Τα 5 αιτήματα της κυβέρνησης στους Θεσμούς

Τι ζήτησε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση

Πέντε βασικά αιτήματα έθεσε επίσημα η κυβέρνηση στους θεσμούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ήδη στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πρώτον την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τα λεγόμενα ANFAs και SMPs. Δεύτερον την δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τη μια χρήση στην άλλη (το λεγόμενο smoothing mechanism), τρίτον την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, τέταρτον την δυνατότητα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εφόσον υπάρξει με ασφάλεια ο δημοσιονομικός χώρος και πέμπτον η δυνατότητα να μην ενσωματωθούν στο πρωτογενές πλεόνασμα δαπάνες για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, για τα τρία από τα πέντε αιτήματα, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ήδη πλήρεις και αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς. Τα τρία θέματα που τέθηκαν κατά προτεραιότητα είναι το μεταναστευτικό, τα ANFAs και τα SMPs αλλά και το θέμα του smoothing mechanism.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει αύριο -θα συζητηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα των κόκκινων δανείων- και ο κύκλος των επαφών θα κλείσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει ήδη συμφωνία με τους θεσμούς για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2019 -ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ήδη για υπεραπόδοση και το 2019- ενώ δεν τέθηκε θέμα από τους θεσμούς για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού