Τα κόλπα για μεγαλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις σας

Οσοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Τα κόλπα για μεγαλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις σας

Στους περίπου 950.000 αποταμιευτές που υπάρχουν ανά την χώρα και διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο αρχίζουν να απευθύνονται οι τράπεζες προκειμένου να τους προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Η κατάρρευση των επιτοκίων, έχει ουσιαστικά εξαφανίσει το εισόδημα από τόκους καθώς πολύ δύσκολα μπορεί πλέον κάποιος να βρει απόδοση άνω του 0,2% με μια απλή προθεσμιακή κατάθεση.

Μέσα στο 2019, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησαν πάνω από 45% με αποτέλεσμα να κινούνται πλέον (και αυτά όπως και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Έτσι, όσοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (και δεν είναι λίγοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους. Ποιες είναι αυτές;

«Στοιχηματίστε και κερδίστε»: Στην αγορά έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν αποταμιευτικά προϊόντα που εγγυώνται το κεφάλαιο αλλά καλούν ταυτόχρονα τον αποταμιευτή να βάλει και ένα «στοίχημα» προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να «ποντάρει» στο ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα ξεπεράσει κάποια όρια. Αν αυτό συμβεί, το επιτόκιο τριπλασιάζεται και φτάνει στο 0,6%, αν όχι υπάρχει η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση του 0,2%. Σε άλλη τράπεζα, αν η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο δεν παρουσιάσει μεταβολές από -1,75% έως και +1,75%, τότε η απόδοση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1%. Σε άλλο στοίχημα, μπορεί κάποιος να ποντάρει ότι ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, θα αυξηθεί πάνω από 1%. Σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσει 1% απόδοση.

Περιορίστε τις αναλήψεις: Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί που σας υπόσχονται ότι θα σας προσφέρουν έως και δύο φορές μεγαλύτερη απόδοση –δηλαδή 0,4% αντί για 0,2%- αρκεί να μην κάνετε αναλήψεις. Είναι βασικά αποταμιευτικά προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν να έχουν ένα αποταμιευτικό πλάνο. Συνήθως, αυτοί οι λογαριασμοί ζητούν ένα ελάχιστο ποσό καταθέσεων (5000 έως 10.000 ευρώ). Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει αυστηρή πολιτική ως προς τις αναλήψεις (να μην γίνεται καμία κατά τη διάρκεια του μήνα) και σε άλλες πιο χαλαρή (να γίνονται έως και τρεις χωρίς μείωση του επιτοκίου).

Αναλάβατε ρίσκο: Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να «κρύβονται» στα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες και τα οποία αποτελούν συνδυασμό προθεσμιακών καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια ή επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο ένα ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου και όχι το 100%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καταθέτης διαλέγει το ρίσκο που θα αναλάβει. Για παράδειγμα, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραπεζική κατάθεση και αμοιβαίο κεφάλαιο, εσείς επιλέγετε τι ποσοστό του συνολικού ποσού θέλετε να τοποθετηθεί σε Α/Κ.

Αν επιλέξετε ποσοστό 50% το ρίσκο είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το να επιλέξετε να τοποθετηθεί σε αμοιβαία το 80%. Για το τμήμα της προθεσμιακής κατάθεσης, θα εξασφαλίσετε μια υψηλή απόδοση που μπορεί να φτάνει και στο 0,5% έως 0,8%. Για το τμήμα της επένδυσης που θα τοποθετηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια, υπάρχει ο κίνδυνος να γράψετε ζημιές. Μπορεί όμως και να έχετε πρόσθετες αποδόσεις ώστε, στο τέλος της επένδυσης (μπορεί να κυμαίνεται από τρεις μήνες έως 1 χρόνο) να γράψετε τελικώς αποδόσεις άνω του 1%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Νοε 2021 | 08:31

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε αυτοκίνητο και καυστήρα - Τι προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προγράμματα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 16 Νοε 2021 | 10:31

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Αναλυτικός οδηγός

Δύο οι ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης.