Τα 15 μέτρα που «ξέμειναν» από την πρώτη αξιολόγηση

Με "άδειο καλάθι" θα ανέβει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός.

ta-15-metra-pou-ksemeinan-apo-tin-prwti-aksiologisi
SHARE THIS
0
SHARES

Με "άδειο καλάθι" θα ανέβει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί τα περιθώρια για εξαγγελία των "καθιερωμένων" παροχών από το βήμα της ΔΕΘ είναι εξαιρετικά στενά, που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την πορεία των εσόδων, αλλά και την αγωνία για την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Κι ενώ ήδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ηχούν τα "καμπανάκια" για την πορεία της οικονομίας "γειώνοντας" την υπεραισιοδοξία που καλλιεργούν κυβερνητικοί κύκλοι, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι και τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να περάσει στο κύριο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.

Ποιά είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Περιλαμβάνουν:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).

6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. 

10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής. 

11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.

12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

14. Την παροχή πόρων για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook