Τα 4 τρικ των εταιριών για να αγοράζετε προϊόντα

Δείτε τα βασικά ψυχολογικά τρικ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να προσελκύσουν καταναλωτές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα 4 τρικ των εταιριών για να αγοράζετε προϊόντα

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε κύριοι των αποφάσεων που λαμβάνονται αναφορικά με τα καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουμε. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι εταιρίες πολλές φορές χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ψυχολογικά τρικ στον τρόπο με τον οποίο προωθούν τα προϊόντα τους προκειμένου να τα κάνουν πιο ελκυστικά.

Ιδού τέσσερα από τα πιο συνηθισμένα:

1. Το «priming»

Το «priming» είναι η διαδικασία μέσα από την οποία η έκθεση σε ένα πράγμα μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή μας σε ένα άλλο πράγμα. Για παράδειγμα σε μια έρευνα του 2002, η Naomi Mandel και ο Eric Johnson ερεύνησαν με ποιο τρόπο το φόντο ορισμένων ιστοσελίδων και τα χρώματά τους μπορούν να επηρεάσουν τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι ερευνητές βρήκαν πως όταν το φόντο ήταν πράσινο, οι καταναλωτές περνούσαν περισσότερο πολύ χρόνο βλέποντας την τιμή, ενώ όταν ήταν κόκκινο με φλόγες κοιτούσαν συνήθως τις προδιαγραφές ασφάλειας.

2. O αντιπερασπασμός

Πρόκειται για το φαινόμενο όπου μια εταιρία περιλαμβάνει σε ένα προϊόν μια επιπρόσθετη επιλογή, η οποία είναι σχεδιασμένη για να κάνει κάποιον να αγοράσει ένα πιο ακριβό προϊόν.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Duke Dan Ariely περιγράφει το παράδειγμα ενός μεγάλου αμερικανικού περιοδικού το οποίο προσφέρει τρία πακέτα: ένα φτηνό πακέτο για την online έκδοσή του, ένα ακριβότερο πακέτο για την έντυπη μορφή και ένα ακόμη πιο ακριβό που περιλαμβάνει πρόσβαση και στα δύο. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Ariely σε 100 φοιτητές, οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν την ακριβότερη προσφορά. Όταν όμως εκείνος τους μείωσε τις δυνατές επιλογές -αφαιρώντας την ακριβότερη επιλογή- τότε όλοι επέλεξαν την φτηνότερη.

3. Η έλλειψη

Όταν ένα προϊόν είναι σε έλλειψη, είναι πιο πιθανό να το επιθυμούμε, αναφέρει το Business Insider. Το παράδειγμα των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ενδεικτικό. Η είδηση και μόνο πως σε μία πτήση υπάρχουν μόνο 3 θέσεις, μας δημιουργεί μια πίεση για να αποφασίσουμε άμεσα και αγοράσουμε.

Το 1975, σε μια ιστορική έρευνα, ο ψυχολόγος Stephen Worchel έδειξε σε 200 ανθρώπους δύο ίδια κουτιά με μπισκότα. Το ένα είχε δέκα και το άλλο δύο μπισκότα. Οι περισσότεροι επέλεξαν να πάρουν από το κουτί με τα δύο. «Η επίφαση της έλλειψης μας κάνει να αγοράζουμε πιο γρήγορα και ίσως περισσότερο από το κανονικό», υποστηρίζει ο John Quelch, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Harvard.

4. O φόβος της απώλειας

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λάβουν μια απόφαση που θα τους κάνει να αποφύγουν μια απώλεια παρά να κάνουν κάτι που θα τους αποφέρει κέδρος, υποστηρίζει το Business Insider.

Το 1990 ο νομπελίστας οικονομολόγος Daniel Kahyneman πραγματοποίησε μία έρευνα στην οποία έδωσε σε κάποιους από τους συμμετέχοντες κούπες, σε κάποιους σοκολάτα ενώ σε άλλους δεν έδωσε τίποτα. Εν συνεχεία τους κάλεσε να επιχειρήσουν να ανταλλάξουν τα αγαθά.

Το 86% εκείνων που είχαν κούπες αποφάσισαν να μην ανταλλάξουν. Το 10% εκείνων που είχαν σοκολάτα αποφάσισαν να τις ανταλλάξουν με κούπες. Σύμφωνα με τον Kahyneman, τα αποτελέσματα δείχνουν πως εκείνοι που είχαν τις κούπες έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο να τις διατηρήσουν από ότι εκείνοι που δεν τις είχαν για να τις αποκτήσουν. Αρκετές εταιρίες κάνουν χρήση της παραπάνω ιδέας προσφέροντας δοκιμές στα προϊόντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΟ (+) 673,4% 16 Ιουν 2021 | 13:52

ΥΠΑ: Σημάδια ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Μάιο

Άνοδο (+) 673,4% καταγράφουν τα στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον μήνα Μάιο του 2021.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 16 Ιουν 2021 | 13:48

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα δάνεια των εταιριών διαχείρισης - Στα 42,8 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 42,845 δισ. ευρώ, έναντι 39,938 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 12:51

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Από 3,6% μέχρι 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 4,8%.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET 16 Ιουν 2021 | 12:42

Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 16 Ιουν 2021 | 12:04

Συνδικαλιστές της ΕΑΒ απειλούν "να μπλοκάρουν" τη γραμμή παραγωγής των F-16- Εχτισαν την είσοδο του εργοστασίου

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΕΑΒ μπλοκάρουν τη γραμμή παραγωγής των F-16 και υπονομεύουν τα συμβόλαια με την Lockheed Martin

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:32

Εργασιακό νομοσχέδιο: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για άδειες, ρεπό, υπερωρίες, 8ωρο και απεργίες

15 ερωτοαπαντήσεις για το τι προβλέπει νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 09:45

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Γιατί ένα ακίνητο που χτίστηκε το 1960, πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο του 1990

Πώς γίνεται ένα διαμέρισμα που έχει χτιστεί το 1960 να επιβαρύνεται ακριβώς με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ένα διαμέρισμα ίδιων χαρακτηριστικών που έχει χτιστεί το 1990, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 09:20

Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ - Διετής παράταση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος

Η συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos έχει κλείσει επί της αρχής και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες επίσημα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 15 Ιουν 2021 | 18:47

Έρχεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Δείτε μέχρι πότε

Παράταση αναμένεται να πάρει η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟ 15 Ιουν 2021 | 16:00

Πλήγμα για τον Τουρισμό- Δεν έρχονται οι Βρετανοί τουρίστες τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιουλίου

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μεταθέσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού για ένα μήνα ακόμα

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Ιουν 2021 | 14:51

Σκυλακάκης: Αύξηση φορολογικών εσόδων τον Μάιο παρά την πανδημία και προβλέψεις για ταχύτερη ανάκαμψη

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο Θ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι "...τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ".

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 13:57

ΟΤΟΕ: Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις τράπεζες την Τετάρτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη τετράωρης παντραπεζικής πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη.