Τα κριτήρια προστασίας των κόκκινων δανείων από την πώληση σε funds

H ελληνική πλευρά επιδιώκει να μην πωληθούν σε funds κόκκινα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την κύρια κατοικία.

ta-kritiria-prostasias-twn-kokkinwn-daneiwn-apo-tin-pwlisi-se-funds
SHARE THIS
0
SHARES

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρηθεί και μετά την προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου η προστασία των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την πώληση σε funds.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται από την πώληση σε funds τα καταναλωτικά δάνεια, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών (με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 άτομα προσωπικό) και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ελληνική πλευρά προτείνει να εξαιρεθούν και μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Μεταξύ των κριτηρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι και τα οποία αποτελούν και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, είναι το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες, το πόσο συνεργάσιμος ήταν ο δανειολήπτης, το εισόδημα του και πόσο αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, ο τζίρος της επιχείρησής τους και ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ανάγκη για παράταση για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη

Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την παράταση μέχρι 31/12/2016 της προθεσμίας για την επικαιροποίηση των φακέλων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία. Πρόκειται για περίπου 100.000 υποθέσεις.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επικαλείται καταγγελίες οφειλετών σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες καθυστερούν αδικαιολόγητα να χορηγήσουν έγκαιρα τις καταστάσεις οφειλών που απαιτούνται για την επικαιροποίηση των αιτήσεων, ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 14 Φεβρουαρίου. "Συνεπώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απορριφθεί η αίτησή τους με αποτέλεσμα να στερηθούν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους" σημειώνει η οργάνωση στην ανακοίνωση της.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook