Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Τι μένει ανοικτό ως τον β' γύρο

Αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τον επόμενο γύρο συναντήσεων με τους δανειστές.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Τι μένει ανοικτό ως τον β' γύρο

Με τα δύσκολα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ανοικτά αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να πατήσει γερά το γκάζι για να αρχίσει να κλείνει τα προαπαιτούμενα με ρυθμό άνω των 1-2 ανά ημέρα, ολοκληρώνεται αύριο ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν μέσα στο Σαββατοκύριακο με προοπτική να επιστρέψουν ημέρες ή και εβδομάδες μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου για έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων. Με τις σημερινές αλλά και τις αυριανές διαβουλεύσεις, ουσιαστικά θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι οπότε μέχρι την αποχώρηση των θεσμών στο κλείσιμο αυτού του γύρου, θα έχουν καταγραφεί όλες οι διαφωνίες.

Από τις μέχρι τώρα επαφές, κοινή διαπίστωση των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση είναι ότι απουσιάζει το «μεγάλο θέμα» που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η 3η αξιολόγηση θα είναι «περίπατος». Η ελληνική πλευρά έχει να παραδώσει 95 προαπαιτούμενα. Ακόμη και χωρίς να υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες απαιτείται χρόνος για να κλείσουν οι εκκρεμότητες λόγω του όγκου των υπουργικών αποφάσεων και των νομοθετικών διατάξεων που θα πρέπει να περάσουν.

Από τις πρώτες τρεις ημέρες των διαβουλεύσεων προέκυψε ότι αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τον επόμενο γύρο συναντήσεων με τους δανειστές. Για παράδειγμα, το θέμα του προϋπολογισμού του 2018 δεν θα κλείσει από τώρα όπως ανοικτό θα παραμείνει και το θέμα του έκτακτου μερίσματος του 2017 το οποίο και συνδέεται με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Στα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν στην πώληση βασικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη όπως είναι η Μεγαλόπολη κάτι που επίσης θα κριθεί σε επόμενη φάση. Στον χθεσινό γύρο συζητήσεων, τέθηκε και το θέμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση στο θέμα της ρύθμισης οφειλών για όσους χρωστούν από 20 έως 50.000 ευρώ. Η ελληνική πρόταση για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία φαίνεται να γίνεται δεκτή ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται να απαίτησαν να υπάρξουν και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, όσοι έχουν περιουσία η αξία της οποίας υπερβαίνει την οφειλή από 25% και πάνω, δεν θα μπορούν να εντάσσονται στην προωθούμενη ρύθμιση η οποία και συνδέεται με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να μπει και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία με τους δανειστές καθώς θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την 21η Νοεμβρίου.

Στο μέτωπο των εργασιακών «κλείδωσε» η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής:

Στις 12:00 θα συζητηθούν τα θέματα της δημόσιας διοίκησης με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη

Στις 13:30 υπάρχει το φλέγων θέμα της κοινωνικής πρόνοιας όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά επιδόματα.

Στις 15:00 το μεσημέρι μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι των χρηματοπιστωτικά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και των ηλεκτρονικών κατασχέσεων γι’ αυτό και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς ( Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Ε.Αχτσιόγλου,Σ.Κοντονής)

Η ημέρα θα κλείσει στις 18:00 με τα δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου)

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

«Οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Πολύ καλό κλίμα συνεργασίας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές χωρίς όμως να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα από τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 15 Ιαν 2022 | 13:15

Πότε και πώς ξεμπλοκάρουν 50.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Στο "ξεπάγωμα" κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης στοχεύει ο e-ΕΦΚΑ. Πότε αναμένεται να γίνει.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 09:11

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Ιαν 2022 | 21:35

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος: Τι προβλέπει - Οι ενισχύσεις και τα κίνητρα

Τα βασική σημεία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου - Η αξιολόγηση και οι μεταβατικές διατάξεις.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Ιαν 2022 | 15:34

Τέλος κομμωτήρια και μανικιούρ στο σπίτι: Τσεκάρισμα στα social για αναρτήσεις και πρόστιμα

Πρόστιμα για τις κατ' οίκον υπηρεσίες αισθητικής και κομμωτικής προανήγγειλε από τη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης.- Στο μικροσκόπιο οι αναρτήσεις στα social

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ 14 Ιαν 2022 | 14:16

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης Δ.Ο.Υ. - Τι σημαίνει για συναλλαγές, φορολογούμενους

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 13 Ιαν 2022 | 21:19

Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Ποιους κλάδους αφορά

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ και τις δηλώσεις Γεωργιάδη.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:47

SkyΤelecom: Ο πιο ανερχόμενος πάροχος internet προσφέρει δωρεάν δοκιμή

Η εταιρεία γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα που προσφέρει δυνατότητα δωρεάν δοκιμής σε όλους.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 16:43

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Πάνω από 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Η β δόση της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα οδηγήσει τις αποδοχές σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ

13 Ιαν 2022 | 16:40

Ελληνικός Χρυσός: 1,3 εκατ. ευρώ κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη το 2021

Έργα και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν προοπτικές για το αύριο της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 13 Ιαν 2022 | 12:42

Κάρτες ΜΗ Αλλαγής: Το Bloode μαζί με τα καταστήματα Public μετάδωσαν το μήνυμα της αιμοδοσίας

Το Bloode μαζί με τα καταστήματα Public μετάδωσαν το μήνυμα της αιμοδοσίας μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 13 Ιαν 2022 | 12:30

HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας

Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!