Τα αναπάντητα ερωτήματα της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία

Από τα 10 δάνεια κύριας κατοικίας τα οποία έχουν «κοκκινίσει», η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση εκτιμάται ότι καλύπτει περίπου τα τέσσερα.

Τα αναπάντητα ερωτήματα της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία

Το συνολικό τους ύψος δυνητικά μπορεί να φτάσει στα 10 δις. ευρώ ενώ ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 180.000-200.000. Αυτομάτως, γεννώνται πλήθος ερωτημάτων:

Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; Τι θα γίνει με τους 135.000 δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη με τις αιτήσεις τους να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα; Τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να υπαχθούν στην πλατφόρμα. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα φανεί ότι η πλατφόρμα δεν θα είναι το «ελτοράντο» των κόκκινων δανειοληπτών. Για να σώσει κάποιος το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώνει με πολύ μεγάλη συνέπεια καθώς η καθυστέρηση θα επιφέρει την αποβολή. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι η κρατική αρωγή για την αποπληρωμή της δόσης θα δίδεται επ’ άπειρον. Και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν δεν σταματούν εδώ

1. Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το μέλλον των δανειοληπτών που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση προσφυγής στον νόμο Κατσέλη. Όσοι έχουν ήδη λάβει ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής τους, λογικά θα μπορούν να παραμείνουν στον νόμο Κατσέλη και να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Επίσης, αναμένεται ότι θα τους δίνεται το δικαίωμα –αν το επιθυμούν- να εγκαταλείψουν τη δικαστική διεκδίκηση και να εντάσσονται στην πλατφόρμα. Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει αίτηση προσφυγής στον νόμο χωρίς όμως να έχουν πάρει ακόμη δικάσιμο καθώς και με όσους θα κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

2. Στον νόμο Κατσέλη εκτιμάται ότι έχουν καταφύγει ήδη περίπου 130-140.000 δανειολήπτες. Για να παραμείνουν στην προστασία του νόμου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, θα πρέπει να πληρώνουν το 30% της δόσης που τους αναλογούσε πριν την προσφυγή. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την μεταφορά στην νέα πλατφόρμα. Για τις τράπεζες αυτό είναι σημαντικό καθώς οι ενέργειες θα είναι ταχύτερες ενώ η πρωτοβουλία των κινήσεων θα ανήκει στις τράπεζες και όχι στον δικαστή.

3. Υπάρχει το μείζον ερώτημα, γιατί κάποιος που σήμερα έχει πράσινο δάνειο να μην το αφήσει να κοκκινίσει ώστε να ενταχθεί και αυτός στην πλατφόρμα. Η απάντηση φαίνεται να έχει ήδη δοθεί σε αυτή την ερώτηση. Δικαίωμα ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουν όσοι είχαν συμπληρώσει τρεις μήνες με το δάνειο τους να είναι μη εξυπηρετούμενο στο τέλος του 2018. Έτσι, θα αποκλειστούν όσοι θελήσουν σκοπίμως να «κοκκινήσουν» το δάνειό τους.

4. Από τον νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα φανεί και η «ελαστικότητα» της νέας ρύθμισης. Αναμένεται ότι όποιος χάνει τρεις δόσεις, θα φεύγει από τη ρύθμιση οπότε αυτομάτως θα μπορεί να αναβιώσει ο κίνδυνος της ρευστοποίησης μέσω του πλειστηριασμού. Δηλαδή, η ρύθμιση δεν θα είναι «καταφύγιο». Θα πρέπει ο δανειολήπτης να είναι εξαιρετικά συνεπής στις πληρωμές του προκειμένου να κρατήσει το σπίτι του υπό την ιδιοκτησία του.

5. Ο νόμος θα απαντήσει και στο ερώτημα για πόσο χρόνο θα δίδεται η επιδότηση της δόσης από την πλευρά του δημοσίου. Ο νόμος Κατσέλη που είχε αντίστοιχη πρόβλεψη, προέβλεπε ότι η επιχορήγηση θα δινόταν το πολύ για τρία χρόνια. Μένει να φανεί πως θα διατυπωθεί η διάταξη καθώς το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

6. Με το νομοσχέδιο θα αποσαφηνιστεί και το πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνεται το «κούρεμα» του δανείου. Δηλαδή, εκτός από την βασική προϋπόθεση του να υπερβαίνει το δάνειο την αξία του ακινήτου, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν το «κούρεμα» θα γίνεται στο τέλος της ρύθμισης και εφόσον ο δανειολήπτης φανεί συνεπής στη ρύθμιση. Επίσης, θα φανεί αν θα υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2020 | 11:23

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η επανα-κρατικοποποίησητης Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

02 Δεκ 2020 | 08:10

Επαναλειτουργεί η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα τετραγωνικά" - Ευκολίες πληρωμής για τον "μικρό ΕΝΦΙΑ"

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας το αίτημα και των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Δεκ 2020 | 14:14

Τον Ιανουάριο ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Ολη η διαδικασία

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου να υλοποιηθεί ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 01 Δεκ 2020 | 11:07

Έρχονται 120 δόσεις "ειδικού σκοπού" για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:44

Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα]

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.