Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συμβιβασμός ή μονομερείς ενέργειες για την α'κατοικία;

Οι αγορές περιμένουν από την τελική λύση που θα δοθεί να πληροφορηθούν και το αν η κυβέρνηση θα… διολισθήσει σε λογικές μονομερών ενεργειών.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συμβιβασμός ή μονομερείς ενέργειες για την α'κατοικία;

Στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό στρέφονται πλέον τα βλέμματα, καθώς θα θεωρηθούν ενδεικτικές των προθέσεών της για όλη την υπόλοιπη περίοδο μέχρι τις εκλογές.

Στη σημερινή σύσκεψη ευρείας κυβερνητικής ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, ουσιαστικά θα φανεί αν από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προβληματισμοί των θεσμών, των τραπεζών και των αγορών, ή αν η απόφαση είναι να γίνουν μονομερείς ενέργειες λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή από «σταθερές» σε «θετικές» δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους. Οι αγορές αλλά και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα απαντήσει η κυβέρνηση στα διλήμματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ένα από τα σημαντικά διλήμματα θα είναι προφανώς το θέμα των τραπεζών δηλαδή της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα με κυρίαρχο, σε δεύτερη φάση, το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς την εφορία.

Μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες, το σχέδιο της κυβέρνησης ανέβαζε πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για όριο προστασίας στα 150.000 ευρώ για τον εργένη το οποίο θα κλιμακωνόταν ακόμη και στα 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Από την πλευρά των τραπεζών ζητείται το όριο να είναι πολύ χαμηλότερο και να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ οπότε μένει να φανεί αν κατά τη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το όριο της προστασίας δεν είναι το μοναδικό σημείο αιχμής. Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη ρύθμιση και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως αν είναι στεγαστικά ή όχι (π.χ επιχειρηματικά). Επίσης, κρίσιμο θεωρείται το θέμα της επιχορήγησης των δανειοληπτών που είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ένα τρίτο της συνολικής μηνιαίας δόσης. To ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα υπάρξει στον προϋπολογισμό καθώς ο αρχικός προγραμματισμός μιλάει για ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Σε σημερινές του δηλώσεις, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. "Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες".

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου προκειμένου αυτό να σταλεί και στους εκπροσώπους των θεσμών. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να σταλεί για νομοθέτηση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ώστε το θέμα να έχει κλείσει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου οπότε και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των Anfas και των SMPs.

Οι αγορές περιμένουν από την τελική λύση που θα δοθεί να πληροφορηθούν και το αν η κυβέρνηση θα… διολισθήσει σε λογικές μονομερών ενεργειών αλλά και το ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεων όσον αφορά στο θέμα διευθέτησης των κόκκινων δανείων συνολικά. Αυτό θεωρείται αυτή τη στιγμή και το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και αποτυπώθηκε έντονα και στην έκθεση του οίκου Fitch.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ 01 Ιουλ 2020 | 12:54

ΕΚΤ: Μειωμένος ο αντίκτυπος στα "κόκκινα" δάνεια για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού

Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουν 2020 | 15:20

Σύσκεψη Μητσοτάκη - τουρισμός: "Κλειστή" η Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου για απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία

Συζητήθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιουν 2020 | 12:58

Υπουργείο Οικονομικών: Οι τράπεζες κόβουν τις μισές αιτήσεις για ρύθμιση δανείου α' κατοικίας

Μέσω της πλατφόρμας συνολικά έχουν ρυθμιστεί 67,6 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 16 Ιουν 2020 | 14:01

Στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινα δάνεια ύψους 30,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου

Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 7,280 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

12 Ιουλ 2020 | 10:14

Κλειδώνει νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα δύο σενάρια

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι που αφορά εκατομμύρια φορολογουμένους

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.