Τα κόλπα για μεγαλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις σας

Οσοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Τα κόλπα για μεγαλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις σας

Στους περίπου 950.000 αποταμιευτές που υπάρχουν ανά την χώρα και διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο αρχίζουν να απευθύνονται οι τράπεζες προκειμένου να τους προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Η κατάρρευση των επιτοκίων, έχει ουσιαστικά εξαφανίσει το εισόδημα από τόκους καθώς πολύ δύσκολα μπορεί πλέον κάποιος να βρει απόδοση άνω του 0,2% με μια απλή προθεσμιακή κατάθεση.

Μέσα στο 2019, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησαν πάνω από 45% με αποτέλεσμα να κινούνται πλέον (και αυτά όπως και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Έτσι, όσοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (και δεν είναι λίγοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους. Ποιες είναι αυτές;

«Στοιχηματίστε και κερδίστε»: Στην αγορά έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν αποταμιευτικά προϊόντα που εγγυώνται το κεφάλαιο αλλά καλούν ταυτόχρονα τον αποταμιευτή να βάλει και ένα «στοίχημα» προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να «ποντάρει» στο ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα ξεπεράσει κάποια όρια. Αν αυτό συμβεί, το επιτόκιο τριπλασιάζεται και φτάνει στο 0,6%, αν όχι υπάρχει η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση του 0,2%. Σε άλλη τράπεζα, αν η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο δεν παρουσιάσει μεταβολές από -1,75% έως και +1,75%, τότε η απόδοση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1%. Σε άλλο στοίχημα, μπορεί κάποιος να ποντάρει ότι ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, θα αυξηθεί πάνω από 1%. Σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσει 1% απόδοση.

Περιορίστε τις αναλήψεις: Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί που σας υπόσχονται ότι θα σας προσφέρουν έως και δύο φορές μεγαλύτερη απόδοση –δηλαδή 0,4% αντί για 0,2%- αρκεί να μην κάνετε αναλήψεις. Είναι βασικά αποταμιευτικά προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν να έχουν ένα αποταμιευτικό πλάνο. Συνήθως, αυτοί οι λογαριασμοί ζητούν ένα ελάχιστο ποσό καταθέσεων (5000 έως 10.000 ευρώ). Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει αυστηρή πολιτική ως προς τις αναλήψεις (να μην γίνεται καμία κατά τη διάρκεια του μήνα) και σε άλλες πιο χαλαρή (να γίνονται έως και τρεις χωρίς μείωση του επιτοκίου).

Αναλάβατε ρίσκο: Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να «κρύβονται» στα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες και τα οποία αποτελούν συνδυασμό προθεσμιακών καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια ή επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο ένα ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου και όχι το 100%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καταθέτης διαλέγει το ρίσκο που θα αναλάβει. Για παράδειγμα, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραπεζική κατάθεση και αμοιβαίο κεφάλαιο, εσείς επιλέγετε τι ποσοστό του συνολικού ποσού θέλετε να τοποθετηθεί σε Α/Κ.

Αν επιλέξετε ποσοστό 50% το ρίσκο είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το να επιλέξετε να τοποθετηθεί σε αμοιβαία το 80%. Για το τμήμα της προθεσμιακής κατάθεσης, θα εξασφαλίσετε μια υψηλή απόδοση που μπορεί να φτάνει και στο 0,5% έως 0,8%. Για το τμήμα της επένδυσης που θα τοποθετηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια, υπάρχει ο κίνδυνος να γράψετε ζημιές. Μπορεί όμως και να έχετε πρόσθετες αποδόσεις ώστε, στο τέλος της επένδυσης (μπορεί να κυμαίνεται από τρεις μήνες έως 1 χρόνο) να γράψετε τελικώς αποδόσεις άνω του 1%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

27 Σεπ 2020 | 09:14

Τρόμος: Νέο lockdown φέρνει 11% ύφεση στην οικονομία - Οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 07:41

Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 21 Σεπ 2020 | 20:36

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 28 Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της νέας προθεσμίας

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Σεπ 2020 | 09:50

Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 19 Σεπ 2020 | 08:32

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια - Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ΑΑΔΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Σεπ 2020 | 07:49

Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι είναι οι τυχεροί σε 16 περιοχές [πίνακας]

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας.