Τ. Βίζερ: Είναι ηλίθιο να ζητάτε να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Πρόγραμμα χωρίς το IMF δεν υπάρχει ξεκαθάρισε ο κ. Βίζερ και χαρακτήρισε το πιο ηλίθιο πράγμα να φτάσουμε το Σεπτέμβρη να ψάχνουμε νέο πρόγραμμα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τ. Βίζερ: Είναι ηλίθιο να ζητάτε να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα

'Ενα εκκωφαντικό σήμα προς την Ελλάδα έστειλε ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ μιλώντας στο 2ο οικονομικό forum των Δελφών για το τι σημαίνει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τι σημαίνει αποχώρηση του.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Βίζερ, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί και όχι μόνο στην Ελλάδα που ονειρεύονται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

«Πρόγραμμα χωρίς το IMF δεν είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά. Χρειάζεται Eurosummit για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο.Ας ελπίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη συμφωνία».

Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή

«Είναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν και τη δεύτερη αξιολόγηση. Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λίγο; Μόνο λίγο; Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή».

Ο κ. Βίζερ τόνισε ότι το Grexit ήταν Grexit ήταν πράγματι πάνω στο τραπέζι αλλά τώρα έχει αλλάξει πλήρως το σκηνικό. «Έχουν περάσει οι δύσκολες στιγμές και μένει μια δύσκολη απόφαση να ληφθεί» είπε ο κ. Βιζερ προσθέτοντας ότι μετά από αυτή την απόφαση θα μπούμε σε «ήρεμα νερά».

Σε ότι αφορά στο θέμα του χρέους χαρακτήρισε εφικτή μια πολιτική απόφαση πριν από το Σεπτέμβριο.

Ήδη έχει γίνει ένας προσδιορισμός των μέτρων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είπε. Αυτά θα μειώσουν το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα -δεν είναι ψίχουλα, είπε.

Διαβεβαίωσε πως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν περισσότερα μετά το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup δεν θα αποφασίσει νέα μέτρα για το χρέος, αλλά θα προσδιορίσει αναλυτικότερα τα υφιστάμενα, ικανοποιώντας και το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση εάν έχει γίνει κάποιο κρίσιμο λάθος από την αρχή των μνημονίων, είπε αυτοκριτικά «όλοι κάνουμε λάθη και μόνο από το 2010 και μετά. Και έχουμε μάθει πολλά και συχνά εύχομαι να ήξερα το 2010 αυτά που γνωρίζω σήμερα».

Ο κ. Βίζερ, ευχήθηκε να συγκροτηθεί ένας δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ενώ ζήτησε «λιγότερο δράμα στις συζητήσεις και περισσότερες πράξεις»

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, στην «Ναυτεμπορική» όπου ανέφερε πως ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες προσεγγίζουν πλέον τη διαπραγμάτευση.

Δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έπειτα από ενδελεχή εξέταση των θεσμών θα αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια «μένουν στα χαρτιά», ενώ οι εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις «δεν είναι ενθαρρυντικές», είπε ακόμα ο Τόμας Βίζερ και πρόσθεσε πως οι στόχοι για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνονται «ειλικρινώς σεβαστοί».

«Αυτό που θα ήθελα επίσης να τονίσω είναι ότι υπάρχει μια ευρεία αντίληψη, σωστή ή λάθος, ότι πολλά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονται. Θα ήταν καλό αν θα μπορούσε κανείς γρήγορα να διαλύσει αυτή την εντύπωση, η οποία προφανώς δεν είναι καλή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 04 Αυγ 2020 | 19:49

ΑΑΔΕ: Σε χρόνο ρεκόρ οι επιστροφές φόρου - Έχουν καταβληθεί 40% περισσότερες από πέρυσι

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός, με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 09:45

Τράπεζες: Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στα γκισέ λόγω κορονοϊού

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 03 Αυγ 2020 | 20:42

Επιτροπή Πισσαρίδη: Αυτό είναι το προσχέδιο με τις 14 δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όραμα και στόχοι για την Ελληνική Ανάπτυξη - Ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 20:02

ΟΑΕΔ: Oι οριστικοί πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους