Τα 5 σενάρια στο τραπεζι για τη διάσωση της Deutsche Bank

Αυτά είναι τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα 5 σενάρια στο τραπεζι για τη διάσωση της Deutsche Bank

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank με τις αμερικανικές αρχές για τη μείωση του προστίμου ύψους 14 δισ. ευρώ που της επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω καταχρηστικής πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, των τοξικών προϊόντων που βρέθηκαν στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και για το αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα υψηλό πρόστιμο αλλά και οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και ανέφεραν πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης έριξαν κατακόρυφα τη μετοχή της Deutsche.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, το ακριβές ύψος του προστίμου θα κρίνει τις εξελίξεις στην τράπεζα. Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times εξετάζουν τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της Deutsche.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ωστόσο, «αναλυτές εκτιμούν πως οι αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές η είδηση για το πρόστιμο έχουν αποκαλύψει πολύ βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: τα αρνητικά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις ρίχνουν την κερδοφορία του κλάδου πολύ χαμηλότερα από το κόστος του κεφαλαίου».

Ιδού τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Deutsche, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης, με ισολογισμό 1,8 τρισ. ευρώ και 100.000 υπαλλήλους.

Τα 5 σενάρια στο τραπεζι για τη διάσωση της Deutsche Bank
Η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, με ισολογισμό 1,8 τρισ. ευρώ και 100.000 υπαλλήλους

Σενάριο πρώτο: Επίτευξη καλύτερου διακανονισμού

Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν οι FT αφορά την πιθανότητα ο CEO της τράπεζας J. Cryan να καταφέρει, μέσα από τις διαπραγματεύσει με τις αμερικανικές αρχές, να μειώσει σημαντικά το πρόστιμο στα 3 με 5 δισ.

Ένας τέτοιος διακανονισμός σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού μεριδίου 4 δισ. δολαρίων στην κινεζική Huaxia Bank, θα μπορούσε να βάλει τέλος στο όργιο φημών για την αδύναμη κεφαλαιακή θέση της Deutsche.

Ο CEO της Deutsche Bank J. Cryan
Ο CEO της Deutsche Bank J. Cryan

Σενάριο δεύτερο: Άντληση κεφαλαίων

Ακόμα και πριν αποκαλυφθεί η είδηση για το πρόστιμο-έκπληξη των 14 δισ. δολαρίων, η Deutsche Βank αναμενόταν να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίου μέσω διάθεσης δικαιωμάτων, σημειώνουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 – η βασική μέτρηση για την κεφαλαιακή ισχύ μιας τράπεζας – ήταν τον Ιούνιο 10,8%, αρκετά κάτω από αυτό άλλων ανταγωνιστών και από τον δικό της στόχο του 12,5%».

Ακόμη με δεδομένο την χαμηλή τιμή της μετοχής, οποιαδήποτε επιλογή για νέα έκδοση θα οδηγούσε σε αραίωση της αξίας των μετοχών. Επιπλέον, θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο να επιτευχθεί απόδοση ίδιων κεφαλαίων πάνω από το κόστος του κεφαλαίου.

Ένα ακόμη ερώτημα σχετίζεται με το κατά πόσον οι επενδυτές θα ήταν διατεθειμένοι να βάλουν νέα κεφάλαια χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο σχεδιασμός για το πώς ο γερμανικός κολοσσός θα προχωρήσει στην ανάκτηση της κερδοφορίας του.

Από την αρχή του χρόνου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει το 50% της αξίας της
Από την αρχή του χρόνου η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει χάσει το 50% της αξίας της

Σενάριο τρίτο: Πώληση στοιχείων ενεργητικού

Το τρίτο σενάριο που εξετάζουν οι FT αφορά το ενδεχόμενο το τελικό ποσό του προστίμου κλείσει πάνω από το ποσό των 5 δισ. που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η Deutsche Bank.

Στην περίπτωση αυτή, η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Deutsche Bank θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παροχή άφθονης φθηνής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντέξει όσο θα ετοιμάζει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στην περίπτωση που το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών υπερβαίνει το ποσό των 5 δισ. η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών της στοιχείων
Στην περίπτωση που το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών υπερβαίνει το ποσό των 5 δισ. η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών της στοιχείων

Σενάριο τέταρτο: Nέα κρίση

Ορισμένα hedge funds έχουν αποσύρει εγγυήσεις για συναλλαγές παραγώγων από την Deutsche Bank, προκαλώντας φόβους για μια «μαζική φυγή» από την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Αν οι συνομιλίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχιστούν για καιρό, είναι πιθανό και άλλοι πελάτες να αρχίσουν να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις με τις οποίες θα μειώνουν την έκθεση τους στην τράπεζα, σημείωνουν οι Financial Times.

Mία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την τράπεζα, προκαλώντας νέα φυγή πελατών.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Σενάριο πέμπτο: Παρέμβαση Μέρκελ

Το τελευταίο σενάριο που εξετάζουν οι FT εξετάζουν το ενδεχόμενο, μπροστά στην κρίση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να αποφασίσει να παρέμβει και να προσφέρει στήριξη σε μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει για τις γενικές εκλογές η κ. Μέρκελ φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά απρόθυμη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις τραπεζικές διασώσεις επιτρέπουν στο κράτη να ρίχνουν χρήματα σε προβληματικές τράπεζες μόνο αν επιβάλλουν στους πιστωτές απώλειες που αγγίζουν το 8% των συνολικών υποχρεώσεων.

Στην περίπτωση της Deutsche Bank αυτό θα αντιστοιχούσε σε απώλειες 139 δισ. δολαρίων για τους ομολογιούχους, το οποίο θα δημιουργούσε κίνδυνο μεταστάσεων σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από την άλλη μεριά, οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης των κανονισμών θα προκαλούσε διαμαρτυρίες από χώρες όπως η Ιταλία, η οποία υπό τις πιέσεις του Βερολίνου δεν έλαβε το «πράσινο φως» για να διασώσει τις δικές της τράπεζες.

Δεδομένου αυτού του πλαισίου, μια δυνατότητα που συζητείται σε ορισμένους κύκλους -σύμφωνα πάντα με τους FT- είναι να δρομολογήσει η γερμανική κυβέρνηση μια συγχώνευση της Deutsche Bank με τη Commerzbank, στην οποία το Βερολίνο έχει ήδη ποσοστό μειοψηφίας.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται σε ορισμένους κύκλους είναι και η συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank
Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται σε ορισμένους κύκλους είναι και η συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank

Αν και η λύση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αξιωματούχους, μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προσφέρει στήριξη στη Deutsche Bank χωρίς να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Tι αναφέρει η FAZ

Στο θέμα της Deutsche Bank και των πιθανών σεναρίων για το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τις αμερικανικές αρχές αναφέρεται και δημοσίευμα της γερμανικής FAZ.

Ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας John Cryan διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την μείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της συμμετοχής της στην φούσκα των ακινήτων. Ο Κράιαν διαθέτει όμως ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του: αν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Βέβαια, έχει διαρρεύσει από κύκλους των διαπραγματευτών ότι το πρόστιμο μαμούθ θα μειωθεί στα 5,4 δισ, δολάρια, αλλά η κατάληξή των συζητήσεων είναι ακόμα ανοικτή. Και παίζονται πολλά, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Το αρχικό ύψος του προστίμου είναι απαράδεκτο κατά τον Βρετανό επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος. Οι αγορές είναι νευρικές και ουκ ολίγοι παίκτες φοβούνται μια νέα τραπεζική κρίση.

Aν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ
Aν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ

Ο Cryan θα μπορούσε κάλλιστα να βρει φρέσκο χρήμα για να ηρεμήσει τα πνεύματα, δεν το κάνει όμως διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συστημικές σχέσεις της Deutsche Bank σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το καλοκαίρι την Deutsche Bank «πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο», αλλά σχεδόν όλα τα τραπεζιτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν δοσοληψίες με τη δική του. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν επιθυμεί να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να διακινδυνεύσει μια νέα τραπεζική κρίση και στην ίδια του τη χώρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ανταγωνίστριάς της JP Morgan, η Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα πρόστιμο μέχρι 4 δισ. δολάρια, από κεί και πάνω θα ήταν προβληματικό. Ο Κράιαν μπορεί λοιπόν να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές μέχρι αυτό το ποσό ποντάροντας ακριβώς στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης. Αυτό είναι το καλό σενάριο γι αυτόν και την τράπεζά του.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να το τραβήξει πολύ χρονικά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα χρήματά τους οι αποταμιευτές και να τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση αυτή ο Κράιαν θα πρέπει να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να μην διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ήταν και ο χαμένος της υπόθεσης.

Επομένως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη μείωση του προστίμου. Δεδομένου όμως ότι και για τους Αμερικανούς ο κίνδυνος είναι υψηλός, έχει ελπίδες ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ανεκτή για την τράπεζά του συμφωνία, καταλήγει η FAZ.

Στα ύψη τα CDS

Η μετοχή της Deutsche Bank αυξήθηκε 2,5% την Τρίτη, χάρη στη στήριξη που έλαβε από τους μεγάλους πελάτες της αλλά και από ανταγωνιστές της, όμως τα CDS της τράπεζας, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου, ανέβηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα CDS πενταετίας διαμορφώθηακν στις 235,80 μονάδες βάσης με άνοδο +190 μ.β, και μία ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ που άγγιξαν το 2011, ενώ τα CDS ενός έτους ήδη χτυπούν νέο ρεκόρ με άνοδο κατά 2,83%.

"Κοιτώντας τα CDS της Deutsche Bank όλα δείχνουν πως το 2016 θα είναι μία ιστορική χρονιά για την γερμανική τράπεζα, σε ότι αφορά τις τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη", τονίζει η Goldman Sachs.

Τα 5 σενάρια στο τραπεζι για τη διάσωση της Deutsche Bank - εικόνα 8

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 19:19

Κορονοϊός-ΕΕ: Εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 22 Οκτ 2020 | 16:16

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Παρασκευή σε 6.555 δικαιούχους

Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 6.555 δικαιούχους αύριο