Τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Oι συμμετέχοντες στις συζητήσεις του Χίλτον γνωρίζουν ότι αυτή η αποστολή των θεσμών που ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι θα έχει περισσότερο «αναγνωριστικό χαρακτήρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Με πιο εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί από το πρωί σήμερα η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση αν και οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις του Χίλτον γνωρίζουν ότι αυτή η αποστολή των θεσμών που ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι θα έχει περισσότερο «αναγνωριστικό χαρακτήρα» με τη λήψη αποφάσεων να μετατίθεται ουσιαστικά για μετά το Πάσχα.

Έτσι, ενώ ξεκινούν πολύωρες συζητήσεις με τη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση των οικονομικών, τα χρηματοπιστωτικά και τα εργασιακά να γεμίζουν την ατζέντα, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο κατά πόσο θα κυλήσει ομαλά η πρώτη ημέρα των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και στο κατά πόσο κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ στο Eurogroup του Μαρτίου.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με συζητήσεις κυρίως σε τεχνικό επίπεδο ενώ μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκριση για τη συμμετοχή στη ρύθμιση των οφειλετών με εμπορική ιδιότητα που χρωστούν έως 20.000 ευρώ ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανάψει γι’ αυτούς προς το τέλος Μαίου στην καλύτερη περίπτωση. Το δεύτερο αίτημα που φαίνεται να διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς για ενσωμάτωση στη ρύθμιση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 δεν έτυχε ανάλογη ς υποδοχής οπότε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οι οφειλέτες θα πρέπει να τακτοποιούν τις οφειλές του 2017 το πολύ σε 12 δόσεις.

Σήμερα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι με το ένα βλέμμα στραμμένο στα συμβολαιογραφικά γραφεία που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν τους τουλάχιστον 260 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη αναβληθεί καθώς οι οφειλέτες έσπευσαν να συμβιβαστούν την τελευταία στιγμή. Αν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη δοθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά –σήμερα είναι η πρώτη μέρα υποχρεωτικής διενέργεια των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα- χωρίς μάλιστα να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί τότε κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurworking Gropu που γίνεται στις Βρυξέλλες, είναι πολύ πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δις. ευρώ στις 12 Μαρτίου (σ.σ η άλλη εκκρεμότητα με την έγκριση από το ΣτΕ του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό έχει ήδη κλείσει).

Οι συζητήσεις στο Χίλτον θα διακοπούν αύριο το μεσημέρι και θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως ενώ οι θεσμοί αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά το Πάσχα. Παρά τις πολύωρες συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα, τα κρίσιμα θέματα της 4ης αξιολόγησης όπως είναι το δημοσιονομικό –από το οποίο εξαρτάται και η μείωση του αφορολογήτου νωρίτερα από την 1/1/2019- δεν αναμένεται να ανοίξουν σε αυτή τη φάση. Οι δύο πλευρές θα περιμένουν εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης) αλλά και την δημοσίευση περισσότερων στοιχείων σε οικονομικό επίπεδο καθώς σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα ακόλουθα στοιχεία:

1.Δεν έχει κλειδώσει καν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας (όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του διοικητή) όσο και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς θα διαμορφωθεί πάνω από το όριο του 2,45% που αναγράφηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού

2.Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού πέραν από τα προσωρινά στοιχεία του Ιανουαρίου και αυτά όχι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

3. Δεν έχει ανακοινωθεί (αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα) η πορεία του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.

Οι σημερινές συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών

Σχεδόν όλη την ημέρα θα καλύψουν σήμερα οι επαφές των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- 11:00-12:00. Δημόσια Διοίκηση

- 14:00-15:00. Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών

- 16:00-18:00. Χρηματοπιστωτικά

- 18:00-19:00. Εργασιακά- κοινωνική πρόνοια.

Σύμφωνα επίσης με τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να γίνει η επισκόπηση - και στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων να αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 27 Ιαν 2022 | 08:37

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb - Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2022 | 08:21

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση για τον Φεβρουάριο

Μπαράζ μέτρων άμεσης διευκόλυνσης αποφάσισε η κυβέρνηση, για να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον χιονιά, αλλά και εκείνες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ 26 Ιαν 2022 | 23:53

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι εφορίες στην Αττική

Η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγον λόγος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 20:55

Ένωση Τραπεζών: Θα υπολειτουργούν την Πέμπτη πολλά υποκαταστήματα - Να τηλεφωνείτε πριν μεταβείτε

Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

67 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 36 ΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:34

Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά λειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδοχή καταγγελιών από εργαζομένους

Κανονικά λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, για υποδοχή καταγγελίων από εργαζομένους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2022 | 11:20

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μικραίνουν τις συσκευασίες για να μην αυξήσουν τις τιμές

"Βαρύ" το ενεργειακό κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 11:03

Κακοκαιρία "Ελπίς": Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι 4 Φεβρουαρίου για τις πληγείσες περιοχές

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων προσφυγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων για τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις της κακοκαιρίας "Ελπίς"

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 10:09

Αρχίζει γαϊτανάκι ευθυνών για το κλείσιμο της Αττικής Οδού - Τι θα επικαλεστεί η εταιρεία για την κυκλοφορία των φορτηγών

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης της Αττικής Οδού για τα όσα συνέβησαν με τον εγκλωβισμό δεκάδων οδηγών για πάνω από 22 ώρες, στον αυτοκινητόδρομο.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 25 Ιαν 2022 | 20:29

Διευκρινίσεις για τις αργίες - Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη

Από τον κρατικό Προϋπολογισμό η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2022 | 14:02

Premia Properties: Με υπερκάλυψη κατά 2,04 φορές ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ

Η έκδοση προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 2,04 φορές.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.