Follow us

Σχέδιο της ΕΚΤ για τεστ προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων σε χρηματοπιστωτικές

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τα τεστ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχέδιο της ΕΚΤ για τεστ προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων σε χρηματοπιστωτικές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδιάσει ένα νέο τεστ προσομοίωσης για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες, χρηματιστήρια και άλλες εταιρίες που είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας σειράς επιθέσεων από χάκερ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένης και μίας που δημιούργησε προβλήματα στις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων των τριών μεγαλύτερων ολλανδικών τραπεζών νωρίτερα φέτος.

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τα τεστ που θα αξιολογούν την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

Το πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα προσλαμβάνονται ομάδες χάκερς για να εντοπίσουν και να διερευνήσουν τα τρωτά σημεία στις επιχειρήσεις αυτές, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο TIBER-EU (Threat Intelligence-based Ethical Red Teaming) θα λειτουργήσει απλά ως οδικός χάρτης και εναπόκειται σε άλλες αρχές η πραγματοποίηση των όποιων δοκιμών.

«Εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές και στις ίδιες τις οντότητες να καθορίσουν εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές με βάση το TIBER-EU», ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι δοκιμές θα είναι εξατομικευμένες και δεν θα καταλήγουν σε μια κατηγοριοποίηση αυτών που πέτυχαν ή απέτυχαν στα τεστ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αλλά θα δίνουν «στις εξεταζόμενες οντότητες μια εικόνα για τα ισχυρά τους σημεία και τις αδυναμίες τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 05 Σεπ 2023 | 07:45

"Κληρώνει" την Παρασκευή για την επενδυτική βαθμίδα: Θα την αποκτήσουμε λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ;

Θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2023 | 17:36

Εταιρεία τροφίμων μειώνει 10% τις τιμές των προϊόντων της από τον Οκτώβριο

H γνωστή εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχωρά σε μείωση τιμών για να σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν σήμερα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ "ΠΡΑΣΙΝΟΥ" ΤΕΛΟΥΣ 28 Σεπ 2023 | 15:41

"Παγώνει" το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά τους χειμερινούς μήνες; - Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Θετικά βλέπουν φορείς του τουρισμού την αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας τον χειμώνα.

28 Σεπ 2023 | 14:57

NBG Business Seeds: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Γίνε και εσύ μέρος ενός θεσμού! Ξεχώρισε με τη συμμετοχή σου και κέρδισε μεγάλα χρηματικά βραβεία και πολύ σημαντική προβολή.

28 Σεπ 2023 | 12:59

Η Lidl Ελλάς στηρίζει πολύπλευρα τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η Lidl Ελλάς ανταποκρίνεται συνεχώς στις έκτακτες ανάγκες με δωρεές προϊόντων, κοινωνικές δράσεις και εκπτωτικές ενέργειες.

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 3,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 28 Σεπ 2023 | 11:14

Ξανά στο σφυρί η βίλα του επιχειρηματία Γιώργου Γλου στην Καστέλλα

Τα λεγόμενα "κάστρα" που είχαν χτίσει τα αδέρφια Γλου στην Καστέλλα, στις χρυσές εποχές της Glou, έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Σεπ 2023 | 10:49

Νομοσχέδιο για τίτλους σε καταπατητές: Oι διαχρονικοί έξυπνοι και τα μεγάλα κορόιδα

Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, δείχνει ότι το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Σεπ 2023 | 08:44

Ούτε για... δείγμα ενοίκιο κάτω από 700 ευρώ για σπίτι με δύο δωμάτια – Εκτός ελέγχου η αγορά ακινήτων

Ξεπερνά πλέον το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος διαμονής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 27 Σεπ 2023 | 20:25

Ανησυχία από τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ: Ένα στα δύο νοικοκυριά κόβει από το φαγητό για να πληρώσει θέρμανση και ρεύμα

Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει περιορίσει ακόμη και το ζεστό νερό για να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και θέρμανσης - Ανησυχητικά στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 27 Σεπ 2023 | 15:56

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου 2023: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ

Σήμερα Τετάρτη έγινε η κλήρωση της Φορολοταρίας Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2023 | 12:41

e-ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το μήνα Οκτώβριο 2023 και μετά

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει τις νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το μήνα Οκτώβριο 2023 και μετά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2023 | 08:20

Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Η πρωτοβουλία για την "Μόνιμη Μείωση Τιμής" θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024.