Follow us

Tα «μαρτύρια του Χίλτον» για υπουργούς και κυβέρνηση

Η «κόκκινη κάρτα» από τους δανειστές στις εισφορές δημιουργεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς η μείωση των συντάξεων μοιάζει μονόδρομος.Τα νέα ραντεβού & τα σενάρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tα «μαρτύρια του Χίλτον» για υπουργούς και κυβέρνηση

Σύνδεση των δύο μετώπων - φωτιά, του φορολογικού και του ασφαλιστικού επιχειρεί η κυβέρνηση με σκοπό να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 αλλά και να αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις, την στιγμή που οι πρώτοι... βαθμοί που έδωσαν οι δανειστές στην πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου, άφησαν το ελληνικό σχέδιο μετεξεταστέο.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί ένας νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων τις οποίες κυβερνητικές πηγές έχουν ήδη χαρακτηρίσει «σκληρές», ωστόσο το σημερινό ραντεβού για το ασφαλιστικό ακυρώθηκε και μετατέθηκε για αύριο, Πέμπτη.

Μετά το πρωινό ραντεβού με επίκεντρο την ΓΓΓΔΕ, ακολουθεί αυτό με την Δημόσια Διοίκηση ενώ νωρίς το μεσημέρι ξεκινά η μεγάλη μάχη σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν για το νέο Μεσοπρόθεσμο, με τους δανειστές να φέρεται να καταγράφουν σημαντικές αποκλίσεις τόσο στα ίδια τα μέτρα όσο και στην απόδοσή τους, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται το πιο απαιτητικό από τους τέσσερις.

Στην συνέχεια, για το μεσημέρι έχει κλειστεί το ραντεβού για τα φορολογικά με βάση την νέα πρόταση που παρέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα ούτε με τον συντελεστή 50%

Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση για την φορολογία εισοδήματος στη βάση της νέας πρότασης που παρέδωσε χθες το ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς και περιλαμβάνει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 50% από 42% σήμερα, με στόχο σχεδόν 300 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Κυβερνητική πηγή τόνισε χθες πως υπήρξαν εισηγήσεις και για ακόμα υψηλότερο συντελεστή από το 50%, οι οποίες δεν προχώρησαν, ενώ το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ενσωματώσει στην νέα προτεινόμενη κλίμακα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που σημαίνει πως η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι τι θα γίνει στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου για να βγει ο λογαριασμός μοιραία θα υπάρξουν επιβαρύνσεις

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 47.592 φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 50.000 ευρώ (27.710 μισθωτοί και συνταξιούχοι, 15.159 ελεύθεροι επαγγελματίες και 4.723 φορολογούμενοι με εισόδημα από ενοίκια), άρα αν ο συντελεστής του 50% επιβληθεί πάνω από τα 50.000 ευρώ (όπως είναι ένα σενάριο), το μέτρο είναι ανεπαρκές για να προκύψουν 300 εκατ. ευρώ έξτρα φόρων.

Στο σημείο μηδέν πάλι το ασφαλιστικό

Ενώ νέο ραντεβού για τις συντάξεις είχε σχεδιαστεί για σήμερα το απόγευμα στις 4.30, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και μετατέθηκε για αύριο, Πέμπτη ανήμερα της γενικής απεργίας.Το βάρος της συζήτησης θα αφορά τις δομικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως οι θεσμοί εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις όχι μόνο για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% ή 1,5%, αλλά και για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών, ανοίγοντας έτσι ξεκάθαρα το δρόμο για άμεσες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις ουσιαστικά, στο σημείο μηδέν.

Η απόρριψη της πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σημαίνει ότι τα περίπου 550 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2016 θα πρέπει να βρεθούν από άλλη πηγή, είτε δηλαδή από εναλλακτική πρόταση είτε από τη μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και το σενάριο της υποχώρησης, δηλαδή να προτείνει μικρότερη εισφορά για τους εργοδότες και τους επαγγελματίες, με αντάλλαγμα την μονοψήφια περικοπή των συντάξεων των μεσαίων και υψηλών στρωμάτων.

Ενστάσεις υπήρξαν και αναφορικά με το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Σε διαπραγμάτευση μπαίνει και το εάν η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας, ή 20ετία.

Ενστάσεις εκφράζονται και για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20 οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση δήλωσε πως οι δανειστές «έθεσαν τα ίδια ζητήματα που θέτουν πάντα», υπογραμμίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την μεγάλη απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές.

Ουσιαστικά τα περιθώρια τελειώνουν την Παρασκευή όπου έχει οριστεί ένας τελικός γύρος επαφών με στόχο να συμφωνηθούν τα «βασικά» σε φορολογικό και ασφαλιστικό, και μετά οι θεσμοί θα αναχωρήσουν, με την κυβέρνηση να επιθυμεί την επιστροφή τους μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Κόκκινα δάνεια: Ανοιχτή η πίστωση χρόνου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν την ελληνική πρόταση για παράταση κατά ένα μήνα της εξαίρεσης από τη μεταβίβαση σε fund όλων των απαιτήσεων από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, με λίγα λόγια, όλων εκείνων που είχε εξαιρεθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Πάντως δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές να υπάρξει οριζόντια προστασία όσων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία, μία πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο κουαρτέτο και την οποία είχαν απορρίψει στον προηγουμένου γύρο διαπραγματεύσεων. Το θέμα αναμένετια να συζητηθεί στο νέο ραντεβού του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς, σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν συζητούν οριζόντια προστασία και μιλούν μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (ύψος της ανεξόφλητης οφειλής, το αν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος κτλ).

Ανοικτό θέμα επίσης παραμένει τόσο η αναθεώρηση του Νόμου Δένδια που αφορά την ενιαία διαχείριση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί με τις οφειλές που σε εφορίες- ασφαλιστικά ταμεία), όσο και εκείνο των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και δεν έχουν καταφέρει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους εξαιτίας των καθυστερήσεων από την πλευρά των τραπεζών.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την καταληκτική προθεσμία, οδηγώντας τους σε απώλεια της ρύθμισης αλλά και του δικαιώματος υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 18:03

ΤτΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας - Ανησυχία για νέα κόκκινα δάνεια

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

22 Μαϊ 2022 | 11:37

Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης πώλησης των Απαιτήσεων, οι μεν οφειλέτες και εγγυητές των Απαιτήσεων θα ενημερωθούν λεπτομερέστερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:38

Ευρωζώνη: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατήρησαν το θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και το 2023

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:31

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα: Πιθανότητα στοχευμένων μέτρων και το καλοκαίρι - "Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά"

Σε στοχευμένα μέτρα και το καλοκαίρι για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 18:50

Εκτός κάθε ελέγχου οι τιμές στη βενζίνη - Σκέψεις για επέκταση του fuel pass

Τέλος δεν έχει το ράλι ανόδου στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα. Σκέψεις για εοπέκταση του fuel pass.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 21 Μαϊ 2022 | 17:00

Έρχεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιες αφορά [βίντεο]

Σημειώνεται πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:38

Σταϊκούρας: Νέα επιδότηση στα καύσιμα αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος [Βίντεο]

"Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα θα πράξουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:07

Έρχεται ο ευέλικτος μηχανισμός αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής - Τι θα ισχύσει [Παραδείγματα]

Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους περίπου 700.000 επαγγελματίες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 21 Μαϊ 2022 | 08:28

ΕΕ: "Κλειδί" η Ελλάδα για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Nέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

"ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" 20 Μαϊ 2022 | 22:13

Κατακρημνίζεται η Wall Street: Προς αρνητικό ρεκόρ 90 ετών ο Dow Jones - Σε "bear market" ο S&P 500

Ο Dow Jones ετοιμάζεται για την όγδοη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, που θα είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Απρίλιο του 1932.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 17:57

Nέα δημοπρασία ομολόγων 500 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα

O βασικός στόχος είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση στη δευτερογενή αγορά

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 20 Μαϊ 2022 | 14:18

Γεωργιάδης: Πιθανή η επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Την επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης - Έλεγχοι σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

20 Μαϊ 2022 | 12:08

Έκθεση Οικοδομή 2022: Metropolitan Expo, 14-16 Οκτωβρίου

Ανακοινώθηκε η μεγάλη συνάντηση όλου του οικοδομικού τομέα. Σημεία αναφοράς η εξωστρέφεια και η εξοικονόμηση ενέργειας.