Τα 8 μέτρα στήριξης για να πάρει μπροστά η οικονομία μέσα στον Μάιο - Ποιοι ευνοούνται

Ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πέσουν τόσο αυξημένες ποσότητες κρατικού χρήματος στην αγορά.

Δωρεάν χρήμα από τους δήμους για υλοποίηση επενδύσεων μικρής κλίμακας, κεφάλαιο κίνησης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για μια σειρά κλάδους όπως η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του κουρέματος ενοικίων αλλά και ενεργοποίηση όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν μπει ακόμη σε τροχιά υλοποίησης -επιδότηση παγίων δαπανών καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως 4.000 ευρώ στις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου, καταβολή των επιδοτήσεων για την πληρωμή δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2, άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης για την πληρωμή των φετινών φόρων κλπ- περιλαμβάνει το πακέτο "επανεκκίνησης" της οικονομίας που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης αμέσως μετά το Πάσχα.

Με τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης να αυξάνει πλέον στα 15 δισ. ευρώ -ήρθαν να προστεθούν και τα 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των προκαταβολών φόρου που επίσης θα φανούν μέσα στον Μάιο σε όσους σπεύσουν να κάνουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης- ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πέσουν τόσο αυξημένες ποσότητες κρατικού χρήματος στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν στην πράξη μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί όπως είναι:

1. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δόσεων δανείων επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών. Από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2, θα πέσουν στην αγορά πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται στο τέλος Μαίου ενώ το πρόγραμμα θα "τρέχει" μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά, θα επιδοτηθούν πάνω από 100.000 επαγγελματίες.

2. Το πρόγραμμα επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων. Τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφή "κουπονιών" μέσα στον Μάιο προκειμένου τα κουπόνια να μπορούν να συμψηφιστούν και με τον φετινό φόρο εισοδήματος. Δικαιούχοι, οι επαγγελματίες που απασχολούν τουλάχιστον 1 άτομο προσωπικό και είχαν μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020.

3. Την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κλπ). Η εστίαση θα λάβει ενίσχυση 7% επί του τζίρου του 2019 ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν και άλλες επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που εμφάνισαν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020. Ήδη αναζητούνται τα κριτήρια για την ενίσχυση και των υπόλοιπων κλάδων όπως τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παιδότοποι.

4. Η καταβολή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέσει 2,3 εκατ. ευρώ με το κονδύλι να μπορεί προοπτικά να αυξηθεί έως και τα 5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με ποσά από 5000 έως και 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα υποβάλει πρόταση για να υλοποιήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, θα μπορεί να λάβει δημόσια χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ.

5. Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα "τρέξει" μέσω των τραπεζών (σ.σ είναι αντίστοιχο πρόγραμμα με το περυσινό αλλά με ευνοϊκότερους όρους)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6. Την επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και για τον Μάιο αλλά και την επέκταση του προγράμματος συνεργασία έως τον Σεπτέμβριο. Το κούρεμα των ενοικίων και τον Μάιο, θα γίνει με ακριβώς τους ίδιους όρους που έγινε και τον Απρίλιο.

7. Την ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Αναμένονται άμεσα οι ανακοινώσεις.

8. Της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της χορήγησης πρόσθετης επιδότησης για μακροχρόνια ανέργους και εποχικά απασχολούμενους μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας για έξι μήνες. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα τρέξει ταχύτερα με την επανεκκίνηση των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Ιουν 2021 | 15:32

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα- Μην κάνετε διακρίσεις, αφήστε τους τουρίστες να έρθουν

Πανδημία αλλά και εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόρις Τζόνσον

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ 14 Ιουν 2021 | 10:30

Χανιά: Πρόστιμο 500 ευρώ σε τουρίστα με το που προσγειώθηκε - Δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά covid

Τουρίστας καλείται να πληρώσει το ποσό των 500 ευρώ, αφού κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" στα Χανιά μετά από έλεγχο, φαίνεται πως δεν κρατούσε μαζί του το απαραίτητο έγγραφο PLF.

"ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ" 14 Ιουν 2021 | 10:12

Ζαχαράκη: Η Βρετανία αποτρέπει τους πολίτες της να ταξιδέψουν, αλλά παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα από Γερμανία - Γαλλία

"Υπάρχει αυτή η επιφυλακτικότητα αλλά παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα από αγορές", είπε η κ. Ζαχαράκη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ 14 Ιουν 2021 | 09:44

Σκαρμούτσος: "Πολύ λάθος" να κάνουμε αστυνόμευση ποιος έχει εμβολιαστεί

"Θεωρώ ότι θα είναι πολύ λάθος να μας βάλουν εμάς να κάνουμε την αστυνόμευση" αναφέρει ο Δ. Σκαρμούτσος για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟΥ Η ΤΕΣΤ 13 Ιουν 2021 | 15:20

ΥΠΑ: Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών – Οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα

Παρατείνονται έως 21 Ιουνίου οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 11 Ιουν 2021 | 20:10

Άρση lockdown: Με μουσική από αύριο η εστίαση, 01.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλες οι αλλαγές

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα του lockdown σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι αλλάζει από αύριο έως και την 1η Ιουλίου.

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Τουρισμός: Στην "πράσινη" ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία

Η Γερμανία βγάζει από τη λίστα επικίνδυνων ταξιδιωτικών προορισμών περιοχές της Ελλάδας

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 11 Ιουν 2021 | 12:01

"Χρυσό" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

Διπλή διάκριση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα Tourism Awards για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΦ 11 Ιουν 2021 | 11:23

Λευτέρης Λαζάρου: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Ο Λευτέρης Λαζάρου απαντά για τα προνόμια εμβολιασμένων στην εστίαση, τονίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να κάνει τον αστυνόμο.

ΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 11 Ιουν 2021 | 10:03

Ψήφος εμπιστοσύνης στις Μικρές Κυκλάδες από τους Ολλανδούς

Δεν βλέπουν την ώρα να έρθουν στην Ελλάδα οι Ολλανδοί τουρίστες και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τους προτείνουν Μικρές Κυκλάδες.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 09 Ιουν 2021 | 18:05

Kοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ: Την Πέμπτη ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις 300.000 επιταγές

Αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στις 15:00, ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 09 Ιουν 2021 | 15:27

Οριστικό: Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 01:30

Η Επιτροπή εισηγήθηκε από το Σάββατο επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 1.30