Τα bonus του φορολογικού προς τους εργαζόμενους

Παρεμβάσεις που μειώνουν το φορολογικό κόστος των σχετικών παροχών όχι μόνο για τον εργαζόμενο που τις λαμβάνει αλλά και για την επιχείρηση που τις παρέχει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα bonus του φορολογικού προς τους εργαζόμενους

Σειρά παρεμβάσεων με τις οποίες μειώνεται το φορολογικό βάρος των εργαζόμενων για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν από τον εργοδότη τους περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που μειώνουν το φορολογικό κόστος των σχετικών παροχών όχι μόνο για τον εργαζόμενο που τις λαμβάνει αλλά και για την επιχείρηση που τις παρέχει. Οι παρεμβάσεις αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις γενικές ελαφρύνσεις που έρχονται για τους μισθωτούς μέσω της φορολογικής κλίμακας, επιχειρώντας να δώσουν μεγαλύτερο μερίδιο στους εργαζόμενους από την πίτα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις παρεμβάσεις είναι:

- η μείωση του εισοδήματος που προστίθεται στους εργαζόμενους από τη λήψη εταιρικού οχήματος από τον εργοδότη τους. Με την αλλαγή της λειτουργίας της φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του σχετικού εισοδήματος που πλέον θα λειτουργεί προοδευτικά επέρχεται μείωση του σχετικού ποσού εισοδήματος που προστίθεται στους εργαζόμενους.

Η νέα κλίμακα υπολογισμού του εισοδήματος που το καθορίζει ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων του παρεχόμενου οχήματος έχει ως εξής:

Αξία Οχήματος Συντελεστής Ποσό (€)

0-14.000 4% 560

14.000-17000 20% 1160

17000-20000 33% 2150

20000-25000 35% 3900

25000-30000 37% 5750

30000+ 20%

Από την καθιέρωση της παραπάνω κλίμακας υπολογισμού του εισοδήματος που προστίθεται στους εργαζόμενους για τη λήψη εταιρικού οχήματος επέρχονται μειώσεις και όφελος με τη μορφή της μείωσης του φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος είχε ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 35.000 ευρω. Η επιχείρηση του παρέχει όχημα Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) ύψους 20.000 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς "χρεωνόταν" με πρόσθετο εισόδημα ύψους 2800 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα υπολογισμού "χρεώνεται" με πρόσθετο εισόδημα 2150 ευρω. Αυτό, μεταφράζεται σε μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 254 ευρώ λόγω της ευνοϊκής αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της παροχής σε είδος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται ότι το ποσό του εισοδήματος από την παροχή ΙΧ ΛΤΠΦ .έως 40.000 ευρώ στον εργαζόμενο μηδενίζεται για οχήματα με ρύπους έως 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό κίνητρο παροχής ηλεκτρικών οχημάτων ή πολύ χαμηλών ρύπων (π.χ. υβριδικών).

- καθιερώνεται πρόσθετη έκπτωση 30% της αξίας της κάρτας από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών τους για χορήγηση στους εργαζομένους τους ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

- η παροχή δικαιωμάτων μετοχών στους εργαζόμενους φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% (αντί για τη φορολογική κλίμακα που φθάνει σε συντελεστή έως 44%) εφόσον οι μετοχές διακρατηθούν για περισσότερους από 24 μήνες

- ως παροχή σε είδος δεν θα λογίζεται πλέον το σύνολο του ποσού του δανείου που παρέχει μια επιχείρηση στον εργαζόμενό της, αλλά η διαφορά των τόκων που προκύπτει με βάση το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται το δάνειο που λαμβάνει ο εργαζόμενος και του επιτοκίου με το οποίο θα βαρυνόταν αν λάμβανε το δάνειο με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της αγοράς.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Ιουν 2021 | 13:34

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Μητσοτάκης

Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου για να αναλάβετε τις ευθύνες σας φανερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 16 Ιουν 2021 | 13:17

Βουλή- Αλέξης Τσίπρας: Μήπως φοβάστε κ. Μητσοτάκη τον δικαστικό επιμελητή για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 12:51

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Από 3,6% μέχρι 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 4,8%.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 12:27

Βουλή- Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι κρύβει η κίνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο- Ξεκίνησε με ένα σχόλια για τη Φώφη Γεννηματά

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 16 Ιουν 2021 | 11:58

Βουλή: Live η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή

ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 11:29

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο - Νέο "ραντεβού" το απόγευμα [εικόνες - βίντεο]

Τελείωσε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ - Κλειστό παραμένει το κέντρο - Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 16 Ιουν 2021 | 09:58

Απίθανος Μπογδάνος: Πρότεινε παρακράτηση... 100 ευρώ όταν βουλευτής λέει ψέματα - Τι του απάντησε ο Παφίλης

Μια απάντηση του Θανάση Παφίλη στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο προκάλεσε την έκρηξη του δεύτερου κατά της Σοφίας Σακοράφα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ 16 Ιουν 2021 | 08:51

Απολαυστικός Τσακαλώτος: Εξυμνεί την Μαίρη Συνατσάκη και ζητά "προοδευτική κυβέρνηση" με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε αναφορά στη Βουλή για το Συνέδριο Γονιμότητας, λέγοντας προς τους βουλευτές πως θα πρέπει να δουν το βίντεο που είχε κάνει η Μαίρη Συνατσάκη.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 16 Ιουν 2021 | 08:11

Παφίλης προς βουλευτές ΝΔ: Δεν ντρέπεστε; Αν σας βάλουμε να δουλέψετε 78 ώρες στη ΛΑΡΚΟ, οι μισοί θα πεθάνετε

"Δεν ντρέπεστε; Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Εβδομήντα οκτώ ώρες; Να πάτε να δουλέψετε εσείς", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 16 Ιουν 2021 | 07:52

Μάχη κορυφής στη Βουλή για το εργασιακό: Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα και αρχηγούς - Απόψε η ψηφοφορία

Στα οφέλη των εργαζομένων από το νομοσχέδιο και στους κανόνες που μπαίνουν στις απεργίες θα εστιάσει ο πρωθυπουργός. Την απόσυρση των ρυθμίσεων θα ζητήσει ο Τσίπρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Ιουν 2021 | 09:40

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή

Ξεκίνησε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Ιουν 2021 | 10:33

Βουλή - Εργασιακό νομοσχέδιο: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας με την έναρξη της συνεδρίασης [live]

Με φυσική παρουσία των βουλευτών σε 12μελείς κύκλους, θα εξελιχθεί η τριήμερη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.

ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ 14 Ιουν 2021 | 08:00

Ξεκινάει η τριήμερη μάχη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο - Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το εργασιακό νομοσχέδιο διαδραματίζεται από σήμερα στην Ολομέλεια.