Μηνύματα και τελεσίγραφα πριν την πενταμερή με τον Τσακαλώτο

Οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή στάση προς την Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μηνύματα και τελεσίγραφα πριν την πενταμερή με τον Τσακαλώτο

Οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters, "υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες", και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης που γίνει σήμερα με τους Έλληνες αξιωματούχους είναι ακόμη ασαφές, όπως ασαφές παραμένει ακόμη και το εάν η Αθήνα θα δεχθεί τις προτάσεις.

«Θα δούμε τι θα βγει από αυτή (τη συνάντηση)», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως σχολιάζει το Reuters, μια ενωμένη στάση μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι σημαντική, διότι διαφωνούν για μήνες σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να εμφανίσει η Ελλάδα το 2018 και να διατηρήσει για χρόνια μετά, καθώς και για το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δανειστές θα ζητήσουν από την Ελλάδα μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και μέτρα άλλου 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018, με επίκεντρο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις μειώσεις συντάξεων. Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο προϋπολογισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ανέφεραν.

Μηνύματα Ντάισελμπλουμ πριν τη συνάντηση

Νωρίτερα, νέο μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει προς τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, παρουσία του κ. Ρέγκλινγκ, του κ. Κερέ, του κ. Μοσκοβισί και πιθανόν του κ. Τόμσεν.

«Αν σήμερα δεν έρθουμε σε συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι χρειάζεται επιπλέον. Μερικοί λένε ότι το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο και θέλουν ένα μεγάλο μαξιλάρι (πακέτο) ασφαλείας. Και άλλοι λένε ότι δεν είναι απαραίτητο. Αυτή η συζήτηση που θα έχουμε το απόγευμα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος έδειξε πως το ζήτημα των πλεονασμάτων έχει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση. «Θα μιλήσουμε για τα θέματα που είναι το τραπέζι, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό σύστημα, φορολογικό σύστημα, τον προϋπολογισμό. Πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πλεόνασμα, αν μπορεί να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο τι θα συμβεί τότε με το χρέος» , τόνισε και προσέθεσε πως «θα υπάρξουν διάφορες προτάσεις και στη συνέχεια θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία συμφωνία»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθησύχασε λέγοντας πως οι πρώτες μεγάλες πληρωμές χρέους της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι. «Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διορία, δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης», ανέφερε.

«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε από τη μεριά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Τι περιλαμβάνει η κοινή πρόταση των Θεσμών

Στην απογευματινή συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν την τελική πρόταση στο τραπέζι για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η πρόταση των Θεσμών θα προβλέπει την προληπτική λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.

Όπως σχολιάζει από τις δύο πηγές του Bloomberg, τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ενδεχομένως και την Παρασκευή, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί η Β’ αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το δίλημμα της Αθήνας

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προβεί σε επώδυνες υποχωρήσεις ή να αφήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης να αιχμαλωτιστεί στον εκλογικό κύκλο στον οποίο εισέρχονται σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη την Ολλανδία.

Ειδικότερα, μετά το πέρας του EuroWorkingGroup, πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Εντούτοις, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

To πλαίσιο της όποιας συμφωνίας ξεκαθάρισε πάντως ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στην «Καθημερινή». «Η συμφωνία σε δημοσιονομικά και εργασιακά είναι απολύτως απαραίτητη», ενώ «η νομοθέτηση των μέτρων εκ των προτέρων είναι αδιαπραγμάτευτη», φέρεται να είπε, στενεύοντας τον κλοιό γύρω από την ελληνική κυβέρνηση.

Καμπανάκι και από Χουλιαράκη

Αν ο χρόνος περάσει χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές η αβεβαιότητα θα επανέλθει και θα αρχίσει συζήτηση περί τέταρτου μνημονίου, προειδοποίησε από το London School of Economics ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο. Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ 20 Οκτ 2020 | 13:33

Βουλή: Γιατί ο Τσακαλώτος αποκάλεσε τον Σταϊκούρα "Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman"

Πολιτική κόντρα με αρκετή δόση χιούμορ μεταξύ Τσακαλώτου - Σταϊκούρα για την Α΄κατοικία. Γιατί τον αποκάλεσε Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Οκτ 2020 | 08:47

Ο Πολάκης, αντί του Τσίπρα, απαντά στις νέες αιχμές Τσακαλώτου για αρχηγικό κόμμα

"Αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ομάδα χωρίς αρχηγό είναι επίσης μηδέν", απαντά ο Πολάκης στις δηλώσεις Τσακαλώτου.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ 04 Οκτ 2020 | 20:33

Τσακαλώτος: Το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας - Με τον Τσίπρα δεν συμφωνούμε σε όλα

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα και διευκρινίζει ότι η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Αριστερά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 09:55

Νέες φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλευρό Τσακαλώτου ο Σάκης Παπαδόπουλος - "Να μάθουμε να συζητάμε"

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σε άρθρο του, χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που έγινε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Σεπ 2020 | 17:18

Ο Τσίπρας στέλνει αιχμηρό μήνυμα στον Τσακαλώτο με ανάρτηση στο Instagram

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει παραλήπτη το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram ο Αλέξης Τσίπρας

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30 Σεπ 2020 | 09:39

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Στις καλένδες το "πειθαρχικό" που ετοίμαζε ο Τσίπρας - "Ψυχρός πόλεμος" με Τσακαλώτο

Ο Αλέξης Τσίπρας "μάζεψε" την 4μελη επιτροπή δεοντολογίας μετατρέποντάς τη σε 2μελη, ήτοι άλλαξε τη σύνθεσή της.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.