα, έκανε ένα βήμα μπροστά", σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.