Follow us

Τα 4+1 ελληνικά λιμάνια που... απογειώνονται - Έργα αναβάθμισης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Έγκριση σκοπιμότητας σε έξι προτάσεις λιμενικών έργων, για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πήραν επίσης τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποκτούν τέσσερα μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιοποίησης των υποδομών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης λόγω του γεωστρατηγικού του χαρακτήρα. Για το λιμάνι του Ηρακλείου επιλέγεται για πρώτη φορά μία διαφορετική διαδικασία πριν ακόμα δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτη επενδυτή.

Εργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την καλύτερη λειτουργία

Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, ωστόσο τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα προχωρήσουν θα εξεταστούν πρώτα από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων έχει συντάξει το σχετικό σχέδιο που αφορά την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο δίαυλο του λιμανιού έως 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται μεγάλα πολεμικά πλοία.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης αναμένεται να υλοποιηθούν οδικά έργα στον εσωτερικό χώρο του λιμένα για τη διευκόλυνση μεταφοράς των φορτίων καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διασυνδετήριος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, ένα έργο προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου προβλέπεται μετά από διεθνή διαγωνισμό η αγορά γερανού που θα χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση φορτίων του λιμανιού ενώ θα προχωρήσει και η συνολική αναβάθμιση του φωτισμού με φωτιστικά σώματα Led με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των χρηστών του λιμένα αλλά την εξοικονόμηση ενέργειας στον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Λιμένων ολοκλήρωσε πρόσφατα τις απαλλοτριώσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μια διαδικασία που εκκρεμούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαφορετική η διαδικασία αξιοποίησης στο λιμάνι του Ηρακλείου

Για πρώτη φορά επιλέγεται μία διαφορετική διαδικασία για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το τίμημα για το διαγωνισμό που τρέχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμένα θα είναι αρκετά υψηλό.

Από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επιλεγεί 8 επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 67% του λιμένα τα οποία έλαβαν τα τεύχη της Β' φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και απέκτησαν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το κεντρικό λιμάνι του Ηρακλείου στα οποία βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας και ακτοπλοϊας αλλά και η διαχείριση των φορτίων θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί ενώ η χερσαία ζώνη του ΟΛΗ που περιλαμβάνει το Ενετικό Κάστρο, τα λινοπεράματα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και το εργοστάσιο της ΔΕΗ αλλά και τα τρία αλιευτικά καταφύγια στο νότο θα περιέλθουν σε έναν νέο οργανισμό λιμένων που θα περιέχεται στη σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί την ιδια ημέρα προς τον ιδιώτη επενδυτή. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε λιμάνι. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας η χερσαία ζώνη του λιμένα, που δεν δόθηκε στον προεπιλεγέντα επενδυτή, θα αποχαρακτηριστεί μέσω της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου θα αποδοθεί στο δήμο.

"Πράσινο φως" σε έργα τεσσάρων λιμένων για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Έγκριση σκοπιμότητας σε έξι προτάσεις λιμενικών έργων, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (Connecting Europe Facility CEF2) έλαβαν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας.

Για το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για την υλοποίηση υποδομών ξηράς με στόχο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που χρησιμοποιούν υβριδική τεχνολογία πρόωσης, αλλά και στην παροχή δυνατότητας ηλεκτρικής διασύνδεσης σε πέντε θέσεις της ακτοπλοΐας. Το δεύτερο αίτημα του Οργανισμού Λιμένα αφορά την πρόταση JUSTINTIMEPORTS που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό έγκαιρων αφίξεων πλοίων και την εναρμόνιση επικοινωνίας πλοίου-λιμένα κατά την άφιξη, με την υιοθέτηση επικυρωμένων επιχειρησιακών προτύπων από τον λιμενικό και ναυτιλιακό κλάδο. Η τελευταία πρόταση με τίτλο "Βιώσιμη πολυτροπική διαλειτουργικότητα για λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα (SMILE)" αφορά την προώθηση κοινής χρήσης ψηφιακών δεδομένων στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα σε αλληλοεξαρτώμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από την πλευρά του το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών αλλά και των υποδομών του Προβλήτα 6 με βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Το αίτημα έχει τίτλο "Βιώσιμη αναβάθμιση του Προβλήτα 6 του Λιμένα Θεσσαλονίκης & Βελτίωση.

Το λιμάνι του Ηρακλείου έχει υποβάλει σχέδιο για την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Με τον τίτλο ConTerUP ο Οργανισμός στοχεύει στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, βελτιστοποιώντας την διαλειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μέσω δημιουργίας νέων λιμενικών υποδομών, όπως επίσης και της πρόβλεψης δυνατότητας ηλεκτροδότησης στην εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία ψύξης (reefer containers).

Τέλος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τον τίτλο "ALFION - INFRA" προχωρά η ανάπτυξη της υποδομής ενεργειακής αναβάθμισης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και βελτιστοποιώντας την διαλειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μέσω έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς-πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 29 Μαρ 2023 | 08:18

Ηράκλειο: Ο μαστροπός λυράρης απειλούσε τον ανήλικο με μαχαίρι και τον ανάγκαζε να συναντά άγνωστους άνδρες

Το 2018 ξεκίνησε ο εφιάλτης που βίωνε ο ανήλικος, φερόμενος ως θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον 66χρονο λυράρη ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Μαρ 2023 | 12:21

Ηράκλειο: "Νιώθω λυτρωμένος", λέει ο 15χρονος που τον βίαζε και τον εξέδιδε ο λυράρης - Απολογείται την Παρασκευή ο 66χρονος

Ο 15χρονος σήμερα νεαρός, δηλώνει λυτρωμένος και παροτρύνει άλλα παιδιά, που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στη θέση του να σπάσουν την σιωπή τους και να ανοίξουν τα στόματά τους.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 28 Μαρ 2023 | 08:11

Αποκαλύψεις σοκ για τον 66χρονο λυράρη στην Κρήτη που βίαζε και εξέδιδε 13χρονο - Ψάχνουν 3 άτομα, γνωστός γιατρός ο ένας

Συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας ανήλικου αγοριού από τον 66χρονο λυράρη - Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται 46χρονος γιατρός.

ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ 27 Μαρ 2023 | 07:50

Κρήτη: Θρήνος για τον χαμό της 22χρονης Πένυς - "Το παιδί μου δεν έπρεπε να φύγει, το έχασα άδικα"

Η 22χρονη Πένυ, αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, ήταν η συνοδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου. Ραγίζει καρδιές η μητέρα της.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 23 Μαρ 2023 | 09:37

Ηράκλειο: Βουτιά θανάτου από τον 3ο όροφο του ΠΑΓΝΗ για 65χρονο ασθενή

Ο 65χρονος έπεσε από το μπαλκόνι θαλάμου της Κλινικής ΩΡΛ του ΠΑΓΝΗ, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του πρώτου κτιρίου του νοσοκομείου, στην οποία νοσηλευόταν.

ΕΠΑΘΕ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ 22 Μαρ 2023 | 09:18

Παραλίγο τραγωδία στην Κρήτη: 12χρονος έβγαλε το κινητό του από την πρίζα και τον χτύπησε το ρεύμα

Για δεύτερο 24ωρο παραμένει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο 12χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία.

GREEK-ALBANIAN FORUM 21 Μαρ 2023 | 21:03

Πρόσκληση Εντι Ράμα σε Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 17 Μαρ 2023 | 10:23

Ηράκλειο: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από τοίχο

Hλικιωμένος που οδηγούσε τρακτέρ εκτελώντας αγροτικές εργασίες, καταπλακώθηκε από τοίχο παλιού κτίσματος στην περιοχή Ζωφόροι στο Ηράκλειο.

ΠΑΣΟΚ 17 Μαρ 2023 | 08:19

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρθηκε στην ανάταξη της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και τα εργασιακά και τους μισθούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 16 Μαρ 2023 | 10:21

Παρέμβαση Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο για την οικονομία - Πρόταση να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους σιδηρόδρομους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 16 Μαρ 2023 | 09:55

Τραγικό περιστατικό στην Κρήτη: 65χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην καρδιά - Είχε χάσει τον γιο του σε τροχαίο

65χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην καρδιά, έξω από το σπίτι του, μη μπορώντας να διαχειριστεί το πένθος από την απώλεια του αγαπημένου του γιου σε τροχαίο δυστύχημα.

ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 10 Μαρ 2023 | 17:49

Κρήτη: Συναγερμός σε πτήση με γυναίκα να χάνει τις αισθήσεις της- Αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Το αεροπλάνο της Easy Jet είχε απογειωθεί από την Αίγυπτο και είχε τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΕΦΕΡΕ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 05 Μαρ 2023 | 00:08

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το γιγαντιαίο οχηματαγωγό Liberty Pride - Φορτώνει προμήθειες και φεύγει για Μαύρη Θάλασσα

Το "LIBERTY PRIDE" έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από το λιμάνι του Τσάρλεστον των ΗΠΑ.