Follow us

Σχέδιο για πλούσιο καλάθι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στο τραπέζι Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, μέτρα για ρεύμα και θέρμανση

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ακρίβειας αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, είναι ο διπλός στόχος της οικονομικής πολιτικής όπως θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023.

Οι δύο αυτοί στόχοι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν κατά περίπτωση αν δεν εκτρέπουν την χώρα από τους δημοσιονομικούς της στόχους και παράλληλα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα διαθέσιμα εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. "Κορμός" των μέτρων αυτών θα είναι η συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων μέσω της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό ακόμη και 90%, καθώς θεωρείται ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα , πιέζουν περισσότερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είχε προϋπολογισμό 2 δισ. μέχρι και τα μέσα του 2023. Ωστόσο, το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου με τις οποίες συνδέονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και δύο μήνες, προμηνύει ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Το δεύτερο μέτρο στήριξης θα είναι μια τρίτη επιδότηση στα καύσιμα, ανάλογη αυτής που εφαρμόζεται αυτές τις μέρες. Το fuel pass 3 θα επανεξεταστεί καθώς με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τα περίπου 2.000.0000 των δικαιούχων που έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής την δεύτερη επιδότηση (fuel pass 2), τα 2/3 προτίμησαν να χάσουν το μπόνους των 15 ευρώ, για να πάρουν τα χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό αντί να τα "φορτώσουν" σε κάποιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, από όπου θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για την αγορά υγρών καυσίμων.

Το τρίτο μέτρο στήριξης που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια δεύτερη … "επιταγή ακρίβειας". Οι εξελίξεις έδειξαν ότι τα 200 ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους τον Απρίλιο δεν είναι αρκετά. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι είτε το επίδομα να αυξηθεί οριζόντια για όλους ή να υπάρξει κλίμακα με τους λιγότερους ευάλωτους να λαμβάνουν 200 ευρώ ή λιγότερα και τα πιο μικρά εισοδήματα να παίρνουν 300 ευρώ ή και περισσότερα , ανάλογα με τα χρήματα που θα υπάρχουν.

Ένα τέταρτο μέτρο στήριξης θα είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023.

Διαβάστε Επίσης

Οι μόνιμες παρεμβάσεις

Περισσότερο δύσκολο είναι το σχέδιο για τις μόνιμες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν για τον επόμενο χρόνο.

Η πιο γνωστή είναι η επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στο δημόσιο και τις συντάξεις. Ένα μέτρο που θα κοστίσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο

Το δεύτερο πιο γνωστό είναι η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι διπλή, αφού θα ισούται με το μισό του ρυθμού ανάπτυξης και το μισό του ετήσιου πληθωρισμού. Και αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400-450 εκατ. ευρώ

Το τρίτο είναι η οριακή λύση για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012, για τα οποία το ΣτΕ δικαίωσε όλους όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν μια μόνιμη λύση για όλους, ώστε το θέμα να μην επηρεάσει και τους επόμενους προϋπολογισμούς. Το κόστος θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ αν επιλεγεί να πληρωθούν μόνο όσοι έχουν προσφύγει και 2,5 δισ. αν πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι

Ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου είναι οι αποφάσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από τις αρχές του 2023.

Διαβάστε Επίσης

Τα μέτρα υπό αίρεση

Πέρα από αυτά, εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2023.

Ένα από αυτά είναι η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9% από το 2019 ( συγκεκριμένα 0,9% το 2019 και 3% από το 2020 ) να αυξηθεί στο 4,9% το 2023. Αυτό θα γίνει μειώνοντας επιπλέον 1% της ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η σχετική προεκλογική Κυβερνητική εξαγγελία.

Επίσης, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμόσει την σχετική προεκλογική εξαγγελία, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα μέσα στο 2023 .

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 27 Σεπ 2022 | 21:55

Υπουργικό Συμβούλιο: Οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν

Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου για τον Τύπο και την ενημέρωση.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 27 Σεπ 2022 | 19:30

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: "Μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος - Οι Έλληνες θα μας δώσουν δεύτερη ευκαιρία" [Βίντεο]

"Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο στην ευρωπαϊκή οικογένεια", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης - "Θέσαμε την Τουρκία προ των ευθυνών της"

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 27 Σεπ 2022 | 11:54

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η Τουρκία είναι μόνη- Η Ελλάδα είναι ισχυρή χάρη στην επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών της και τους Συμμάχους της

Μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 27 Σεπ 2022 | 07:15

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Ποια θέματα θα συζητηθούν

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 26 Σεπ 2022 | 20:23

Δημοσκόπηση Marc: 8,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Νικητής ο Μητσοτάκης με μεγάλη διαφορά από Τσίπρα στη "ΔΕΘ"

Τι δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της ΜARC σχετικά με τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, τα ελληνοτουρκικά και την πρόθεση ψήφου.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 26 Σεπ 2022 | 19:38

Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα της ατζέντας

Συνεδριάζει αύριο στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 26 Σεπ 2022 | 19:21

Μητσοτάκης: Ο διάλογος με άτομο με αναπηρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία - "Εγώ σε θαυμάζω περισσότερο" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα σε αυτή την κατεύθυνση με την ψηφιακή πύλη αναπηρίας, με τη δρομολόγηση της κάρτας αναπηρίας από 1 Νοεμβρίου

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Σεπ 2022 | 17:34

Δείτε live τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια λειτουργίας των Ψηφιακών ΚΕΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ.

ΣΕΝΑΡΙΟ 26 Σεπ 2022 | 15:34

Οικονόμου: Δεν είναι πιθανή μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Πράγα

Μητσοτάκης και Ερντογάν πιθανώς να είναι μαζί στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Σεπ 2022 | 12:49
ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 26 Σεπ 2022 | 08:03

Στα εγκαίνια λειτουργίας των Ψηφιακών ΚΕΠΑ ο Μητσοτάκης

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας διαδικασίας των "Ψηφιακών ΚΕΠΑ" και της εθνικής πύλης αναπηρίας θα παρευρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 25 Σεπ 2022 | 11:10

"Καρφιά" Τσακαλώτου σε Μητσοτάκη: Όταν λέει 'το μαξιλάρι που εμείς χτίσαμε', μπορεί να μας εξηγήσει το "εμείς";

Η δήλωση Μητσοτάκη στο Council on Foreign Relations που ενόχλησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΕ ΓΕΛΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 24 Σεπ 2022 | 14:03

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέχθηκε "πρόταση" να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ - Η αφοπλιστική του απάντηση [βίντεο]

''Γιατί δεν κατεβαίνετε για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;'', ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.