Σύνταξη και περίθαλψη με εισφορές έως 4 ευρώ την ημέρα

Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό

Σύνταξη και περίθαλψη με εισφορές έως 4 ευρώ την ημέρα

Το δικαίωμα στην συνταξιοδότηση αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που δεν θα ξεπερνούν τα τέσσερα ευρώ ανά ημέρα (ή λίγο περισσότερα από 120 ευρώ ανά μήνα) διασφαλίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με το νέο ασφαλιστικό.

Νέοι επαγγελματίες για τα πέντε χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας αλλά και οι μισθωτοί με αποδοχές έως και 760 ευρώ τον μήνα οι οποίοι θα συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ένα «μπλοκάκι» θα κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία διασφαλίζοντας και σύνταξη αλλά και πλήρεις παροχές υγείας και σε είδος και σε χρήμα.

Για τους νέους επαγγελματίες, θα ισχύει ασφαλιστική εισφορά 126 ευρώ ανά μήνα για τα πέντε πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους. Η μεγάλη διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι ότι οι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να επιστρέψουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ μετά τη συμπλήρωση της 5ετίας. Η μόνη τους συνέπεια από το γεγονός ότι θα πληρώνουν αυτό το χαμηλό ποσό (σ.σ τα 55 ευρώ θα πηγαίνουν για την κάλυψη παροχών υγείας και τα υπόλοιπα για τη σύνταξιοδότηση) είναι ότι αυτή η πρώτη 5ετία θα ρίχνει τις μέσες συντάξιμες αποδοχές άρα και τη σύνταξη. Βέβαια, αυτό θεωρείται «πτέσμα» για έναν νέο επαγγελματία ο οποίος θα ασφαλιστεί για 35 ή και 40 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι έχει δεκαετίες ολόκληρες μπροστά του για να ανεβάσει τις μέσες συντάξιμες αποδοχές άρα και τη σύνταξή του.

Τι ισχύει για αγρότες

Για τους αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα θα ανέλθουν στα 119 ευρώ για ολόκληρο το 2020 (δηλαδή 4 ευρώ ανά ημέρα). Από αυτά, τα 87 ευρώ θα πηγαίνουν για τη σύνταξη και τα 32 για την υγεία. Φυσικά, και οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής της καταβολής υψηλότερων εισφορών όπως και όλοι οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να πληρώνουν 143 ευρώ, 171 ευρώ, 205 ευρώ, 246 ευρώ ή και 319 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη. Αυτό όμως θα είναι καθαρά προαιρετικό. Από το 2021, οι εισφορές θα αυξηθούν αλλά οριακά. Η κατώτερη βαθμίδα θα ανέλθει στα 121 ευρώ ενώ από το 2022 θα φτάσει στα 124 ευρώ παραμένοντας πάντοτε στα όρια των τεσσάρων ευρώ ανά ημέρα.

Η 3η μεγάλη κατηγορία που θα πληρώνει εισφορές έως και 4 ευρώ την ημέρα είναι οι μισθωτοί με μεικτές αποδοχές έως και 780 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν από τον Ιούλιο τον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών να μειώνεται από το 16% που είναι σήμερα, περίπου στο 15,5%. Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα αποκτήσουν ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Με τα ίδια χρήματα ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους με ένα «μπλοκάκι» (δελτίο παροχής υπηρεσιών) χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Θα ενισχύουν δηλαδή το εισόδημά τους καταβάλλοντας μόνο τον φόρο που αναλογεί (σ.σ το εισόδημα από μπλοκάκι προστίθεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ 25 Ιουν 2020 | 15:45

"Βούλιαξαν" κατά 43% τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο- Λόγω κορονοϊού

Σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 25 Ιουν 2020 | 08:06

Βατερλό σε εστίαση και τουρισμό: Χάθηκαν 3 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2020 - Επιστροφή στα επίπεδα του ...1997

Πολύ μεγάλη ζημιά αναμένεται να καταγραφεί και στα στοιχεία του Μαίου καθώς η οικονομία άνοιγε σταδιακά κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Ιουν 2020 | 07:54

Στο τραπέζι επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Μετά και την παράταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε ακόμη μεγαλύτερο.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 23 Ιουν 2020 | 08:02

Τα πάνω-κάτω στα ενοίκια λόγω πανδημίας: Κάθετη πτώση για το Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων

Ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ» 22 Ιουν 2020 | 08:02

Επιδόματα και ενισχύσεις σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Επίδομα ανεργίας, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή.