Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συμβιβασμός ή μονομερείς ενέργειες για την α'κατοικία;

Οι αγορές περιμένουν από την τελική λύση που θα δοθεί να πληροφορηθούν και το αν η κυβέρνηση θα… διολισθήσει σε λογικές μονομερών ενεργειών.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συμβιβασμός ή μονομερείς ενέργειες για την α'κατοικία;

Στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό στρέφονται πλέον τα βλέμματα, καθώς θα θεωρηθούν ενδεικτικές των προθέσεών της για όλη την υπόλοιπη περίοδο μέχρι τις εκλογές.

Στη σημερινή σύσκεψη ευρείας κυβερνητικής ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, ουσιαστικά θα φανεί αν από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προβληματισμοί των θεσμών, των τραπεζών και των αγορών, ή αν η απόφαση είναι να γίνουν μονομερείς ενέργειες λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή από «σταθερές» σε «θετικές» δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους. Οι αγορές αλλά και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα απαντήσει η κυβέρνηση στα διλήμματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ένα από τα σημαντικά διλήμματα θα είναι προφανώς το θέμα των τραπεζών δηλαδή της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα με κυρίαρχο, σε δεύτερη φάση, το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς την εφορία.

Μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες, το σχέδιο της κυβέρνησης ανέβαζε πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για όριο προστασίας στα 150.000 ευρώ για τον εργένη το οποίο θα κλιμακωνόταν ακόμη και στα 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Από την πλευρά των τραπεζών ζητείται το όριο να είναι πολύ χαμηλότερο και να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ οπότε μένει να φανεί αν κατά τη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το όριο της προστασίας δεν είναι το μοναδικό σημείο αιχμής. Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη ρύθμιση και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως αν είναι στεγαστικά ή όχι (π.χ επιχειρηματικά). Επίσης, κρίσιμο θεωρείται το θέμα της επιχορήγησης των δανειοληπτών που είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ένα τρίτο της συνολικής μηνιαίας δόσης. To ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα υπάρξει στον προϋπολογισμό καθώς ο αρχικός προγραμματισμός μιλάει για ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Σε σημερινές του δηλώσεις, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. "Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες".

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου προκειμένου αυτό να σταλεί και στους εκπροσώπους των θεσμών. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να σταλεί για νομοθέτηση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ώστε το θέμα να έχει κλείσει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου οπότε και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των Anfas και των SMPs.

Οι αγορές περιμένουν από την τελική λύση που θα δοθεί να πληροφορηθούν και το αν η κυβέρνηση θα… διολισθήσει σε λογικές μονομερών ενεργειών αλλά και το ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεων όσον αφορά στο θέμα διευθέτησης των κόκκινων δανείων συνολικά. Αυτό θεωρείται αυτή τη στιγμή και το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και αποτυπώθηκε έντονα και στην έκθεση του οίκου Fitch.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2020 | 11:23

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η επανα-κρατικοποποίησητης Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Δεκ 2020 | 14:14

Τον Ιανουάριο ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Ολη η διαδικασία

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου να υλοποιηθεί ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 01 Δεκ 2020 | 11:07

Έρχονται 120 δόσεις "ειδικού σκοπού" για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:44

Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα]

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΑΣΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και... επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

Τα λεφτά της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 25 Νοε 2020 | 08:39

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων κερδίζουν από το νέο έτος και πόσα

Ελαφρύνσεις για τους οδηγούς που θα αποκτήσουν όχημα από το νέο έτος, φέρνει η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2020 | 07:48

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας από το νέο έτος - Αυτή είναι η νέα κλίμακα υπολογισμού

Αν η κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, παρέμενε αμετάβλητη, θα είχαμε σημαντική αύξηση των τελών κυκλοφορίας για όλα τα καινούργια οχήματα.