Τα 4 βήματα μετά την κατάργηση των capital controls

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls έφερε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Τα 4 βήματα μετά την κατάργηση των capital controls

Οι ελεγκτικοί οίκοι τήρησαν στάση αναμονής τον Αύγουστο για την Ελλάδα και δεν προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση ο χρόνος είναι χρήμα (και μάλιστα πολύ) σπεύδει να κλείσει όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες που «ενοχλούν» τις αγορές και τους επενδυτές.

Η πλήρης άρση των capital controls μπορεί να μην «αγγίζει» μεγάλη μερίδα πολιτών στο εσωτερικό της χώρας (επί της ουσίας οι τελευταίοι περιορισμοί που είχαν απομείνει αφορούσαν μόνο στις συναλλαγές με το εξωτερικό) αλλά ενδιαφέρει πολύ και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αλλά και φυσικά τις ίδιες τις αγορές.

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls έφερε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς το οποίο υποχώρησε ακόμη και στο 1,95%. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συνέχεια. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να προχωρήσουν άμεσα:

1. Στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό. Αυτό θα γίνει αν όχι σήμερα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένος να γίνει και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Στη συνέχεια να μεταβιβαστεί το ακίνητο (με το δημόσιο να εισπράττει την αντίστοιχη προκαταβολή) και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση της επένδυσης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου όπως επίσης και στο λιμάνι του Πειραιά.

2. Στην επίσημη κατάθεση του αιτήματος για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι τρία δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποπληρωθούν από τα διαθέσιμα βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους και μειώνοντας τις ετήσιες ανάγκες για τόκους

3. Στην εξασφάλιση της έγκρισης των εποπτικών αρχών των τραπεζών για το σχέδιο των κόκκινων δανείων που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

4. Στην οργάνωση μιας ακόμη εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να οργανώσει μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση πολυετούς τίτλου αφενός για να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και αφετέρου για να αποπληρώσει και άλλα «ακριβά» τμήματα του ελληνικού χρέους. Η μείωση των τόκων συνιστά κεντρικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η άρση των capital controls στην πράξη ευνοεί κυρίως τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίος ο «χαιρετισμός» από τις Ενώσεις των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (επιμελητήρια, ΣΕΒ κλπ).

Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών μέσω Internet, για τη χρήση μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού, για την ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας αλλά και για την ελεύθερη πληρωμή συναλλαγών στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών κλπ) χωρίς να απαιτούνται διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις θα απαλλαγούν από την 1ηΣεπτεμβρίου και όσοι θέλουν να πληρώσουν νοσήλια και ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό ή ακόμη και δίδακτρα σχολείων.

Φωτο: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ 25 Ιουν 2020 | 15:45

"Βούλιαξαν" κατά 43% τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο- Λόγω κορονοϊού

Σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 25 Ιουν 2020 | 08:06

Βατερλό σε εστίαση και τουρισμό: Χάθηκαν 3 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2020 - Επιστροφή στα επίπεδα του ...1997

Πολύ μεγάλη ζημιά αναμένεται να καταγραφεί και στα στοιχεία του Μαίου καθώς η οικονομία άνοιγε σταδιακά κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Ιουν 2020 | 07:54

Στο τραπέζι επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Μετά και την παράταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε ακόμη μεγαλύτερο.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 23 Ιουν 2020 | 08:02

Τα πάνω-κάτω στα ενοίκια λόγω πανδημίας: Κάθετη πτώση για το Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων

Ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ» 22 Ιουν 2020 | 08:02

Επιδόματα και ενισχύσεις σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Επίδομα ανεργίας, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή.