Συνωστισμός στις εφορίες για κλείσιμο βιβλίων, ακίνητα και ΙΧ

Στις εφορίες αναμένεται, το «γνωστό κύμα» οδηγών για την κατάθεση πινακίδων ενώ το κλείσιμο της χρονιάς προβλέπει και την καταβολή σειράς φόρων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Συνωστισμός στις εφορίες για κλείσιμο βιβλίων, ακίνητα και ΙΧ

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία, ιδιοκτήτες μεσαίων και μεγάλων περιουσιών σπεύδουν να μοιράσουν ακίνητα σε συζύγους και παιδιά προκειμένου να αποφύγουν τα φορολογικά βάρη με πρώτο και χειρότερο τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Λογιστές καλούνται να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα για «κλείσιμο» βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες ή για μετασχηματισμό επιχειρήσεων καθώς αισθάνονται την «απειλή» του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος.

Στις εφορίες αναμένεται, το «γνωστό κύμα» οδηγών για την κατάθεση πινακίδων ενώ το κλείσιμο της χρονιάς προβλέπει και την καταβολή σειράς φόρων: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα «κλεισίματα» του 2016 ενδιαφέρουν και το υπουργείο Οικονομικών καθώς μετά τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων, θέλει τα έσοδα του Δεκεμβρίου να κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις ώστε να μεγαλώσει το «μαξιλάρι ασφαλείας».

Στόχος τα 4 δισ. ευρώ έσοδα τον Δεκέμβριο

Μια πρώτη εικόνα για το κλείσιμο της χρονιάς θα υπάρχει ήδη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τις 2-3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τον τελικό λόγο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, θα έχει η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία θα αποφανθεί επί του θέματος στις 21 Απριλίου. Τα έσοδα από φόρους μέσα στον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα τέσσερα δις. ευρώ προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το μαξιλάρι ασφαλείας του προϋπολογισμού το οποίο έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή περίπου στα 400 εκατ. ευρώ μετά τη διανομή των 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Παραδοσιακά, οι Έλληνες αφήνουν για τις τελευταίες ημέρες του έτους το κλείσιμο βασικών εκκρεμοτήτων. Φέτος οι λόγοι που τους ωθούν στις δημόσιες υπηρεσίες είναι η απειλή αύξησης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων –η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέχρι και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο τύπου ΦΜΑΠ- αλλά και η επικείμενη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η επιβολή συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια από την 1/1/2017. Έτσι, όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις και πολλά ακίνητα, επιλέγουν τη διανομή σε συγγενείς α’ βαθμού ώστε να εκμεταλλευτούν το ψαλιδισμένο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Ακόμη και στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο κατοχής ακινήτων, όσο μικρότερη είναι η περιουσία που υπάρχει σε κάθε ΑΦΜ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων. Για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2017, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του 2016.

2. Το κλείσιμο των βιβλίων της εφορίας μπορεί να γίνει και μέσα στον Ιανουάριο με ημερομηνία 31/12 χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Όσοι δεν έχουν κόψει τιμολόγια μέσα στο 2016, μπορούν να κάνουν κλείσιμο με αναδρομική ημερομηνία πληρώνοντας ένα πρόστιμο που έχει κλειδώσει στα 100 ευρώ. Αυτό θα τους επιτρέψει να γλιτώσουν ένα σημαντικό μέρος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

3. Υποψήφιοι για κατάθεση πινακίδων είναι όσοι διατήρησαν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα «τέλη με τον μήνα» μέτρο που ίσχυσε και μέσα στο 2016. Πρόκειται κυρίως για οδηγούς οχημάτων μεγάλου κυβισμού οι οποίοι περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποια έκπτωση στα τέλη του 2017 η οποία τελικώς δεν ήρθε. Τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, αναμένεται να μαζευτούν στις εφορίες για να παραδώσουν και πάλι στις εφορίες προσβλέποντας ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

07 Οκτ 2020 | 09:35

Λάθος στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ; Αυτός είναι ο τρόπος να το διορθώσετε

Μπορείτε να κάνετε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 06 Οκτ 2020 | 08:18

Φορολογία 2021: Ποιοι γλιτώνουν έως και 5.451€ και ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον ως και 1.500€ [πίνακας]

"Πρωταθλητές" κερδών, θα είναι οι επαγγελματίες. Ο πίνακας αναδεικνύει το κέρδος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 03 Οκτ 2020 | 09:52

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Πόσα θα πληρώσουμε - Τι θα γίνει με τα καινούργια οχήματα

Νέα ευνοϊκότερη κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας 2021 - Τι θα αλλάξει για τους νέους κατόχους ΙΧ

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 29 Οκτ 2020 | 23:08

Λαγκάρντ: "Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία"

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ 29 Οκτ 2020 | 15:42

"Ψωνίζω στη γειτονιά" μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Οκτ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Κλείνουν εκτάκτως τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, παρά το ότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτή είναι μία από τις Κυριακές του χρόνου που θα ανοίγουν.

ΒΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:55

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού- Βουτιά πάνω από 4%

Ο φόβος ενός νέου lockdown λόγω κορονοϊού οδηγεί σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ" 29 Οκτ 2020 | 10:38

Σταϊκούρας - Γεωργιάδης: Στηρίζουμε την οικονομία με 11 δισ. ευρώ σε 9 μήνες

Περίπου 11 δισ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες δίνει η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία, σύμφωνα με τους υπουργούς Σταϊκούρα και Γεωργιάδη.