Σύσκεψη για φορολογικές ελαφρύνσεις - Τα μέτρα που προωθούνται

Φορολογικές ελαφρύνσεις άμεσης απόδοσης για την τσέπη των καταναλωτών αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

Σύσκεψη για φορολογικές ελαφρύνσεις - Τα μέτρα που προωθούνται

Φορολογικές ελαφρύνσεις άμεσης απόδοσης για την τσέπη των καταναλωτών (και ψηφοφόρων) οι οποίες όμως να είναι κομμένες και ραμμένες στις αντοχές του προϋπολογισμού αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

Από τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Έθνος, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει οι όποιες ανακοινώσεις ελαφρύνσεων να γίνουν αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση των θεσμών.

«Θα διεκδικήσουμε πράγματα γιατί έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας είπε ο κ. Τσακαλώτος». H λέξη διεκδίκηση που χρησιμοποίησε, παραπέμπει στο ότι θα επιδιωχθεί να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες από ελληνικής πλευράς. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει με την άφιξη των θεσμών στις 6 Μαίου, να τεθεί αμέσως το θέμα των πλεονασμάτων και της αναθεώρησης των στόχων για το 2019 στο πλαίσιο κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα από τα μέτρα που προωθούνται είναι η επαναφορά της έκπτωσης φόρου (1,5%) για όσους πληρώνουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης, φαίνεται ότι οι παροχές θα μοιραστούν σε δύο κομμάτια. Το πρώτο θα έχει να κάνει με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή) και το δεύτερο με μέτρα τα οποία θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση θα προβάλει ένα ισχυρό επιχείρημα και αυτό είναι ότι το 2018, με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%, αυτό διαμορφώθηκε τελικώς στο 5,5% Ακόμη και μετά τη διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους, απέμεινε τελικώς ένα ποσό της τάξεως του 1,5 δις. ευρώ ως υπερπλεόνασμα το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ευνοϊκών και αναπτυξιακών μέτρων.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρώτον, ποιος είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς το ποσό που θα επιλεγεί δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά θα επηρεάζει τους προϋπολογισμούς και των επόμενων ετών δεδομένου ότι θα αφορά σε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι το ποσό θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 600 και στα 900 εκατ. ευρώ.

Η τελική άσκηση, εκτός από τον φετινό προϋπολογισμό, πρέπει να λάβει υπόψη και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του αφορολογήτου η οποία θα κοστίσει επιπλέον δύο δις. ευρώ. Στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι βέβαιο ότι θα τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού ρίσκου που προκύπτει από τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθωτών του δημοσίου και συνταξιούχων αλλά και το γεγονός ότι για να παραχθούν τα υπερπλεονάσματα, έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα οι επενδύσεις.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα έχει να κάνει με το ποια θα είναι τελικώς η σύνθεση των μέτρων που θα ανακοινωθούν. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ουκ ολίγες. Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μέτρο άμεσης απόδοσης καθώς ψηφίζεται τη μια μέρα και περνάει στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών την επόμενη. Το ίδιο ισχύει και με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται ήδη στα ύψη λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών του Ιράν οπότε μια μείωση του ειδικού φόρου θα αποτελούσε «βάλσαμο» για τα εκατομμύρια των οδηγών.

Στον τομέα των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση μπορεί να προσαρμόσει το δημοσιονομικό κόστος στα μέτρα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Γι’ αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της μετάταξης προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλό αντί να προχωρήσει μια γενική μείωση συντελεστή η οποία θα αφορούσε μεν σε μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών αλλά με «επιδόσεις» που θα ήταν λίγο πολύ ανεπαίσθητες.

Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους (έστω και για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αποτελεί «ζεστό χρήμα» στις τάξεις των συνταξιούχων. Μπορεί να μην τους ικανοποιεί απόλυτα (δεδομένου ότι ειδικά όσοι έχουν κάνει αγωγές διεκδικούν χρήματα έως και τον Ιανουάριο του 2019) ωστόσο αποτελεί ένεση ρευστότητας. Είναι ένα μέτρο με «εφάπαξ» κόστος και εντάσσεται στο δεύτερο πακέτο που έλεγε νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα φορολογικά μέτρα –η μείωση του κατώτατου συντελεστή- μπορούν να φανούν άμεσα στην τσέπη μόνο αν ισχύσει και για τη φορολόγηση των φετινών εσοδημάτων. Είναι ένα ακριβό μέτρο το οποίο θα περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά στην παρακράτηση του φόρου ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά και με την απόφαση για τη διατήρηση του αφορολόγητου

Φωτογραφία: INTIMENEWS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

24 Οκτ 2020 | 20:34

Τσακαλώτος προς ΝΔ: Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός - Xτυπάτε τον πυρήνα της δημοκρατίας

"Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ 20 Οκτ 2020 | 13:33

Βουλή: Γιατί ο Τσακαλώτος αποκάλεσε τον Σταϊκούρα "Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman"

Πολιτική κόντρα με αρκετή δόση χιούμορ μεταξύ Τσακαλώτου - Σταϊκούρα για την Α΄κατοικία. Γιατί τον αποκάλεσε Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.