Σύνταξη στα 60 και όχι στα 62 για χιλιάδες ασφαλισμένους

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ανοίγει παράθυρο για έξοδο στη σύνταξη μέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ.

suntaksi-sta-60-kai-oxi-sta-62-gia-xiliades-asfalismenous
SHARE THIS
0
SHARES

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ανοίγει παράθυρο για έξοδο στη σύνταξη μέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ οι οποίοι αποχωρούν με χρόνο διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.

Από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ωφαλούνται και ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης αλλά αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. 

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος», η νέα ευνοϊκή ερμηνευτική ρύθμιση που ψαλιδίζει μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας αφορά κατά κύριο λόγο δυο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ που κλειδώνουν τώρα σύνταξη – εξπρές. 

1.) Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρίσουν νωρίτερα από τα 62.

2.) Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωναν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Έθνος, με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ την Τρίτη αποσαφηνίζεται πως το όριο ηλικίας είναι το 60ό και όχι το 62ο. 

Προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρώην ΙΚΑ ώστε να θεμελιώνουν με ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών. 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

φωτό EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook