Follow us

Σχέδιο για πλούσιο καλάθι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στο τραπέζι Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, μέτρα για ρεύμα και θέρμανση

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ακρίβειας αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, είναι ο διπλός στόχος της οικονομικής πολιτικής όπως θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023.

Οι δύο αυτοί στόχοι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν κατά περίπτωση αν δεν εκτρέπουν την χώρα από τους δημοσιονομικούς της στόχους και παράλληλα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα διαθέσιμα εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. "Κορμός" των μέτρων αυτών θα είναι η συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων μέσω της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό ακόμη και 90%, καθώς θεωρείται ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα , πιέζουν περισσότερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είχε προϋπολογισμό 2 δισ. μέχρι και τα μέσα του 2023. Ωστόσο, το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου με τις οποίες συνδέονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και δύο μήνες, προμηνύει ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Το δεύτερο μέτρο στήριξης θα είναι μια τρίτη επιδότηση στα καύσιμα, ανάλογη αυτής που εφαρμόζεται αυτές τις μέρες. Το fuel pass 3 θα επανεξεταστεί καθώς με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τα περίπου 2.000.0000 των δικαιούχων που έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής την δεύτερη επιδότηση (fuel pass 2), τα 2/3 προτίμησαν να χάσουν το μπόνους των 15 ευρώ, για να πάρουν τα χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό αντί να τα "φορτώσουν" σε κάποιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, από όπου θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για την αγορά υγρών καυσίμων.

Το τρίτο μέτρο στήριξης που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια δεύτερη … "επιταγή ακρίβειας". Οι εξελίξεις έδειξαν ότι τα 200 ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους τον Απρίλιο δεν είναι αρκετά. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι είτε το επίδομα να αυξηθεί οριζόντια για όλους ή να υπάρξει κλίμακα με τους λιγότερους ευάλωτους να λαμβάνουν 200 ευρώ ή λιγότερα και τα πιο μικρά εισοδήματα να παίρνουν 300 ευρώ ή και περισσότερα , ανάλογα με τα χρήματα που θα υπάρχουν.

Ένα τέταρτο μέτρο στήριξης θα είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023.

Διαβάστε Επίσης

Οι μόνιμες παρεμβάσεις

Περισσότερο δύσκολο είναι το σχέδιο για τις μόνιμες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν για τον επόμενο χρόνο.

Η πιο γνωστή είναι η επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στο δημόσιο και τις συντάξεις. Ένα μέτρο που θα κοστίσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο

Το δεύτερο πιο γνωστό είναι η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι διπλή, αφού θα ισούται με το μισό του ρυθμού ανάπτυξης και το μισό του ετήσιου πληθωρισμού. Και αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400-450 εκατ. ευρώ

Το τρίτο είναι η οριακή λύση για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012, για τα οποία το ΣτΕ δικαίωσε όλους όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν μια μόνιμη λύση για όλους, ώστε το θέμα να μην επηρεάσει και τους επόμενους προϋπολογισμούς. Το κόστος θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ αν επιλεγεί να πληρωθούν μόνο όσοι έχουν προσφύγει και 2,5 δισ. αν πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι

Ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου είναι οι αποφάσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από τις αρχές του 2023.

Διαβάστε Επίσης

Τα μέτρα υπό αίρεση

Πέρα από αυτά, εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2023.

Ένα από αυτά είναι η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9% από το 2019 ( συγκεκριμένα 0,9% το 2019 και 3% από το 2020 ) να αυξηθεί στο 4,9% το 2023. Αυτό θα γίνει μειώνοντας επιπλέον 1% της ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η σχετική προεκλογική Κυβερνητική εξαγγελία.

Επίσης, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμόσει την σχετική προεκλογική εξαγγελία, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα μέσα στο 2023 .

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Οκτ 2023 | 12:54

Μητσοτάκης στο Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό - Το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε

"Το όλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού κινείται πια με μεγάλη ταχύτητα", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 03 Οκτ 2023 | 11:51

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός της νέας εποχής ό,τι λέει θα το κάνει - Ντρέτα [βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης ας αντιπαρατεθεί με το κενό της προσωπικής του ευθύνης", απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, στον πρωθυπουργό.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 02 Οκτ 2023 | 21:12

Μητσοτάκης: "Ο Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ" - Ναι υπό προϋποθέσεις στην υποψηφιότητα Αγοραστού

Ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε το έργο του Βασίλη Κικίλια και είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 02 Οκτ 2023 | 19:08

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: "Δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το κενό - Πόσο μοντέρνος είναι με υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη;"

Συνέντευξη στον Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός - Στήριξη σε Κικίλια και Αγοραστό, αλλά όχι σε Μπέο - "Οι πρώτες 100 ημέρες μου φάνηκαν σαν 1.000"

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Οκτ 2023 | 13:14

Με δάκρυα στα μάτια υποδέχτηκε τον Μητσοτάκη ο πατέρας του Νίκου Χαρδαλιά - Στο πατρικό τους σπίτι [εικόνες - βίντεο]

Ο πατέρας του Νίκου Χαρδαλιά εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, συνομιλώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Οκτ 2023 | 12:03
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Οκτ 2023 | 11:48

Στον Βύρωνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στηρίζω ανεπιφύλακτα τον Χαρδαλιά για περιφερειάρχη Αττικής

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. Ξεκίνησε την περιοδεία Μητσοτάκη στις περιφέρειες.

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Οκτ 2023 | 10:07

Ξυδάκης: Ο τρόπος που δούλεψε επικοινωνιακά ο Κασσελάκης είναι ίδιος με του Μητσοτάκη

"Είμαι επιφυλακτικός με την υπερίσχυση της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής ουσίας" τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 02 Οκτ 2023 | 09:33

Ο Μητσοτάκης ξεκινάει "κύκλο" περιοδειών με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει και πάλι το δρόμο των περιοδειών για τις κάλπες της Αυτοδιοίκησης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Οκτ 2023 | 07:55

Περιοδεία Mητσοτάκη: Με Χαρδαλιά στον Βύρωνα το πρωί της Δευτέρας - Με Πτωχό στην Κόρινθο το απόγευμα

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ 01 Οκτ 2023 | 15:41

Κασσελάκης για Αχιλλέα Μπέο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να τον θεωρεί τον καταλληλότερο;

Νέος κύκλος δηλώσεων με αφορμή τη συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου. "Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρεί τον Μπέο ως τον ‘καταλληλότερο όλων', όπως έχει δηλώσει", διερωτάται ο κ. Κασσελάκης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 01 Οκτ 2023 | 12:30

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ - Δεν είχε συντηρηθεί επί δεκαετίες

Η κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτακη με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

«ΧΑΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ» 30 Σεπ 2023 | 18:11

ΣΥΡΙΖΑ για Μπέο: Ο κ. Μητσοτάκης ας δηλώσει έστω και τώρα ότι αποσύρει τη στήριξη από τον τραμπούκο εκλεκτό του

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου.